Πόσο γρήγορα τρέχετε; – Δείτε πόσα χρόνια θα ζήσετε

Τελικά γεννιόμαστε γρήγοροι αθλητές με αντοχή ή γινόμαστε; Και τι μπορεί να σημαίνει η απάντηση για την υγιή γήρανση και τη διατήρηση ενός σταθερού μεταβολισμού

Ακόμα κι αν δεν είμαστε… σπρίντερ όπως ο Μπόλτ ή μαραθωνοδρόμοι, υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι ανάμεσά μας που έχουν την ικανότητα να τρέχουν πιο γρήγορα από τους άλλους. Αυτή η ικανότητα έχει συσχετιστεί ήδη από τους ερευνητές με την καλή υγεία αλλά και την μακροζωία. Πόσο ρόλο όμως παίζουν τα γονίδια στην αντοχή μας και την ποιότητα του τρεξίματός μας; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong της Κίνας και το Jyväskylä της Φινλανδίας θέλησαν να δώσουν μια απάντηση, διερευνώντας τις επιπτώσεις της ικανότητας του τρεξίματος που σχετίζεται με τα γονίδια και τη γήρανση του μεταβολισμού των ιστών. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο λιπώδης ιστός μπορεί να έχει βασικό ρόλο στην υγιή γήρανση.

Το πόσο ικανοί είμαστε στο τρέξιμο εκφράζεται μέσω της αερόβιας ικανότητας και αναφέρεται στην ικανότητα ενός ατόμου να χρησιμοποιεί το οξυγόνο στο τρέξιμο, ενώ στις υψηλές εντάσεις η παραγωγή ενέργειας γίνεται στην πλειοψηφία της χωρίς παρουσία οξυγόνου. Η ικανότητα αυτή μειώνεται όσο γερνάμε, επηρεάζοντας τον μεταβολισμό και την υγεία μας.

Για να διερευνήσουν το ρόλο των γονιδίων, οι ερευνητές μελέτησαν ιστούς από τρωκτικά. Eξέτασαν τόσο τα τρωκτικά που είχαν υψηλότερη αερόβια ικανότητα αλλά και όσα είχαν χαμηλότερη αερόβια ικανότητα, τα οποία διέφεραν γενετικά. Εκτός από τα δείγματα ιστών, συλλέχθησαν επίσης δείγματα ούρων, μυών και λιπώδους ιστού από νέα αλλά και πιο ηλικιωμένα ζώα για να ελέγξουν τις μεταβολές στους ιστούς.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της μελέτης μας, η αερόβια ικανότητα που οφειλόταν σε γονιδιακούς παράγοντες συσχετίστηκε με αποτελεσματικότερο μεταβολισμό των αμινοξέων στους μύες. Ο ανεπαρκής μεταβολισμός αμινοξέων συνδέεται με περισσότερα λιποθυμικά επεισόδια αλλά και με τον αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων» σημειώνει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Sira Karvinen από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστήμιοο Jyväskylä στη Φινλανδία.

Η υψηλή αερόβια ικανότητα που σχετίστηκε με τα γονίδια αλλά και η γήρανση επηρέασαν καταλυτικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων στους μυς και τον λιπώδη ιστό, συμβάλλοντας ενδεχομένως στον υγιέστερο μεταβολισμό με τη γήρανση. Μάλιστα, ο λιπώδης ιστός μπορεί να παίζει βασικότερο ρόλο στην υγιή γήρανση σε σύγκριση με ότι πιστέυαμε στο παρελθόν. Η βιβλιογραφία μάλιστα υποδηλώνει πως περίπου το 50% της αερόβιας ικανότητας ενός ατόμου κληρονομείται και το άλλο 50% μπορεί να αποκτηθεί μέσω της σωματικής δραστηριότητας.

«Η συστηματική άσκηση μας κρατά υγιείς ούτως ή άλλως ανεξάρτητα από τον ρόλο των γονιδίων στην αερόβια ικανότητά μας. Επομένως, μέσω της άσκησης διατηρήστε σε υγιή επίπεδα τον μεταβολισμό σας, ειδικότερα  σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν η αερόβια ικανότητα καθώς και άλλες παράμετροι φθίνουν» τονίζει ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής Heikki Kainulainen από τη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστήμιου Jyväskylä της Φινλανδίας.

ygeiamou