Πώς δρα το εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που θα δοκιμαστεί στην Ελλάδα

Σε τρία τμήματα ελληνικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, δύο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ένα στο ΠΓΝ «Αττικόν» θα πραγματοποιηθεί η κλινική μελέτη του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της νόσου COVID-19.

Τι είναι το εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον κορωνοϊό

Το Ισραήλ ανέπτυξε αυτό το νέο φάρμακο που μπορεί να γιατρέψει τον κορονοϊό. Μια ομάδα στο Ιατρικό Κέντρο Σούρασκι του Τελ Αβίβ, το είχε εφεύρει αρχικά ως θεραπεία για καρκίνο, όμως το σκεύασμα φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη επιτυχία με τον κορονοϊό.

Σκοπός της δράσης του σκευάσματος είναι να καταπιέσει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον βασικό λόγο του θανάτου των ασθενών με covid-19, όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Ναντίρ Αρμπέρ.

Η θεραπεία αντιγράφει την συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, τα οποία εισβάλλουν στο ανοσοποιητικό σύστημα στέλνοντάς του πρώτα ένα μήνυμα «να μην τα καταστρέψει», δήλωνε πριν λίγους μήνες ο Άρμπερ στο GovInsider. Καταπιέζοντας την απάντηση του ανοσοποιητικού, το σκεύασμα σταματά το σώμα από το να επιτεθεί στον εαυτό του.

Είναι γνωστό ως EXO-CD24, και βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών, στο οποίο μπαίνει πλέον και η Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα όμως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δοκιμάστηκε σε 30 ασθενείς με covid-19 που βρίσκονταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Όλοι τους θεραπεύτηκαν αφού έλαβαν το σκεύασμα ενώ οι 29 έγιναν καλά σε διάστημα μεταξύ 3 και 5 ημερών. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας από 37 ως 77, ενώ το φάρμακο δεν φαίνεται να τους προκάλεσε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το σκεύασμα δίνεται σε μορφή εισπνεόμενου και μπορεί να διανεμηθεί από τις αρχές εκτός νοσοκομείων ώστε να μειώσει την πίεση που δέχονται. «Έτσι βλέπω το μέλλον. Μπορεί να μειώσει την πίεση στο σύστημα υγείας δραματικά» έλεγε ο Αρμπέρ. Αν και μόλις εγκριθεί το φάρμακο μπορεί να γίνει άμεσα διαθέσιμο. Παράγεται σχετικά γρήγορα και με μικρό κόστος. «Σε λίγους μόνο μήνες θα μπορούμε να προμηθεύσουμε ολόκληρο τον κόσμο».

GovInsider