Γλυκά Νερά – Το έγκλημα και η ομολογία που σόκαρε τη χώρα

Αποτροπιασμό και… μούδιασμα στην κοινωνία έχει προκαλέσει η ομολογία του 32χρονου Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στις 11 Μαϊου. Η έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων άλλαξε τη ροή των ερευνών για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά.

Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, εξιχνιάστηκε σύμφωνα με την Αστυνομία, με τον 32χρονο πιλότο Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να ομολογεί τη δολοφονία της συζύγου του, της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς. Είχε προηγηθεί η εσπευσμένη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ με ελικόπτερο το μεσημέρι της Πέμπτης και η μαραθώνια «συμπληρωματική κατάθεσή» του που γρήγορα όμως μετατράπηκε σε…. σκληρή ανάκριση.

«Ήταν ασταθής. Με χτύπησε και έριξε με δύναμη το παιδί στην κούνια. Θόλωσα. Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήταν η κακιά στιγμή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο 32χρονος στους αστυνομικούς περιγράφοντας τι συνέβη τη μοιραία νύχτα. «Έχασα τον έλεγχο και τη σκότωσα».

O 32χρονος πιλότος φαίνεται ότι ήταν, από την πρώτη στιγμή, ο υπ’ αριθμόν 1 ύποπτος για τη δολοφονία της γυναίκας του, με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας να επιδεικνύουν στωικότητα μέχρι να ανακαλύψουν τα στοιχεία εκείνα που θα τεκμηρίωναν την αδιάσειστη ενοχή του.

Η έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων

Η πολυαναμενόμενη έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας, χρειάστηκε σχεδόν έναν μήνα, όμως τελικά έδωσε αποτέλεσμα.

Ποια ήταν αυτά; Κυρίως ότι επιβεβαίωσε την ασυνέπεια μεταξύ των γεγονότων που μαρτυρούν κάμερες, κινητά και τηλέφωνα ακόμα και… ρολόγια και των όσων είχε καταθέσει ο – μέχρι τότε – μοναδικός «αυτόπτης μάρτυρας» και τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την Καρολάιν, ο σύζυγος της, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Ποιες ήταν αυτές οι ασυνέπειες;

  • Η αφαίρεση των καρτών μνήμης από τις κάμερες του σπιτιού. Οι κάμερες μπορεί να μην «μίλησαν» με την εικόνα, το έκαναν όμως με τα δεδομένα τους. Αυτά έδειξαν ότι οι μνήμες τους αφαιρέθηκαν 3 με 4 ώρες νωρίτερα, από την ώρα που ο καθ’ ομολογίαν δράστης τοποθετούσε τη διάρρηξη.
  • Το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πιλότου. Αν και κατέθετε πως ο ίδιος ήταν δεμένος και σε κάποιες στιγμές λιπόθυμος εξαιτίας του ασφυκτικού δεσίματός του, το κινητό του παρουσίαζε δραστηριότητα.
  • Το βιομετρικό ρολόι της Καρολάιν. Η συγκεκριμένη εφαρμογή κατέγραψε τόσο τους παλμούς της Καρολάιν Κράουτς, όσο και το σταμάτημά τους. Ούτε σ’ αυτήν την περίπτωση οι ώρες που είχε τοποθετήσει ο δράστης τα υποτιθέμενα γεγονότα με τις καταγραφές, ταυτίζονταν.
  • Το κινητό της Καρολάιν. Που έδωσε δύο διαφορετικά στοιχεία. Το πρώτο ότι το ζευγάρι αν και βρισκόταν κάτω από την ίδια στέγη αντάλλαξε μηνύματα που μαρτυρούσαν ένταση. Το δεύτερο ήταν η αποκάλυψη του μεγέθους της έντασης αυτής, από τις αναζητήσεις της Καρολάιν στο διαδίκτυο. Εκεί φαίνεται πως έψαχνε για ξενοδοχείο στην Αθήνα λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί, κάτι που έκανε τους αστυνομικου΄ς να πιστεύουν πως είχε αποφασίσει να φύγει από το σπίτι της.

Τα «καμπανάκια» που είχε χτυπήσει η αυτοψία

Λέγεται πως ο τόπος του εγκλήματος συνήθως «μιλάει». Το γενετικό υλικό, η κατάσταση του χώρου, ο τρόπος δράσης είναι στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσιμα συμπεράσματα τους αστυνομικούς. Στην περίπτωση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά όμως, ο τόπος του εγκλήματος έμοιαζε σε… αφωνία.

  • Πουθενά στο σπίτι δεν βρέθηκε γενετικό υλικό των ληστών. Δεν βρέθηκαν καν σημάδια από γάντια που θα έπρεπε να φορούν για να μην αφήσουν αποτυπώματα οι υποτιθέμενοι δράστες του εγκλήματος.
  • Γενετικό υλικό ή σημάδια πάλης δεν φαίνονταν ούτε καν στο ίδιο το θύμα, όπως θα ήταν λογικό καθώς «προσπαθούσαν να την ακινητοποιήσουν» πριν την σκοτώσουν.
  • Δεν καταγράφηκε καμία αναστάτωση στο σπίτι που να μαρτυρά έρευνα των υποτιθέμενων ληστών για χρήματα, ούτε καν στον χώρο που κατέθεσε πως τους υπέδειξε ο 32χρονος για τα κρυμμένα 11.500 ευρώ μέσα σε επιτραπέζιο.
  • Οι ληστές που εφηύρε ο 32χρονος πιλότος μπήκαν από άνοιγμα στο υπόγειο, ενώ αν και πλέον μπορούσαν να βγουν από την κεντρική πόρτα, επέλεξαν να βγουν με τον ίδιο τρόπο που μπήκαν.
  • Οι υποτιθέμενοι ληστές δεν έδεσαν το ζευγάρι με την ίδια μέθοδο. Ο 32χρονος ήταν δεμένος με κολλητική ταινία. Πάνω στην κολλητική ταινία αυτή, βρέθηκαν μόνο τα δικά του αποτυπώματα.
  • Ο 32χρονος πιλότος διατεινόταν πως κατάφερε -όταν πια οι «δράστες» είχαν αποχωρήσει- να τηλεφωνήσει αν και δεμένος, ανοίγοντας το κινητό του και σχηματίζοντας τον αριθμό της Άμεσης Δράσης με τη… μύτη του.
  • Οι υποτιθέμενοι δράστες είχαν την ψυχραιμία, τη γνώση και τον χρόνο να αφαιρέσουν τις μνήμες από τις κάμερες όχι όμως και τα κινητά των θυμάτων τους.

Άλλο «ερωτήματα», άλλο «σκληρά στοιχεία»

Τα ερωτήματα από την έρευνα λοιπόν, πράγματι υπήρχαν. Δεν μπορούσαν όμως από μόνα τους να δώσουν και τις απαντήσεις. Τουλάχιστον όχι αυτές που θα οδηγούσαν στη σύλληψη και καταδίκη του δράστη. Αυτό το έκανε η έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων που έδωσε τα πλέον «σκληρά στοιχεία». Πρόκειται για καταγραφές που δεν συμφωνούν με τις περιγραφές του «μοναδικού αυτόπτη» και τελευταίου που είδε ζωντανό το θύμα.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, ο «32χρονος πιλότος» όπως συνηθίστηκε να αναφέρεται, αντιστάθηκε για περίπου 7 ώρες κατά την ανάκριση στον 11ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Υπό το βάρος των στοιχείων όμως «έσπασε» και ομολόγησε τη στυγερή δολοφονία της 20χρονης συζύγου του, κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο της αναζήτησης του δράστη.

Ο πιλότος σκηνοθέτησε τον τόπο του εγκλήματος με «έμπνευση» τη ληστεία στο σπίτι του εκπαιδευτή του

Μια πανομοιότυπη ληστεία μ’ αυτή που περιέγραφε ο 32χρονος πιλότος στους αστυνομικούς στην πρώτη του κατάθεση μετά τη δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, είχε προκαλέσει ερωτήματα όταν ήρθε στο φως στα μέσα Ιουνίου.

Το θύμα της ληστείας εκείνης είχε υπάρξει εκπαιδευτής του καθ’ ομολογία δολοφόνου της Καρολάιν, Μπάμπη Αναγνωστόπουλου. Η αποκάλυψη του γεγονότος «έδειχνε» τότε στην κατεύθυνση σπείρας που λειτουργούσε με συγκεκριμένο «μοτίβο».

Οι δράστες της ληστείας, αφού μπήκαν στο σπίτι του εκπαιδευτή στο Αλεποχώρι Μεγάρων το 2018, έδεσαν και ξυλοκόπησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του. Η σύζυγος του εκπαιδευτή είχε καταφέρει σε μία πάλη μαζί του να του αφαιρέσει την κουκούλα.

Η εξήγηση των ομοιοτήτων ήταν τελικώς διαφορετική από αυτή που αρχικά είχε υποτεθεί. Ο καθ’ ομολογία συζυγοκτόνος πιλότος, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, «αντέγραψε» τη ληστεία στο σπίτι του εκπαιδευτή του στο Αλεποχώρι, σκηνοθετώντας τον τόπο του εγκλήματος, ανάλογα για να πείσει τους αστυνομικούς.

Ως γνωστόν, κανένα έγκλημα δεν είναι τέλειο και η τεχνολογία (κάμερες, κινητά και βιομετρικό ρολόι) πρόδωσαν τον 32χρονο δολοφόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το σημείο όπου το σκυλί της Καρολάιν βρέθηκε κρεμασμένο είναι διαφορετικό από τον τόπο που το σκότωσε.

Ο 32χρονος αγκάλιασε την πεθερά του λίγο προτού ομολογήσει τη δολοφονία της Καρολάιν

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση του 32χρονου, ο οποίος λίγες ώρες πριν ομολογήσει το αποτρόπαιο έγκλημά του με θύμα την 20χρονη Καρολάιν, σφιχταγκάλιαζε τη μητέρα της -και πεθερά του- στο μνημόσυνο που τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης, στην Αλόννησο.

Σύμφωνα με τα όσα κατάφερε πάνω στη στεναχώρια της να μοιραστεί με τους δικούς της ανθρώπους της η μητέρα της άτυχης κοπέλας, Σούζαν, ο 32χρονος πιλότος την ενημέρωνε για τις τελευταίες εξελίξεις και ταυτόχρονα την αποχαιρετούσε καθώς δεν μπορούσε να παραμείνει άλλο στο νησί.

Όπως ανέφερε η χαροκαμένη μάνα, ο γαμπρός της έπρεπε άμεσα να αποχωρήσει από την Αλόννησο, για να μεταβεί στη ΓΑΔΑ να αναγνωρίσει κάποιον ύποπτο, που είχε συλληφθεί για την δολοφονία της γυναίκας του. Κατά τον αποχωρισμό τους ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος την πήρε στην αγκαλιά του συγκινημένος.

Ο 32χρονος πιλότος είχε μεταβεί στην Αλόννησο από την Τετάρτη, ώστε να είναι παρών στο σαρανταήμερο μνημόσυνο που θα γινόταν στο μικρό εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για τη σύζυγό του.

Πριν επισκεφτεί το νησί είχαν επικοινωνήσει μαζί του οι αστυνομικοί για να τον ενημερώσουν για τη μετάβαση του στη ΓΑΔΑ, ωστόσο εκείνος τους παρακάλεσε να περιμένουν μια μέρα ώστε να μη δώσει δικαιώματα απουσιάζοντας από την τελετή.

Οι αστυνομικοί συμφώνησαν με αποτέλεσμα ο Μπάμπης να παραμείνει χωρίς να πει σε κανέναν τίποτα για ό,τι είχε προηγηθεί, γεγονός που επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας στην έκτακτη ενημέρωση, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγες ώρες προτού ο συζυγοκτόνος ομολογήσει την πράξη του.

«Τα έκανα όλα μόνος μου…»

Ο 32χρονος υποστήριξε ότι έδρασε μόνος του, αφού προηγήθηκε έντονος καυγάς μεταξύ τους και ότι σκότωσε την ΄άτυχη Καρολάιν δίπλα στο παιδί τους και έπειτα σκηνοθέτησε το έγκλημα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, ο 32χρονος απέδωσε το έγκλημα στις προστριβές που είχαν με την 20χρονη σύζυγό του το τελευταίο διάστημα.

«Ήταν ασταθής. Με χτύπησε και έριξε με δύναμη το παιδί στην κούνια. Θόλωσα. Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Ήταν η κακιά στιγμή», ανέφερε ο 32χρονος στους αστυνομικούς περιγράφοντας τι συνέβη τη μοιραία νύχτα.

«Έχασα τον έλεγχο και τη σκότωσα» συμπλήρωσε σύμφωνα με πληροφορίες.

Η Καρολάιν αναζητούσε ξενοδοχείο για να φύγει – Τι έδειξε το κινητό

Σύμφωνα με όσα έδειξε το κινητό της νεαρής κοπέλας, η Καρολάιν έψαχνε στο διαδίκτυο σπίτι ή ξενοδοχείο για να φύγει από τα Γλυκά Νερά.

Αναζήτηση για ξενοδοχείο στην Αθήνα φαίνεται πως έκανε, σύμφωνα με όσα βρέθηκαν στο κινητό της, η 20χρονη Καρολάιν μια μέρα πριν δολοφονηθεί. Παράλληλα σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα στο κινητό της, το βράδυ της δολοφονίας, υπήρξε ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στο ζευγάρι, τα οποία δείχνουν ότι ίσως και να υπήρχε κάποιο ζήτημα προστριβής του πιλότου με τη σύζυγό του.

Υπάρχουν επίθετα και χαρακτηρισμοί στα αγγλικά, όπως η λέξη «stupid» στα τελευταία μηνύματα που έστειλε η Καρολάιν, με την αστυνομία να διερευνά περαιτέρω γιατί διατυπώθηκαν αυτές οι εκφράσεις.

Τα νέα δεδομένα που ανατρέπουν την υπόθεση αποτελούν οι κάρτες μνήμης από τις κάμερες του σπιτιού, η δραστηριότητα του κινητού του πιλότου και όσα έδειξε το βιομετρικό ρολόι της Καρολάιν.