Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test από αρχές Απριλίου

Τον οδικό χάρτη για τα self test παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας πως θα συμβάλλουν συμπληρωματικά στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Όπως είπε, τα self test είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου (σάλιου), πολύ πιο απλά στη χρήση τους, τα οποία έχουν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid. Η διάθεσή τους θα αρχίσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία και κάθε πολίτης θα δικαιούται 1 self test την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός, ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην αρχή σε άτομα έως 67 ετών, που αφορούν ηλικιακές ομάδες που είναι ενεργές εργασιακά.

Υποχρεωτικά τεστ σε κλάδους και σχολεία

Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως για το ασφαλέστερο άνοιγμα της κοινωνίας και των δραστηριοτήτων οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, το λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, τη μεταποίηση και τα δικαστήρια θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου. Υποχρεωτική θα είναι η διεξαγωγή των self test και για εκπαιδευτικούς και μαθητές, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.

Στον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό τα τεστ θα είναι προαιρετικά.

Τι προβλέπεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος

Ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που θα μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται και λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο διάθεσης των τεστ αλλά και για τη διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή των απαραίτητων προτωκόλλων σε κάθε περίπτωση θετικού δείγματος, όπως για παράδειγμα απουσία από το σχολείο και την εργασία, θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Ως ένα σημαντικό εργαλείο για την αναχαίτιση της πανδημίας χαρακτήρισε τα self test η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως είναι μία ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης κυρίως των προσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών. «Τα self test θα βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και στη σωστή ιχνηλάτηση για να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς του ιού» σημείωσε. Διευκρίνισε μάλιστα πως τα εν λόγω τεστ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως από υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ σε άτομα με συμπτώματα θα πρέπει να συνοδεύεται και από μοριακό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως τα self test αποτελούν έναν γρήγορο, εύκολο και σχετικά αξιόπιστο τρόπο για να ανοίξουν ξανά δραστηριότητες. Τόνισε πως τα self test δεν διαφέρουν σημαντιικά από τα τεστ κύησης, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως έχουν περισσότερο από 80% ευαισθησία. Παράληλλα, σημείωσε πως θα υπάρξει βίντεο για να γνωρίζει κάθε πολίτης πώς να πάρει δείγμα μόνος του.