Έως το 2025 θα ζήσουμε τουλάχιστον μία από τις πιο καυτές χρονιές της ιστορίας

Η ετήσια έκθεση του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού προειδοποιεί για αύξηση της θερμοκρασίας που θα κάνει τις επόμενες χρονιές από τις πιο ζεστές της ιστορίας -των καταγραφών. Γιατί αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό.

Ο Ιούνιος του 2016 είχε καταγραφεί ως ο θερμότερος μήνας της ιστορίας. Παγκοσμίως. Μεγάλο ρόλο έπαιξε ο πρωτόγνωρος καύσωνας που είχε πλήξει την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την Ετήσια Παγκόσμια Ενημέρωση δεκαετούς βάσης για το κλίμα που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, από φέτος έως το 2025 κατά 90% θα υπάρξει τουλάχιστον μια χρονιά που θα ‘πάρει’ το ρεκόρ του 2016. Κοινώς θα ‘ψηθούμε’.

Η ετήσια ενημέρωση του World Meteorological Organization προκύπτει από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες του κλίματος, με τη χρήση των καλύτερων συστημάτων προβλέψεων, των καλύτερων κλιματικών κέντρων του κόσμου. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν πως υπάρχουν 40% πιθανότητες για αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1.8 C (συγκριτικά με τους μέσους όρους του 19ου αιώνα), εντός της προσεχούς πενταετίας.

Αριθμός που φαίνεται μικρός, αλλά πως αναφέρουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι “σημαίνει περισσότερη τήξη του πάγου, υψηλότερη στάθμη της θάλασσας, περισσότερα κύματα θερμότητας και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες. Και ως εκ τούτου, μεγαλύτερες επιπτώσεις στην εξασφάλιση των τροφίμων, την υγεία, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη” και τελικά στην οικονομία.

Οι ειδήμονες τονίζουν την ανάγκη να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης, τουλάχιστον στους 1.5 βαθμούς C και προειδοποιούν πως οι πιθανότητες αύξησης γίνονται περισσότερες, με την πάροδο του χρόνου, αφού δεν αλλάζουμε μυαλά και πρακτικές.

Μεταξύ του 2021 και του 2025 οι περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους και το Σάχελ (ιδιόμορφη λωρίδα γης στην Αφρικής, νότια της ερήμου Σαχάρα που εκτείνεται σε 10 αφρικανικές χώρες και αποτελεί το συνδετικό κρίκο της υπο-σαχάριας Αφρικής και της Μεσογειακής λεκάνης) θα γίνουν πιο υγρές και θα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα περισσότερων τροπικών κυκλώνων στον Ατλαντικό, συγκριτικά με το μέσο όρο αυτών που σημειώθηκαν μεταξύ του 1981 και του 2010. Η Βόρειος Αμερική θα γίνει πιο ξερή μέσα στο 2021, όταν η Αρκτική θα είναι δυο φορές πιο ζεστή, από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ο WMO επισημαίνει πως όσα αναφέρονται στην ετήσια ενημέρωση είναι στατιστικά “που δείχνουν πως πλησιάζουμε μετρήσιμα και αναπόφευκτα στο χαμηλότερο στόχο που είχε τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τον Ιούνιο του 2015. Είναι ακόμα μια προειδοποίηση πως ο κόσμος χρειάζεται γρήγορα τις δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα” που έχει τεθεί ως στόχος της ΕΕ έως το 2050.

Υπογραμμίζει και την ανάγκη για προσαρμογή. “Μόνο τα μισά από τα 193 μέλη του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού διαθέτουν υπηρεσίες έγκαιρης προειδοποίησης που μειώνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις ακραίων γεγονότων. Πρέπει να συνεχίσει η εξέλιξη των υπηρεσιών που χρειαζόμαστε, για να υποστηρίξουμε την προσαρμογή στους ευαίσθητους τομείς για το κλίμα -όπως είναι το νερό, η γεωργία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντιμετωπίζουμε σοβαρά κενά στις καιρικές παρατηρήσεις, ιδιαίτερα στην Αφρική και τα νησιωτικά κράτη. Αυτό το γεγονός έχει αρνητικές συνέπειες στις ακριβείς εκτιμήσεις”.