Το Netflix βάζει φρένο σε όσους δεν πληρώνουν συνδρομή

Πολλοί είναι οι χρήστες της εταιρείας που καταφέρνουν να ξεγλιστρούν χωρίς να πληρώνουν τη συνδρομή τους. Για το λόγο αυτό, η δημοφιλής πλατφόρμα ροής ξεκίνησε να εφαρμόζει μια νέα μέθοδο προκειμένου να αντιμετωπίσει οριστικά το εν λόγω ζήτημα

Η δημοφιλής υπηρεσία streaming σκοπεύει να λάβει πιο δραστικά μέτρα και να βάλει οριστικό τέλος στη συνήθεια μερικών χρηστών της, να ξεγλιστρούν χωρίς να πληρώνουν τη συνδρομή τους. 

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει μια νέα μέθοδο στην προσπάθειά της να αυστηροποιήσει το πλαίσιο των κανόνων που αφορούν στις πληρωμές των συνδρομών της. Όλο και περισσότεροι είναι πλέον οι χρήστες που χρησιμοποιούν έναν λογαριασμό Netflix ο οποίος, ωστόσο, ανήκει σε κάποιον άλλον χρήστη χωρίς αναγκαστικά να είναι μέλος της ίδιας οικογένειάς ή του ίδιου νοικοκυριού. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η εταιρεία πρόκειται σταδιακά να καταργήσει μία από τις παλαιότερες παραδόσεις των συνδρομών της, την κοινή χρήση κωδικού πρόσβασης.

«Εάν δεν ζείτε με τον κάτοχο του λογαριασμού, χρειάζεται να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό προκειμένου να συνεχίσετε να παρακολουθείτε» είναι το μήνυμα που θα εμφανίζεται από εδώ και στο εξής στις οθόνες μας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BusinessInsider. 

Στη συνέχεια, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κύριες εναλλακτικές. Θα κληθούν είτε να επαληθευόσουν το συγκεκριμένο λογαριασμό γράφοντας ένα κείμενο, απαντώντας σε μια προκαθορισμένη ερώτηση ή δίνοντας μια συγκεκριμένη διεύθυνση email, είτε θα ξεκινήσουν τη δική τους δωρεάν δοκιμαστική περίοδο 30 ημερών. Η νέα αυτή λειτουργία δοκιμάζεται μέχρι στιγμής πειραματικά μόνο σε τηλεοράσεις.

Εκπρόσωπος της Netflix υποστηρίζει πως οι νέοι αυτοί κανόνες σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν λογαριασμούς στην υπηρεσία ροής έχουν λάβει την εξουσιοδότηση για να το κάνουν. Η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης με άτομα εκτός του ίδιου νοικοκυριού απαγορεύεται και συμπεριλαμβάνεται στους όρους και τις προϋποθέσεις χρήσης της υπηρεσίας. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, ο γίγαντας ροής δεν είχε προχωρήσει στην επιβολή προστίμων σε όσους παραβίαζαν τον εν λόγω κανόνα. Η εταιρεία περιορίζει τον αριθμό των συσκευών στις οποίες μπορεί να μεταδίδεται ταυτόχρονα το περιεχόμενό της και το οποίο ορίζεται σύμφωνα με τον τύπο συνδρομής. Ακόμη, δεν θέτει όριο στον αριθμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα σε έναν λογαριασμό.

Αν και ο συν-ιδρυτής της Netflix, Ριντ Χάστινγκς, είχε δηλώσει το 2016 πως η κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης ήταν «κάτι με το οποίο έπρεπε να μάθουμε να ζούμε» ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιοριστεί η συνήθεια αυτή. Το 2019 Netflix, HBO καθώς και άλλες γνωστές υπηρεσίες ροής είχαν δημιουργήσει μία ομάδα προκειμένου να αναζητήσουν «φιλικούς προς τον καταναλωτή» τρόπους περιορισμού των κοινόχρηστων κωδικών πρόσβασης. Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν κωδικούς κειμένου και συχνές απαιτούμενες αλλαγές των κωδικών.