Επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς για τις αποζημιώσεις των καλλιεργητών

Η επιστολή του Αντιπεριφερειαρχή Καστοριάς προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α για αποζημιώσεις καλλιεργητών

H ανάγκη άμεσης μέριμνας για αποζημίωση των καλλιεργητών που έχουν υποστεί ζημίες τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ήταν το κεντρικό θέμα της επιστολής που έστειλε την Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α Ανδρέα Λυκουρέντζο, ενώ παράλληλα την κοινοποίησε στους Βουλευτές του Νομού και στο  Γραφείο Μακεδονίας  Γ.Γ. Πρωθυπουργού.

Το περιεχόμενο της επιστολής παρατίθεται παρακάτω:

Κύριε  Υπουργέ,

Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της  υπ. αρίθμ. 59822/27-04-21 επιστολής μας, επανερχόμαστε εκ νέου για να θέσουμε υπόψη σας, για άλλη μια φορά, τις ζημίες  που έχει υποστεί η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε καλλιέργειες  της τα τελευταία χρόνια.

  1. Ζημίες σε καλλιέργειες μήλων και φασολιών έτους 2019 (ΠΣΕΑ).

Το 2019, λόγω έντονων δυσμενών καιρικών συνθηκών (ανοιξιάτικες χαμηλές θερμοκρασίες), ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες της μηλιάς του νομού μας,  η οποία αποτελεί μια από τις κυριότερες καλλιέργειες, καθώς καλλιεργούνται περίπου 13.500 στρέμματα και αποφέρουν μια ετήσια παραγωγή περί των 30.000 τόνων. Επίσης, την ίδια χρονιά λόγω παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, άνω των 35o C, υπέστησαν ζημία οι καλλιέργειες των αναρριχώμενων φασολιών. Τις ζημιές αυτές τις είχαμε επισημάνει με τα  υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 147433/16-9-2019 και 179568/12-11-1019 έγγραφά μας.

  1. Ζημίες σε καλλιέργειες φακής και ρεβιθιών έτους 2020 (ΠΣΕΑ).

Τον Μάρτιο του 2020 δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άκαιρες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με παρατεταμένη ανομβρία) κατέστρεψαν τις καλλιέργειες  ρεβιθιών και εκμηδένισαν την παραγωγή. Οι ζημιές αυτές δεν καλύφθηκαν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Σημειώνεται ότι στο νομό καλλιεργούνται περίπου 4.000 στέμματα εξαιρετικής ποιότητας φακές και ρεβίθια. Τις ζημιές αυτές τις είχαμε επισημάνει με το  υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 118141/24-08-20 έγγραφό μας.

Με γνώμονα  την ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας των αγροτών της περιοχής διεκδικούμε την ικανοποίηση των  πάγιων δίκαιων αιτημάτων τους και ζητούμε να γίνουν άμεσα  οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι καλλιεργητές .

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνηση.

Με ιδιαίτερη τιμή,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος