Στην ψηφιακή εποχή, αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Είναι άραγε προφανές τι γιορτάζουμε στις 27 Σεπτεμβρίου; Πόσοι γνωρίζουμε την ιστορία της και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημέρα για τον τουρισμό;

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1980 στις 27 Σεπτεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε το 1970 και συμπίπτει με τη «γέννηση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, γεγονός που θεωρείται ορόσημο για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Σκοπός των εορτασμών της συγκεκριμένης ημέρας είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για το ρόλο του τουρισμού και να τονίσει τις επιδράσεις του φαινομένου στις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές και οικονομικές πτυχές της ζωής μας.

Για το λόγο αυτόν, κάθε χρόνο ορίζεται συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκεται σε συνάρτηση με τους στόχους της χιλιετίας που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Από το 1997, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αποφάσισε να ορίζει μία χώρα κάθε φορά που θα φιλοξενεί τους επίσημους εορτασμούς. Παράλληλα, κάθε χρόνο καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετέχουν στη γιορτή διοργανώνοντας σχετικές με το θέμα εκδηλώσεις στη χώρα τους.

Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα “Τουριστική και Ψηφιακή Μεταμόρφωση”.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και ο κόσμος γίνεται γρηγορότερος, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2018 παρέχει μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυνητική συμβολή των ψηφιακών τεχνολογιών στον αειφόρο τουρισμό και ανάπτυξη, τονίζει μεταξύ άλλων ο UNTWO.
Παρέχει επίσης μια πλατφόρμα για επενδύσεις, εταιρικές σχέσεις και συνεργασία για έναν πιο υπεύθυνο και χωρίς αποκλεισμούς τομέα του τουρισμού.

“Η αξιοποίηση της καινοτομίας και της ψηφιακής εξέλιξης παρέχει στον τουρισμό ευκαιρίες για βελτίωση της συμμετοχής, της ενδυνάμωσης της τοπικής κοινότητας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων, μεταξύ άλλων στόχων της ευρύτερης ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης”, δηλώνει ο Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα διεξαχθεί φέτος στη Βουδαπέστη.