Τέσσερα θεραπευτικά μανιτάρια που πρέπει να μάθετε

Τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ τα τελευταία χρόνια δεν λείπουν από τις τάσεις wellness. Ας δούμε, όμως, τέσσερα συγκεκριμένα είδη που έχουν ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 100 χιλιάδες ποικιλίες μανιταριών, αν και μόλις ένα μέρος αυτών έχουν ανακαλυφθεί. Κάποια είναι βρώσιμα, άλλα χρησιμοποιούνται με θεραπευτικό σκοπό σε συμπληρώματα τσάι ή σκόνες και κάποια είναι δηλητηριώδη. Τα παρακάτω τέσσερα, πάντως, φαίνεται να έχουν πολλά να μας προσφέρουν, αν και οι έρευνες ακόμη είναι ελλιπείς.

Reishi: Τα δημοφιλή αυτά μανιτάρια, γνωστά και ως γανόδερμα, συχνά πωλούνται ως προσαρμογόνα, δηλαδή ως ουσίες που βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει το στρες. Όταν βρισκόμαστε υπό κατάσταση στρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει την ορμόνη κορτιζόλη. Ένας τρόπος που τα προσαρμογόνα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν είναι βοηθώντας να διατηρηθεί η κορτιζόλη σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα μανιτάρια Reishi μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βελτίωση στον ύπνο σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σε ποντίκια, ενώ υπό έρευνα βρίσκονται και οι αντιοξειδωτικές όπως και οι ενισχυτικές του ανοσοποιητικού ιδιότητές τους.

Lion΄s mane: Αυτό το είδος μανιταριού χρησιμοποιείται ως νοοτροπικό ή είδος συμπληρώματος που δίνει ώθηση στην ψυχική υγεία. Οι μελέτες, ωστόσο, είναι μικρής κλίμακας και μπερδεμένες, με κάποιες να δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο όφελος. Το Lion’s mane, παρ’ όλ’ αυτά, συχνά βρίσκεται σε σκόνες και «καφέδες» μανιταριών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συγκέντρωσης.

Turkey tail: Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το μανιτάρι αυτό παρουσιάζει οφέλη ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και βοηθά στην αντιμετώπιση κάποιων καρκίνων. Μπορεί να το βρει κάποιος σε μορφή συμπληρώματος, ως χάπι ή τσάι.

Chaga: Το μανιτάρι αυτό αν και βρώσιμο είναι πικρό και το συναντάμε συχνά σε καφέδες, τσάι ή άλλες μορφές συμπληρώματος. Συνήθως χρησιμοποιείται για να καταπολεμηθεί η φλεγμονή και να υποστηριχθεί το ανοσοποιητικό, αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες σε ανθρώπους.

Τι να ξέρετε πριν δοκιμάσετε θεραπευτικά μανιτάρια
Καταρχάς πρέπει να γνωρίζετε ότι οι έρευνες ακόμη είναι ελλιπείς κι όχι οριστικές, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή τον γιατρό σας, ειδικά αν έχετε προβλήματα υγείας ή λαμβάνετε κάποια θεραπευτική αγωγή, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δράση της. Αν και κάποια μανιτάρια είναι πολλά υποσχόμενα, μην ξεχνάτε ότι η ολιστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος, με ισορροπημένη διατροφή κυρίως plant-based, άσκηση, διαλογισμό κ.ο.κ. παραμένει σημαντική.

Κι αν θέλετε να προσθέσετε μανιτάρια στο φαγητό σας, να τα προμηθεύεστε πάντα από κάποιον αξιόπιστο έμπορο, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για δηλητηριώδη.

clickatlife