Η επιτυχία από το πρωί φαίνεται!

Το πρωί είναι η καταλληλότερη ώρα για να κάνετε πράγματα. Πρώτον, γιατί δουλεύετε απερίσπαστα, αφού δεν σας διακόπτουν κάθε λίγο και λιγάκι. Δεύτερον, γιατί έχετε μεγαλύτερη όρεξη και θέληση μετά από έναν καλό ύπνο.

Ενώ εμείς είμαστε ακόμα στο κρεβάτι, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι κερδίζουν σημαντικές νίκες που αφορούν την υγεία τους, την καριέρα τους ή την προσωπική τους ζωή! Για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος της PepsiCo Steve Reinemund σηκώνεται κάθε μέρα στις 5, τρέχει 5 χιλιόμετρα, απολαμβάνει το πρωινό γεύμα με την οικογένεια του και μετά φεύγει για τη δουλειά! Όταν εμείς ακόμα δεν έχουμε ανοίξει το μάτι μας! Αυτό όμως μπορείτε να το αλλάξετε και να αποκτήσετε πρωινές συνήθειες που θα δώσουν νέα ώθηση στη ζωή και στην καριέρα σας.

Αν όμως οι στόχοι σας είναι μεγάλοι  –  και το πρόγραμμά σας μέσα στην ημέρα είναι εφιάλτης – πώς μπορείτε να οργανώσετε έτσι το χρόνο σας το πρωί ώστε να τους πετύχετε;

Η εμπειρία έχει δείξει ότι για να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα πρωινά σας, αρκεί να ακολουθήσετε αυτά τα 5 βήματα.

  1. Χρονομετρήστε

Αν θέλετε να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο σας, πρέπει να μάθετε πού και πώς τον ξοδεύετε. Γράψτε αναλυτικά τι κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Ξεκινήστε από τα πρωινά σας και επεκταθείτε σε όλη την εβδομάδα. Γιατί η λύση στα προβλήματα του πρωινού συχνά κρύβεται σε κάποια άλλη ώρα της ημέρας σας. Ο λόγος ας πούμε που νιώθετε κουρασμένοι το πρωί μπορεί να είναι ότι ξενυχτάτε για να δείτε την αγαπημένη σας σειρά. Μπορείτε όμως να την γράψετε σε stick ή να την δείτε νωρίτερα την επόμενη μέρα, καθώς κάνετε στατικό ποδήλατο.

Επίσης, μπορεί να οργανώνεστε σε λάθος πράγματα. Μπορεί να πιστεύετε ότι ένας εργαζόμενος που θέλει να κρατήσει τη δουλειά του πρέπει να πηγαίνει στο γραφείο νωρίτερα από τον προϊστάμενο του αλλά μπορεί ο προϊστάμενος σας να ενοχλείται γιατί θέλει την ησυχία του το πρωί ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για την πολυάσχολη μέρα που ακολουθεί. Βρείτε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία.

  1. Οραματιστείτε το Τέλειο Πρωινό

Αφού ανακαλύψετε πώς ξοδεύετε το χρόνο σας, αναρωτηθείτε ποιο είναι το ιδανικό πρωινό. Τρέξιμο για μισή ώρα και μετά πρωινό με όλη την οικογένεια; Καφές και οικονομική εφημερίδα; Βάλτε έναν στόχο και προσπαθήστε να σας γίνει συνήθεια! Η απόφαση είναι δική σας αλλά αυτές είναι μερικές ιδέες για να εμπλουτίσετε το πρωινό σας:

Σε προσωπικό επίπεδο

  • Διαβάστε βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξή σας ως άνθρωπο. Πώς μπορείτε να γίνετε πιο ευτυχισμένοι ή να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας; Πώς μπορείτε να συμφιλιωθείτε με τις αδυναμίες σας και να αναγνωρίσετε τα δυνατά σας σημεία;
  • Προπονηθείτε για κάτι μεγάλο, όπως είναι ο Γύρος της Αθήνας, ένας κολυμβητικός ή ένας ποδηλατικός αγώνας. Αυτό θα ανεβάσει πολύ τη φυσική σας κατάσταση.
  • Απολαύστε χρόνο με τα παιδιά σας κάνοντας διάφορες χειροτεχνίες. Δεν χρειάζεται να σηκώνεστε από το κρεβάτι και να φεύγετε σαν κυνηγημένοι. Το πρωινό είναι μια υπέροχη ευκαιρία να κάνετε κάτι με το παιδάκι σας, ειδικά το πρωί που είστε και οι δύο πιο ξεκούραστοι και έχετε μεγαλύτερη υπομονή.

Σε επαγγελματικό επίπεδο

  • Κάντε σχέδια για το μέλλον σας: Σε μια εποχή που είμαστε συνεχώς online, όλοι παραπονιούνται ότι δεν έχουν χρόνο να σκεφτούν. Χρησιμοποιήστε το πρωινό σας για να ανακαλύψετε πού θέλετε να οδηγήσετε την καριέρα ή την εταιρία σας στο μέλλον.
  • Ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στον επαγγελματικό σας τομέα διαβάζοντας άρθρα σε ειδικά περιοδικά. Κερδίστε από την εμπειρία και τη στρατηγική σκέψη των άλλων και ανακαλύψτε νέες ιδέες στον επαγγελματικό σας χώρο.
  • Κάντε ένα online μεταπτυχιακό. Αν σκοπεύετε να αλλάξετε εταιρία ή καριέρα αργότερα, ένα μεταπτυχιακό μπορεί να εμπλουτίσει τα προσόντα και το βιογραφικό σας.
  1. Οργανώστε το πρόγραμμά σας

Ό,τι κι αν θέλετε να χωρέσετε στο πρωινό σας, μην νομίζετε ότι πρέπει να το προσθέσετε στο χρόνο που ήδη έχετε υπολογίσει για να ετοιμαστείτε για τη δουλειά. Αν γεμίσετε τις πρωινές ώρες με σημαντικές δραστηριότητες, απλά πρέπει να βγάλετε μερικές που δεν είναι αναγκαίο να γίνουν το πρωί. Επιπλέον, καταστρώστε ένα πρωινό πρόγραμμα. Τι ώρα πρέπει να σηκωθείτε; Τι ώρα πρέπει να κοιμηθείτε; Όσο για το πρωινό ξύπνημα, τι θα σας το έκανε πιο εύκολο; Ένα χαρούμενο ξυπνητήρι; Ένα ξυπνητήρι που δεν μπορείτε να το κλείσετε τόσο εύκολα; Όλοι είμαστε άσσοι στο να βρίσκουμε δικαιολογίες για να βγούμε από το πρόγραμμά μας. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα, εξοπλιστείτε με ό,τι χρειάζεστε για να το τηρήσετε και ποτέ, μα ποτέ μην σκεφτείτε ότι είναι ακατόρθωτο.

  1. Κάντε το στόχο σας συνήθεια

Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Για να μετατρέψουμε μια επιθυμία σε καθημερινή συνήθεια χρειάζεται θέληση. Ακολουθήστε αυτά τα 5 βήματα για να βελτιστοποιήσετε τη ρουτίνα σας.

  • Ξεκινήστε σιγά-σιγά. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε 15 λεπτά νωρίτερα για μερικές μέρες μέχρι το νέο σας πρόγραμμα να σας φαίνεται εφικτό.
  • Βρείτε ενέργεια. Το να αποκτήσεις μία νέα συνήθεια χρειάζεται προσπάθεια, για αυτό προετοιμάστε κατάλληλα τον εαυτό σας. Φροντίστε να τρώτε καλά, συχνά και υγιεινά και να έχετε πάντα δίπλα σας μια ομάδα υποστήριξης από φίλους, που μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας.
  • Επικεντρωθείτε σε μία συνήθεια κάθε φορά. Μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε το τρέξιμο, να κάνετε ψυχανάλυση και να κάνετε το δικό σας blog. Δεν γίνονται όμως όλα μαζί. Ξεκινήστε ένα από τα 3 και μόνο όταν αυτό σας γίνει συνήθεια ξεκινήστε κάτι νέο.
  • Καταγράψτε την πρόοδό σας. Χρειάζεται χρόνος για να γίνει κάτι συνήθεια. Για αυτό καταγράψτε την πρόοδό σας τουλάχιστον για ένα μήνα. Αν αρχίσετε να νιώθετε μικρές ενοχές που χάσατε για μια μέρα το στόχο σας, είστε σε καλό δρόμο.
  • Δωροδοκήστε τον εαυτό σας ελεύθερα. Μια συνήθεια αποτελεί κίνητρο από μόνη της αλλά μέχρι τότε μπορείτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας και να χρησιμοποιείτε άλλα «καρότα» για να προχωράτε μπροστά. Π.χ. υποσχεθείτε στον εαυτό σας εισιτήρια για μια συναυλία μόλις πετύχετε το επόμενο βήμα σας. Βέβαια μια νέα συνήθεια δεν πρέπει να καταντάει αυτό-μαστίγωμα. Επιλέξτε κάτι που να απολαμβάνετε, κάτι που μπορεί να γίνει το πιο αγαπημένο κομμάτι της ημέρας σας.
  1. Μπείτε σε Φάση Αλλαγής

Η ζωή αλλάζει. Μερικές φορές πρέπει να ανασυντασσόμαστε αλλά ο στόχος πάντα παραμένει ο ίδιος: να αντικαθιστούμε τις παλιές μας συνήθειες με νέες που μας ανοίγουν νέες δυνατότητες και δρόμους στη ζωή.

Αυτή ακριβώς είναι η μαγεία του πρωινού – πάντα μας δίνει αυτή την αίσθηση της αλλαγής, της νέας αφετηρίας για να κάνουμε τα πράγματα πιο σωστά. Κάθε πρωινό είναι μια μικρή νίκη που μπορεί να μας κερδίσει τον πόλεμο! Αυτές οι πολύτιμες στιγμές που συνήθως όλος ο κόσμος απολαμβάνει το πρώτο του γεύμα είναι πολύ σημαντικές για να πηγαίνουν χαμένες σε κάτι ασήμαντο. Μπορείτε να πετύχετε πολλά το πρωί. Όποτε σκέφτεστε ότι δεν έχετε χρόνο για κάτι, πρέπει να θυμάστε ότι αυτό είναι λάθος. Έχετε χρόνο! Αν σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί! (και κοιμηθείτε νωρίτερα το προηγούμενο βράδυ).

Λοιπόν, πώς σκοπεύετε να εκμεταλλευτείτε το πρωινό σας; Αυτή είναι μια σημαντική ερώτηση που χρειάζεται πολλή σκέψη. Αλλά μόλις αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε, θα ανακαλύψετε ότι οι μικρές καθημερινές συνήθειες μπορούν να καταφέρουν πολλά! Γιατί αν οργανώσετε σωστά το πρωινό σας, θα οργανώσετε σωστά όλη σας τη ζωή! Κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι!

Καλημέρα!

tsemperlidou.gr