“Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το μάθει κανείς”

Aυτή ήταν η φράση που αναζητήθηκε στο Google, 163.000.000 φορές το 2020 και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόσφατα το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διεξήγαγε επιστημονική έρευνα, για να «χαρτογραφήσει» το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω Covid-19. Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπίσει την έκταση και τις μορφές που έχει λάβει το αδίκημα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό όμως και σύμφωνα με το MSNBC, τ’ αποτελέσματα αυτής της κρίσιμης ερώτησης, δηλαδή κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας σε όλον τον κόσμο, τα έδειξε η Google.

Συγκεκριμένα περαιτέρω έρευνα, από τον περασμένο Μάρτιο έως τον Αύγουστο, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι γκούγκλαραν αδιανόητες και ανησυχητικές φράσεις που σχετίζονται με επιθέσεις σε γυναίκες. Σύμφωνα με μια μελέτη στο The Journal of General Psychology, η φράση “Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, χωρίς να το ξέρει κανείς” αναζητήθηκε στο Google search 163.000.000 φορές, έχοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019.

Ακόμη η φράση: «Θα τη σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι», αναζητήθηκε 178 εκατομμύρια φορές, ενώ η φράση «πώς να ελέγξεις τη γυναίκα σου» αναζητήθηκε 165 εκατομμύρια φορές, σημειώνοντας 67% αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η φράση “θα με σκοτώσει” πληκτρολογήθηκε στο Google 107.000.000 φορές, μια συγκλονιστική αύξηση 84% από το 2019. “βοήθησέ με, δε θα φύγει” και “με χτυπάει όλη την ώρα” ήταν οι δύο επόμενες αναζητήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται βία και οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι γυναίκες, γενικά, είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία στη διάρκεια της ζωής τους.

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας βλάβη σε εκατομμύρια γυναίκες και στις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19. Aλλά σε αντίθεση με την COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να την πολεμήσουμε μόνο με βαθιές και συνεχείς προσπάθειες – από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα – για να αλλάξουμε τις επιβλαβείς συμπεριφορές, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια και να προωθήσουμε υγιείς και αμοιβαία σεβαστές σχέσεις», δήλωσε ο dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Και στην Ελλάδα, το 2020 και στην πρώτη καραντίνα, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900. Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Παράλληλα, υπήρξε αύξηση των κλήσεων για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο, με 648 κλήσεις. Σημειώνεται, ότι οι κλήσεις για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το μήνα της «καραντίνας» σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτιο, που καταγράφηκαν 166 κλήσεις για παρόμοια περιστατικά.

Αν σου συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, δεν είσαι μόνη

Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, τα θύματα να πάρουν την απόφαση και να αναφέρουν αυτό που τους συμβαίνει, είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία το Αστυνομικό Τμήμα, είτε τηλεφωνικά στο 100 ή με ένα μήνυμα sms στο 100. Και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνα τους. Υπάρχει ο απαιτούμενος μηχανισμός για να τα υποστηρίξει. Ένας μηχανισμός που ξεκινά από τους αστυνομικούς της πρώτης γραμμής στα Αστυνομικά Τμήματα και τις 73 Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της ΕΛΑΣ που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και επεκτείνεται μέχρι τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Ενώσεις, Συλλόγους που προσφέρουν σημαντικό έργο σ’ αυτό το πεδίο, ενώ η ΕΛΑΣ είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.

Επίσης υπάρχουν και οι παρακάτω γραμμές

  • Γραμμή 15900 (24ωρη) για την έμφυλη βία
  • Γραμμή 1018 (24ωρη) για την αυτοκτονικότητα
  • Γραμμή 10306 για τον κορονοϊό
  • Γραμμή 1135 του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (24ωρη)
  • Γραμμή 1595 για ζητήματα αστεγίας