Πώς θα γνωρίσετε το νεογέννητο μωρό σας στον σκύλο σας

Η αλλαγή γι αυτόν θα είναι μεγάλη

Το νέο μέλος θα εξάψει την περιέργεια του σκύλου σας όσο καλά και αν τον έχετε προετοιμάσει για αυτό. Ο σκύλος σας –ειδικά αν είναι θηλυκός- έχει ψυχανεμιστεί τι είναι αυτό που έρχεται, ήδη από όταν ήσασταν έγκυος. Η αλλαγή όμως για αυτόν θα είναι μεγάλη και μην ξεχνάτε πως είναι ένα ζώο με άλλες αντιδράσεις από εκείνες ενός ανθρώπου. Δείτε παρακάτω πώς πρέπει να γίνει αυτή η πρώτη επαφή του σκύλου σας με το νεογέννητο μωρό σας.

1. Το φορμάκι του μωρού

Πριν εσείς και το μωρό σας επιστρέψετε από το μαιευτήριο στο σπίτι, δώστε στον σύντροφό σας ένα ρουχαλάκι του μωρού φορεμένο ή το κουβερτάκι του. Κάπως έτσι ο σκύλος σας θα έχει τη δυνατότητα να μυρίσει το μωρό πριν την άφιξή του στο σπίτι.

2. Αφήστε τον σκύλο να υποδεχτεί εσάς χωρίς το μωρό

Αν μπείτε στο σπίτι με το μωρό στην αγκαλιά σας, ο σκύλος θα τρελαθεί. Αφενός έχει μέρες να δει εσάς οπότε θα τρέξει πάνω σας, αφετέρου θα τρελαθεί να μυρίζει αυτό το νέο «κάτι» που κρατάτε. Μην του το κάνετε αυτό. Μπείτε μέσα στο σπίτι και αφήστε τον να σας υποδεχθεί. Χαϊδέψτε τον και βγάλτε τον στο μπαλκόνι. Στη συνέχεια ας μπει στο σπίτι ο σύντροφός σας με το μωρό και ας το πάει κατευθείαν στην κούνια του. Λίγο μετά βάλτε τον σκύλο μέσα στο σπίτι και πηγαίνετε μαζί στο δωμάτιο του μωρού για να το γνωρίσει.

3. Μην τον μαλώσετε

Αν ενθουσιαστεί πολύ και αρχίσει να τρέχει γύρω από το μωρό ή να γαβγίζει, μην τον μαλώσετε και μην τον χτυπήσετε. Ηρεμήστε τον και δοκιμάστε την επόμενη μέρα μήπως δουλέψει καλύτερα αυτή η γνωριμία.

4. Επιβράβευση

Για κάθε ένα καλό βήμα που θα κάνει ο σκύλος σας προς αυτήν την κατεύθυνση, θα πρέπει να έχει και μια επιβράβευση, τουλάχιστον στην αρχή. Κάποιο μπισκότο ή ένα κόκαλο στα ξαφνικά, θα του δώσει μεγάλη χαρά.

5. Μην αλλάξετε τη ρουτίνα του σκύλου

Σίγουρα θα είναι δύσκολο πια να είστε συνεπής στο πρόγραμμα του σκύλου αφού καλά καλά δεν προλαβαίνετε το πρόγραμμα του σπιτιού εξαιτίας του νεογέννητου μωρού σας. Αναθέστε ορισμένες ευθύνες σε άλλους προκειμένου να μην χαλάσετε την ρουτίνα του σκύλου σας. Αν ξαφνικά σταματήσουν οι καθημερινές βόλτες του, ο σκύλος σας θα αλλάξει συμπεριφορά, θα νιώσει ανασφάλεια και απομόνωση.

Εκείνο που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να αφήνετε μόνο του το μωρό σας με τον σκύλο σας. Ένας τραυματισμός του μωρού μπορεί να προκύψει ακόμη και από μια κίνηση αγάπης του σκύλου προς εκείνο. Δυστυχώς δεν μπορούν πάντα να εκτιμήσουν ή να υπολογίσουν τη δύναμή τους.

athensvoice.gr