Η αναρρίχηση είναι ένα sport που γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη άνθηση τα τελευταία χρόνια, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας.

Είναι ένα sport που γεννήθηκε μέσα από την ορειβασία στις αρχές του 20ου αιώνα, την τελευταία 30ετία ωστόσο έχει διαχωριστεί πλήρως και πλέον αποτελεί ένα ξεχωριστό και παράλληλα πολύ ενδιαφέρον άθλημα με πολλές διαφορετικές εκφράσεις. Υπάρχει η sport και η trad (παραδοσιακή) αναρρίχηση βράχου, το bouldering (σε χαμηλά βράχια), το deep water solo (σε βράχια πάνω από βαθιά νερά) αλλά και η αναρρίχηση σε τεχνητούς τοίχους σε κλειστά γυμναστήρια.

Μάλιστα με την εξέλιξη του sport και της τεχνολογίας η αναρρίχηση έγινε ιδιαίτερα ασφαλής με αποτέλεσμα τα βράχια και τα γυμναστήρια να γεμίζουν από εκατοντάδες άτομα που απολαμβάνουν αυτό το σύγχρονο άθλημα βελτιώνοντας παράλληλα τη σωματική τους υγεία. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κι εσύ;

Η αναρρίχηση είναι μέσα στο DNA μας

Είναι ένα σπορ που το έχεις ήδη δοκιμάσει κάποια στιγμή της ζωής σου.

Όταν μωρό ακόμα προσπαθούσες σκαρφαλώνοντας να δραπετεύσεις από το πάρκο σου. Έπειτα όταν ήσουν παιδί ανέβαινες στα βράχια μαζί με τους φίλους σου για να βουτήξετε από το πιο ψηλό σημείο στη θάλασσα ή για να φτάσετε στην κορυψή του βράχου.

Η αναρρίχηση σου επιτρέπει να ξεφύγεις από τις “σκοτούρες” τις καθημερινότητας

Είναι ένα σπορ που απαιτεί υψηλή συγκέντρωση, οπότε είσαι υποχρεωμένος να αδειάσεις το μυαλό σου από σκέψεις κατά τη διάρκεια του σκαρφαλώματος. Αλλά και μετά από αυτό, απασχολείς το μυαλό σου σκεπτόμενος κινήσεις και τεχνικές, αφήνοντας πίσω προβλήματα και αρνητικές σκέψεις.

Η αναρρίχηση είναι πλέον ολυμπιακό αθλημα

Μαζί με το surf και το skateboard αποτελεί ένα από τα sport που εντάχθηκαν πρόσφατα στα ολυμπιακά αθλήματα και θα κάνει το ντεπούτο του σαν επίσημο αγώνισμα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Με λίγα λόγια το άθλημα απέκτησε μεγαλύτερο κύρος, πιο οργανωμένη ομοσπονδία, αθλητικές εγκαταστάσεις και περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις.

Δεν είναι κακό ένα παιδί που σκαρφαλώνει να έχει την προοπτική να γίνει ολυμπιονίκης.

Με την αναρρίχηση γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα

Η αναρρίχηση είναι άθλημα δύναμης. Με το σκαρφάλωμα μάλιστα γυμνάζεται όλο το σώμα και ειδικά χέρια, ώμοι, πλάτη, στήθος και κορμός. Φυσικά δουλεύουν έντονα τα πόδια, ενώ βελτιώνεται και η ισορροπία.

Η αναρρίχηση είναι άθλημα παρέας

Σίγουρα θα μπορούσες να κάνεις και μόνος σου bouldering – αυξάνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας – αλλά πρόκειται περισσότερο για ένα άθλημα παρέας. Εάν επιλέξεις την αναρρίχηση βράχου με σχοινί, είσαι υποχρεωμένος να σκαρφαλώνεις με έναν “σχοινο-σύντροφο”, δηλαδή έναν άνθρωπο που να σε ασφαλίζει μέσω του σχοινιού. Με αυτόν είναι εύκολο να χτίσεις μια δυνατή φιλία διότι εκτός από το γεγονός ότι μοιράζεστε την αγάπη για το ίδιο sport αναπτύσσετε και μια σύνδεση υπευθυνότητας καθώς ουσιαστικά αυτός που σκαρφαλώνει αφήνεται στους σωστούς χειρισμούς του σχοινο-συντρόφου του

Ανοίξτε την παρακάτω Photo Gallery για να δείτε τις φωτογραφίες