Υποχρεωτικά self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων – Πρόστιμα για τους παραβάτες

Από Δευτέρα θα αρχίσουν να μοιράζονται δωρέαv τα self test – Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμά τους – Πρόστιμα σε εργοδότες που θα δέχονται εργαζομένους χωρίς αποτέλεσμα τεστ ή με θετικό τεστ

Τη διάθεση self test σε νέες κατηγορίες εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας τη χρησιμότητα του εργαλείου που έχει πλέον στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικλης δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία διανομής των δωρεάν self test στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε καταστήματα που είναι ήδη ανοιχτά, ώστε να διαφυλαχθεί ο περιορισμός της διασποράς στην κοινότητα. Ανακοινώσεις έκανε και ο υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης, διευκρινίζοντας τους τομείς του Δημοσίου, στους οποίους οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό self test για να εμφανιστούν στην εργασία τους.

Πιο αναλυτικά:

Επεκτείνεται τη χρήση του χρήσιμου εργαλείου σε μία σειρά τομέων του ιδιωτικού τομέα.

  • Λιανεμπόριο, με σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
  • εστίαση
  • μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
  • κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
  • και εταιρείες τυχερών παιχνιδιών

Tα self test είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα

Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο αν δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test. Αν ο εργαζόμενος δεν παρουσιάσει self test, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να μην δεχθεί την παροχή εργασίας του εργαζομένου. Αν ο εργοδότης δεχθεί εργαζόμενο χωρίς αποτέλεσμα self test, θα έχει 300 ευρώ πρόστιμο και αν ο εργαζόμενος είναι στην εργασία του θα έχει 500 ευρώ πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο. Αν ο εργαζόμενος εργάζεται με θετικό τεστ, τότε το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ.