Οι παγίδες του σούπερ μάρκετ και πώς θα τις αποφύγεις

Είναι το σούπερ μάρκετ ένα από τα μεγαλύτερα μηνιαία σου έξοδα; Δεν είναι το ότι τρως περισσότερο στην καραντίνα ο μόνος λόγος.

Μπορεί οι περισσότεροι να είδαμε τους μηνιαίους λογαριασμούς του σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν επειδή όσο περισσότερες ώρες μένουμε σπίτι τόσο περισσότερο τρώμε. Ή επειδή, εκεί που το σούπερ μάρκετ ήταν ένα στριμωγμένο 20λεπτο μέσα στο χάος της ημέρας μας, τώρα είναι μια κανονική έξοδος από το σπίτι –κι όποιος σου πει πως δεν χαζολόγησε στα ράφια με τα κρασιά ούτε μία φορά σε πέντε μήνες καραντίνας, λέει ψέματα. Επειδή, όμως, το μπάτζετ είναι κάθε άλλο παρά ανεξάντλητο, και τα λεφτά τα θέλουμε για να πάμε και σε κανένα ταβερνάκι όταν με το καλό ανοίξουν, σου συγκεντρώσαμε όλα τα μυστικά για να ξοδεύεις όσο λιγότερα γίνεται στο σούπερ μάρκετ.

Τις δύο βασικές αρχές τις ξέρεις, αλλά δεν βλάπτει να τις υπενθυμίσουμε: Πήγαινε για ψώνια αμέσως μετά το μεσημεριανό, ή κάποια άλλη ώρα που δεν νιώθεις πεινασμένος/η, και κάνε λίστα από την οποία θα προσπαθήσεις όσο γίνεται περισσότερο να μην παρεκκλίνεις.

Μην πάρεις καρότσι. Έρευνα που περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων πως, διπλασιάζοντας το μέγεθος των καροτσιών του, σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ αύξησε τις πωλήσεις του κατά 40%. Το καλαθάκι σου και τα μάτια σου.

Αν έχεις κάπου να τα αφήσεις, μην πάρεις τα παιδιά μαζί. Μία από τις σατανικές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να πουλήσουν είναι να τοποθετούν τις συσκευασίες με τους ήρωες καρτούν στα χαμηλά ράφια, εκεί που τα βλέπουν τα παιδιά και σε τραβάνε από το χέρι να τους τα αγοράσεις. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τα φαινόμενα παιδικής παχυσαρκίας, μάλιστα, το Μεξικό και η Χιλή έφτασαν στο δραστικό μέτρο να απαγορεύσουν την απεικόνιση οποιουδήποτε φανταστικού ήρωα στις συσκευασίες δημητριακών και γαριδακίων.

Μην πάρεις τρία μόνο και μόνο για να πληρώσεις τα δύο. Αυτή η πολύ συνηθισμένη προσφορά σε συμφέρει μόνο για πράγματα που δεν χαλάνε (σαμπουάν, μακαρόνια και τέτοια). Αν ήθελες μόνο μία συσκευασία ψωμί του τοστ, για παράδειγμα, και πάρεις τρεις επειδή τις βρήκες προσφορά, είναι πιθανό οι δύο από αυτές να καταλήξουν στα σκουπίδια, κάνοντας κακό και στο περιβάλλον εκτός από την τσέπη σου.

Μην δοκιμάζεις πράγματα. Άλλος ένας λόγος να μην πηγαίνεις σούπερ μάρκετ πεινασμένος/η: Οι προωθητικές ενέργειες αυξάνουν τις πωλήσεις προϊόντων, σύμφωνα με έρευνες, από 600% έως και 1000%. Αυτό το τυράκι που μόλις δοκίμασες, κανονικά δεν θα το έπαιρνες, αλλά είναι τόσο νόστιμο που δεν μπορείς να αντισταθείς.

Αν το σούπερ μάρκετ σου έχει μουσική, φόρα ακουστικά. Και κατά προτίμηση, άκου κάτι γρήγορο, ανεβαστικό, κάτι που θα άκουγες κάνοντας γυμναστική. Η απαλή, κλασική ή απλώς γκρουβαριστή μουσική που παίζουν τα σούπερ μάρκετ δεν έχει σκοπό να σου φτιάξει τη διάθεση –απλά να σε κάνει να κινείσαι πιο αργά, για να μείνεις περισσότερο. Καθότι όσο περισσότερο μένεις, τόσο περισσότερα ψωνίζεις.

Άσε τα φρούτα και τα λαχανικά τελευταία. Ο λόγος που πολλά σούπερ μάρκετ έχουν τη μαναβική μπροστά-μπροστά, είναι πως σύμφωνα με έρευνες, αν νιώθεις ικανοποιημένος με τον εαυτό σου, πως «το έκανες το χρέος σου» και φόρτωσες το καλάθι σου υγιεινά πράγματα, είναι πιθανότερο να ξεστρατίσεις στη συνέχεια σε πατατάκια, γαριδάκια, μπισκοτάκια και λοιπά ανθυγιεινά, που όχι μόνο δεν χρειάζεσαι αλλά θα ανεβάσουν και τον λογαριασμό σου.

Κοίτα χαμηλά. Στο ύψος των ματιών σου βρίσκονται κατά κανόνα τα ακριβότερα προϊόντα, οι πιο γνωστές μάρκες, και οι εταιρείες που πληρώνουν για καλύτερο μάρκετινγκ –μάντεψε πού μετακυλύεται αυτό το κόστος. Αν όπως το 99% του κόσμου, τα μακαρόνια σου δεν τα τρως σκέτα, αλλά με σάλτσες, κιμάδες και τυριά, η γεύση της ακριβότερης μάρκας δεν θα κάνει απολύτως καμία διαφορά στον ουρανίσκο σου. Πάρε τα μακαρόνια από το κάτω ράφι.