Πόσο προστατευμένοι είναι όσοι έχουν νοσήσει με Covid-19;

Όχι απολύτως, όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα.

Ενήλικες άνω των 65 ετών που έχουν ήδη νοσήσει μια φορά με Covid-19 φαίνεται να είναι εν μέρει προστατευμένοι από νέα μόλυνση από κορωνοϊό, όπως φαίνεται από νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Στο πλαίσιο της μελέτης, έλαβαν μέρος 11.068 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν μολυνθεί από τον SARS-COV 2. Η πρότερη λοίμωξη φαίνεται να ανέκοψε τον δείκτη επαναμόλυνσης κατά 80% ανάμεσα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών, αλλά μόλις 47% σε άτομα άνω των 65.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι δεδομένου πως οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνητότητας από Covid-19, η περαιτέρω προστασία και η τήρηση μέτρων παραμένει απαραίτητη ακόμη και για όσους έχουν ήδη νοσήσει στο παρελθόν. Η πρότερη λοίμωξη μπορεί να αποτελεί ένα τείχος προστασίας που ποικίλλει αναλόγως την ηλικία, ωστόσο ο εμβολιασμός παραμένει πιο αποτελεσματικός στην πρόληψη.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζουν επίσης και οι διατροφικές βελτιώσεις, με επίκεντρο μια κυρίως φυτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά, η οποία μπορεί να θέσει υπό έλεγχο παράγοντες κινδύνου, όπως την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υπέρταση, που αποτελούν μερικά από τα επικίνδυνα υποκείμενα νοσήματα.

Hansen CH, Michlmayr D, Gubbels SM, Mølbak K, Ethelberg S. Assessment of protection against reinfection with SARS-CoV-2 among 4 million PCR-tested individuals in Denmark in 2020: a population-level observational study. Lancet. Published Online March 17, 2021.