Τι ακούσαμε στην συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Μεταφορών για την Καστοριά

Την Καστοριά επισκέφθηκε χθες Σάββατο, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. Συγκεκριμένα, η Κοζάνη και στη συνέχεια η Καστοριά, ήταν οι χθεσινοί σταθμοί της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα αυτές τις ημέρες.

της Χρυσούλας Κυρατζή

Ακούγοντας τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία του Βουλευτή ΝΔ Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, της Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κας Μαρίας Αντωνίου, του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Δημήτρη Σαββόπουλου, θα σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία, στην περίπτωση που δεν σκοπεύετε να διαθέσετε μισή ώρα για να την ακούσετε ολόκληρη.

Τι ανακοινώθηκε:

  • Η έναρξη εργασιών στο Βόρειο Τμήμα του Ε-65

Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι σε λίγα χρόνια στην Eγνατία Oδο, μετά τα Γρεβενά, θα στρίβουμε προς Τρίκαλα για να πάμε στην Αθήνα και θα βρίσκουμε έναν υπερσύγχρονο αυτοκινητόδρομο.  Ο χρόνος της συνολικής διαδρομής θα μειωθεί, προφανώς, σημαντικά. Το κόστος; Είναι άλλη ιστορία, θα δείξει τότε…. Εδώ που τα λέμε, το έργο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια…ποτέ όμως δεν είναι αργά, σκεφτείτε την Εγνατία Οδό!

  • Η περιοχή μας βρίσκεται στο σιδηροδρομικό χάρτη

Μην περιμένετε περισσότερα από αυτό, το θετικό είναι ότι δεν εξαφανίστηκε τελείως από τον χάρτη. Μελέτες ακόμη δεν υπάρχουν, όλα βρίσκονται σε σχεδόν μηδενική βάση, δήλωσε ο Υφυπουργός. Μια μελέτη βιωσιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας υπάρχει στα συρτάρια όλη κι όλη και από εκεί και πέρα κάποια σενάρια. 

Αν, δηλαδή, περιμένετε ότι σε 5-10 χρόνια θα πηγαίνετε με τρένο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, μάλλλον πρέπει να επιλέξετε το παρακάτω έργο που έχει περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθεί (και ίσως να λειτουργήσει), γρηγορότερα.

  • Θα δημιουργηθεί υδατοδρόμιο στη λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Καστοριάς είναι μία από τις 4 της Δυτικής Μακεδονίας που θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν υδατοδρόμιο. Οι άδειες θα βγουν πολύ γρηγορα αφού καταθέσει φάκελο ο φορέας, εγγυάται το Υπουργείο. Όλα καλά μέχρι εδώ. Είναι, άλλωστε, γνωστό το σχέδιο της Κυβέρνησης, η Ελλάδα να έχει σύντομα ένα τεράστιο δίκτυο υδατοδρομίων σε κάθε γωνιά.  Ωραίο σχέδιο, σε μια χώρα γεμάτη νησιά, άρα ευτυχώς που δεν αποκλειστήκαμε από αυτό, για αρχή.

Τι θα προσφέρει το υδατοδρόμιο στην Καστοριά; Θα μας φέρει το υδροπλάνο, το νέο  μεταφορικό μέσο που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τις εκδρομές μας σε άλλες περιοχές. Φανταζόμαστε ότι θα βρεθεί εξίσου εύκολα και η εταιρία που θα επενδύσει στη σύνδεση της Καστοριάς με άλλες περιοχές με τακτικά δρομολόγια. Επιπλέον, μέσω υδροπλάνων(που χωράνε 10-15 επιβάτες)  θα έρθουν οι τουρίστες (;), οι οποίοι θα επιλέξουν αυτό τον τρόπο να κάνουν tour σε ορεινές περιοχές όπως η Καστοριά.

Τέλος, θα αποτελέσει σημαντικό μέσο για αεροδιακομιδές. Ίσως λοιπόν ένα υδροπλάνο θα βρίσκεται μόνιμα (Χειμώνα Καλοκαίρι) στην λίμνη μας, έτοιμο να  εξυπηρετεί τις δύσκολες περιπτώσεις ασθενών που πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στα μεγάλα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθηνών.

5 χρόνια πριν, συζητούσαμε ξανά, για υδατοδρόμιο στη λίμνη μας, άρα, μπορεί να ήρθε η ώρα να γίνει  πραγματικότητα. Ελπίζουμε, βέβαια, να έχει σοβαρό σχεδιασμό το εγχείρημα, από τώρα που είναι αρχή…

  • Η αναβάθμιση του αεροδρομίου «Αριστοτέλης» με ολοκλήρωση του Πύργου Ελέγχου και τη δυνατότητα προμήθειας καυσίμων.

Νωρίτερα το πρωί έγινε ανακοίνωση και για έργα αναβάθμισης του «Φίλιππου» στην Κοζάνη, άρα το γενικό σχέδιο, πιθανότατα, προβλέπει 2 μέτρια αεροδρόμια στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία -όπως γνωρίζουμε- μετά βίας σήμερα κάνουν κάποια (ακριβούτσικα) δρομολόγια, όταν δεν έχει κακό καιρό στην περιοχή, με αποκαρδιωτική πληροτητα. Για διεθνείς πτήσεις ούτε λόγος ακόμα (δυστυχώς), ενώ ταυτόχρονα μειώνεται κατακόρυφα και το εμπορικό κομμάτι της γούνας.

Θεωρούμε πως δεν χρειάζεται να κρατάμε ακόμα καλάθι για την άρρωστη κερασιά του αεροδρομίου Καστοριάς.

Αυτά, λοιπόν, ήταν τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Ίσως μπορούσαμε να είχαμε απαντήσεις και σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την τσέπη μας τοπικά, πχ για το κόστος των διοδίων, τις τιμές των εισιτηρίων ΚΤΕλ, αεροπλάνου, εξαγγελία για κάποιες υποδομές που αφορούν αποκλειστικά την Καστοριά κλπ.

Γενικότερα, ακούσαμε… γενικότητες και προοπτικές οι οποίες δε θα επιφέρουν κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα σταθούμε στην κομψή παρουσία των εκπροσώπων- φορέων μας, οι οποίοι έχοντας πολύ καιρό να συναντηθούν με κυβερνητικά στελέχη μπροστά στις κάμερες στην Καστοριά, φαίνεται να απόλαυσαν την συνάντηση ιδιαιτέρως, επαναλαμβάνοντας τα γενικά συμπεράσματα της επίσκεψης, θριαμβολογώντας στα Δ. Τύπου και χωρίς να επισημαίνουν τις σημαντικές (ελπίζουμε) διεκδικήσεις τους για τον τόπο στις Off camera συσκέψεις.

Γενικά και αόριστα, θεωρούμε ότι η Καστοριά με τα τεράστια γνωστά προβλήματα σε όλους τους τομείς,  πρέπει  να ξεπεράσει τις εποχές που η επίσκεψη και μόνο ενός υπουργού (υφυπουργού στην προκειμένη) ήταν νέο και αφορμή θριαμβολογίας και αμέτρητων ευχαριστηρίων στα Δελτία Τύπου.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ασχολίαστες…

Ακούστε την συνέντευξη και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα, αυτή άλλωστε είναι η ουσία…

aboutKastoria