Δενδρολίβανο- το βότανο που ενισχύει τη μνήμη

Βοηθά στην Αυτοσυγκέντρωση και βελτιώνει τη Διάθεση

Είναι φυτό που ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη και τον Οβίδιο, επίσης το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τα στεφάνια των νικητών των αγώνων μαζί με μυρτιά και δάφνη. Ήταν γνωστό στους αρχαίους Αιγύπτιους, Άραβες και Ρωμαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό και το καλλιεργούσαν.

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τον τέτανο, τους δε σπόρους του για τη θεραπεία της παράλυσης. Εχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Καταπολεμά την αναιμία, την αϋπνία και τη ζαλάδα. Βελτιώνει την αιμάτωση του εγκεφάλου, ενώ σήμερα ερευνούν τη συμβολή του στην καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ και του διαβήτη.

Ως καλλυντικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή ατμού για βαθύ καθαρισμό του προσώπου. Η κομπρέσα από δεντρολίβανο ξεπρήζει τα πρησμένα μάτια, ενώ χαρίζει λάμψη, βελτιώνει το σκούρο χρώμα, δρα κατά της πιτυρίδας και συνιστάται για τα λιπαρά μαλλιά, θεωρείται αναζωογονητικό για το μπάνιο κι έχει αποσμητική δράση στο ποδόλουτρο. Ως λοσιόν, σταματά την τριχόπτωση, ενώ από τα φύλλα και τα άνθη του παράγεται αιθέριο έλαιο.

Σαν φυσικά συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται το αιθέριο έλαιο του και τα αποξηραμένα φύλλα του, για εξωτερική χρήση σαν παρασκευάσματα ή αφεψήματα ή ακόμα και στο καθημερινό λουτρό. Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας. Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

Παραδοσιακή λαϊκή ιατρική

Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική σύμφωνα με τον Αγάπιο ( Ο Αγάπιος Λάνδος ήταν Έλληνας λόγιος του 17ου αιώνα)στον Γεωπονικό χρησιμοποιείται:

  • Για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνων
  • Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει κάθε αρρώστια των δοντιών.
  • Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
  • Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
  • Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια.
  • Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
  • Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας δεντρολίβανο καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια.
  • Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή «κάυσιν τον στόμαχον»

Μαγειρική
Οι τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του δενδρολίβανου χρησιμοποιούνται ως αρωματικό σε πολλά φαγητά. Στα ψητά δίνει μία ιδιαίτερη γεύση. Στη ζαχαροπλαστική το χρησιμοποιούν κυρίως στα γλυκά του κουταλιού.

Άλλες χρήσεις
Από τα φύλλα του δενδρολίβανου εξάγεται ένα υγρό που χρησιμοποιείται στην παρασκευή φαρμάκου για τους ρευματισμούς, για τους διάφορους ερεθισμούς του στόματος καθώς και για το βήχα. Από τους βλαστούς εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπωνοποιία, καθώς και με κατάλληλη επεξεργασία στην παρασκευή εντομοκτόνων.

Δεντρολίβανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Δεντρολίβανο- αρωματικός με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ από την αρχαιότητα έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης. Ας δούμε πού ωφελεί και πώς να παρασκευάζετε ρόφημα από δεντρολίβανο.

  • Είναι χρήσιμο για τους νευρικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, τονώνει τη μνήμη και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση.
  • Βελτιώνει τη διάθεση και είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις κατάθλιψης ήπιας έως μετρίως σοβαρής μορφής.
  • Βοηθάει στο βήχα, στο άσθμα, σε βρογχίτιδες και στη γρίπη.
  • Βοηθάει στην υπερκόπωση, στην αδυναμία, την αϋπνία και το άγχος.
  • Καθώς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης και τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς.
  • Δρα θεραπευτικά σε περιπτώσεις σπασμών της κοιλιάς, παραλύσεων, τρεμούλας.
  • Θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και αντιρρευματικό, και τονωτικό της όρασης αλλά και κατά του διαβήτη.
  • Λειτουργεί κατά της στειρότητας, όταν αυτή οφείλεται σε ορμονικούς λόγους και κατά της νευρικότητας την εποχή της κλιμακτηρίου.
  • Το αφέψημα του δεντρολίβανου είναι και κατά της λιποθυμίας και των ζαλάδων.
  • Ρυθμίζει την υπερβολική μητρορραγία και ομαλοποιεί τον κύκλο των γυναικών.
  • Βοηθάει τη λειτουργία της πέψης, κινητοποιώντας την έκκριση γαστρικών υγρών, της χολής και τη λειτουργία του ήπατος.
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.

Δενδρολίβανο -Για την μνήμη

Όταν θέλουμε να ενισχύσουμε την μνήμη μας να αυξήσουμε την συγκέντρωσή μας και να ενισχύσουμε την πνευματική μας απόδοση αρωματίζουμε τον χώρο μας με ένα μείγμα από:

– δέκα (10) σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου
– έξι (6) σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού και
– μία (1) σταγόνα αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

Δενδρολίβανο ρόφημα

Βράστε άνθη και φύλλα δεντρολίβανου (μια κουταλιά του γλυκού) σε ένα φλιτζάνι νερό και πίνετε το ρόφημα 2 φορές την ημέρα. ή ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλάκια του τσαγιού ξηρό βότανο και αφήστε το για 10-15 λεπτά.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Επειδή δεντρολίβανο δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά, δεν συνιστάται για ιατρική χρήση σε άτομα κάτω των 18 ετών. είναι ασφαλή για κατανάλωση ως καρύκευμα σε τρόφιμα.

Δεν πρέπει να καταναλώνεται από εγκύους, γιατί το φυτό αναφέρεται και ως εκτρωτικό και εμμηναγωγό.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από επιληπτικούς ασθενείς σε μεγάλες ποσότητες.

Λαμβανόμενο από το στόμα το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει επιληπτικούς σπασμούς, λόγω της περιεκτικότητας του σε καμφορά.

Σκευάσματα τοπικής εφαρμογής με δενδρολίβανο πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή από άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησίες στα συστατικά του.

Το αιθέριο έλαιο του μπορεί να προκαλέσει ερύθημα ή δερματίτιδες σε ευαίσθητες επιδερμίδες.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει και φωτοευαισθησία.