Πώς να καταπολεμήσουμε την πολλή βιασύνη που φέρνει άγχος.

Τρέχουμε και δε φτάνουμε! Το άγχος μας μόνιμα χτυπάει κόκκινο! Πολλές φορές δυστυχώς, σημαίνει και ότι με το να συμβιβαζόμαστε με την ταχύτητα, συμβιβαζόμαστε και με την κακή ζωή. Γιατί η αίσθηση βιασύνης είναι αιτία δυστυχίας και πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε;

Τι μας στερεί η βιασύνη;

  1. Η βιασύνη μας βάζει στον αυτόματο πιλότο…

Αν μπορέσουμε ποτέ να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας σε αμόκ βιασύνης, τότε θα καταλάβουμε πως είμαστε εκτός εαυτού! Το μυαλό μας δε λειτουργεί και η λογική μας πάει περίπατο. Η αίσθηση του χρόνου, χάνεται και όχι για καλό! Δεν έχουμε αυτήν τη γαλήνη που μας κάνει να ξεχάσουμε την επαφή με το χρόνο, έχουμε ένα συνεχές άγχος που δε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις στιγμές. Δεν ζούμε το παρόν!

  1. Βιαζόμαστε και όλα γίνονται… πρόχειρα.

Η βιασύνη οδηγεί σε μια πολύ μικρή ικανοποίηση. Μάλιστα, δεν είναι καν ικανοποίηση αλλά ψευδαίσθηση. Λέμε ψέματα στον εαυτό μας πως με ταχύτητα ολοκληρώσαμε τις εκκρεμότητες που είχαμε! Αν κοιτάξουμε το καθετί που κάναμε με βιασύνη, θα δούμε πως το διεκπεραιώσαμε πρόχειρα και πως σύντομα, θα χρειαστεί να το ξαναφτιάξουμε! Επομένως, ο χρόνος που υποτίθεται πως εξοικονομούμε με την βιασύνη, μας έρχεται με…τόκο! Διπλός χρόνος!

  1. Είναι η μητέρα του άγχους.

Οι ειδικοί που ασχολούνται επιστημονικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά, μας λένε πως το άγχος δε θέλει πολύ για να μετατραπεί σε μια μόνιμη κατάσταση. Τι φέρνει το άγχος; Τη συνεχή αίσθηση πνιγμού, την πλήρη αταξία των σκέψεών μας, την καταστροφή της μνήμης μας, την απώλεια του καλού ύπνου μας, την διατάραξη της όρεξής μας και τελικά, τη φθορά της υγείας μας!

 

Πώς μπορούμε να πάψουμε να βιαζόμαστε;

  1. Περπάτημα και χαλάρωση.

Το αντίδοτο της βιασύνης είναι η ψυχική γαλήνη. Στα λόγια, εύκολα έρχεται. Στην πράξη όμως; Αποδεδειγμένα, το περπάτημα οδηγεί σε χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος και βελτιώνει την ποιότητα των σκέψεών μας! Ακόμη καλύτερο είναι να περπατάμε κοντά σε φυσικό περιβάλλον! Στη θάλασσα ας πούμε. Μια τέτοια βόλτα μας βοηθά να απολαύσουμε στιγμές!

  1. Διάβασμα βιβλίων!

Το διάβασμα δε δίνει μόνο γνώσεις! Μας βοηθά να εστιάσουμε και να συγκεντρωθούμε στο παρόν. Από μόνη της, η ανάγνωση ενός βιβλίου μας εξασκεί την υπομονή η οποία απομακρύνει την βιασύνη και την αγχώδη στάση μας απέναντι στο χρόνο. Η ψυχική ηρεμία αποτελεί ένα από τα δώρα που μας χαρίζει το διάβασμα βιβλίων.

  1. Τακτοποίηση των σκέψεών μας.

Ας υποθέσουμε πως έχουμε έναν διακόπτη στο μυαλό μας με on/off. Όταν ξεκινήσει αυτή η βουή της βιασύνης και του άγχους μέσα μας, τότε πατάμε το off! Αμέσως μετά, αφού χαλαρώσουμε βάζουμε προτεραιότητες. Διακρίνουμε το επείγον από αυτό που δεν επείγει, το ουσιώδες από το επουσιώδες. Όλα μπαίνουν σε μια σειρά. Μια γραπτή λίστα του τύπου «to do list», βοηθά ακόμη περισσότερο!

  1. Υιοθέτηση των δικών μας ρυθμών!

Πρόκειται για τον βασικό λόγο που μας οδηγεί στο να παρασυρόμαστε από τη βιασύνη! Βλέπουμε τους πάντες να τρέχουν δεξιά και αριστερά και τους ακολουθούμε σε αυτούς τους φρενήρεις ρυθμούς. Ο χρόνος που μπορούμε να αναλώσουμε στο να βρούμε τους δικούς μας ρυθμούς, είναι πολύτιμος. Κάθε ένας από μας, έχει τους δικούς του ρυθμούς ζωής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να προσαρμόσουμε τη δική μας ζωή πάνω στον δικό μας εαυτό. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε τις στιγμές μας και αποφασίζουμε να μη βιαζόμαστε…να ζήσουμε!

tsemperlidou.gr