Καθημερινές δραστηριότητες.. αντίδοτα στο στρες

Αυτές είναι οι καθημερινές δραστηριότητες που ανακουφίζουν το στρες και ενισχύουν την ψυχική σας ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες.

Το στρες αποτελεί αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας, πολλές είναι όμως και οι καθημερινές δραστηριότητες που μπορούμε να.. «εντάξουμε» στο πρόγραμμά μας για να το καταπολεμήσουμε και να ανακουφιστούμε βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, οι εν λόγω πρακτικές θα γίνουν οι αγαπημένες σας συνήθειες, καθώς μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα και την ψυχική ανθεκτικότητα.

«Νικήστε» το στρες..

Μερικές από αυτές τις πρακτικές, που μπορείτε να δοκιμάσετε όταν νιώθετε το άγχος να σας κατακλύζει, περιλαμβάνουν:

*Ασκήσεις αναπνοής

Οι ασκήσεις αναπνοής αποτελούν μία από τις καλύτερες πρακτικές για να ανακούφιση του στρες, καθώς μπορείτε να τις κάνετε οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να αποτρέψετε βλάβες από το χρόνιο στρες.

Εάν μάθετε να διατηρείτε το άγχος σας σε χαμηλά επίπεδα μέσω της βαθιάς αναπνοής, τότε με την πάροδο του χρόνου θα καταφέρετε να αποφύγετε την «αντίδραση πάλης ή φυγής», αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις ψύχραιμα και με λογική.

*Γέλιο και χαμόγελα

Δεν είναι μόνο το «καλύτερο φάρμακο», το γέλιο αποτελεί και μία από τις καλύτερες πρακτικές για να ανακουφιστείτε από το άγχος.

Η αίσθηση του χιούμορ είναι ζωτικής σημασίας για μια πιο χαλαρή και χαρούμενη καθημερινότητα, καθώς όχι μόνο θα βοηθήσει εσάς αλλά και τα άτομα γύρω σας, μιας και είναι εξαιρετικά.. μεταδοτικό. Χαμογελάστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα, παροτρύνετέ τα να σας χαμογελάσουν πίσω και έτσι θα «καταπολεμήσετε» από κοινού το στρες.

*Μελωδία και ρυθμός

Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη διαχείριση του άγχους.

Πράγματι η ακρόαση μουσικής αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του άγχους, αφού σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η ακρόαση μουσικής φαίνεται να είχε αντίκτυπο στην ανθρώπινη απόκριση στο άγχος και ιδιαίτερα στο αυτόνομο νευρικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, η μουσική μπορεί και να αποσπάσει την προσοχή μας από αρνητικές σκέψεις ή ανησυχίες, που όχι μόνο δεν μας βοηθούν αλλά μπορεί να εντείνουν το ήδη αρνητικό κλίμα στο οποίο μπορεί να βρισκόμαστε.

*Γυμναστική

Είναι γνωστό ότι η φυσική δραστηριότητα προάγει την ψυχική υγεία. Μάλιστα, μελέτη επισημαίνει ότι ότι η ενσωμάτωση περισσότερης σωματικής δραστηριότητας – είτε χορού υψηλής έντασης, αερόβιας ή γυμναστικής με μηχανήματα είτε yoga ή βόλτες χαμηλότερης έντασης – για 4 ώρες την εβδομάδα ( ή περίπου 35 λεπτά την ημέρα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανών καταθλιπτικών επεισοδίων κατά 17%.

Ανεξάρτητα από το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξετε ή από την ένταση, μετά την προπόνησή σας θα διαπιστώσετε ότι το σώμα σας χαλαρώνει, αφού η ένταση της ημέρας εκτονώνεται και το στρες «εγκαταλείπει» το σώμα.