Δουλεύουμε 179 ημέρες τον χρόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Οι πολίτες πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές τους ανάγκες – Τι δείχνει η έρευνα του ΚΕΦίΜ

Σχεδόν τις μισές ημέρες του έτους εργάζονται οι Έλληνες για να πληρώνουν την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το 2020, από τις 365 ημέρες του χρόνου, τις 179 ημέρες οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να δουλέψουν για να καλύψουν κάθε υποχρέωση που συνδέεται με έμμεσους και άμεσους φόρους αλλά και την πληρωμή εισφορών.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ) για την ημέρα φορολογικής ελευθερίας 2021, που επιδιώκει να αποτυπώσει το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.

Όλο και πιο μακριά η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας

Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η ημέρα που οι Έλληνες φορολογούμενοι θα απελευθερώνονταν από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κέρδιζαν από την εργασία τους έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Για παράδειγμα, αν στο κράτος πηγαίνει το 50% των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας πέφτει ακριβώς στη μέση του χρόνου. Η 29η Ιουνίου είναι η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2021, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, τότε η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2021 έρχεται 42 ημέρες αργότερα, την 10η Αυγούστου.

Ο μέσος Έλληνας χρειάστηκε το τρέχον έτος να δουλέψει 75 ημέρες για την πληρωμή έμμεσων φόρων, 60 ημέρες για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, 43 ημέρες για την πληρωμή άμεσων φόρων και 1 ημέρα για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου.

Πληρώνουμε τα διπλάσια από ότι για βασικές ανάγκες 

Όπως προκύπτει, πληρώνουμε σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε φόρους και εισφορές απ’ ό,τι για τις βασικές μας ανάγκες. Η σύγκριση των κρατικών εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές με τις ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών καταδεικνύει την πολύ μεγάλη επιβάρυνση τόσο φυσικών προσώπων όσο και επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν €44,4 δισ. το 2019 για τις βασικές τους ανάγκες, ενώ το κράτος είχε σχεδόν τα διπλάσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, €71,9 δισ.

Στο top 7 της Ευρώπης

Η Ελλάδα καταγράφει μία από τις 7 υψηλότερες επιβαρύνσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (12 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) και χαμηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε σχέση με τον μέσο όρο (11 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο) ανάμεσα στις 23 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και για τους δύο δείκτες.

Μαζί με την Ελλάδα στην ομάδα με τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις περισσότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Σλοβενία, η Τσεχία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία. Στις χώρες με την υψηλότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τις λιγότερες ημέρες εργασίας για το κράτος βρίσκονται η Ιρλανδία και η Ελβετία.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της έρευνας:

  • Η συνολική επιβάρυνση πολιτών και επιχειρήσεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 2019 ανέρχεται σε 71,9 δισ. και είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών (ενδεικτικά: 44,4 δισ. το 2019 για διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες, σύμφωνα με την προ πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ).
  • Την εικοσαετία από το 1999 έως το 2018 προστέθηκαν 47 παραπάνω ημέρες εργασίας για το κράτος. Συγκεκριμένα το 1999 εργαστήκαμε 139 ημέρες, το 2012 174 ημέρες, ενώ το 2018 φτάσαμε τις 186 ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι φόροι και οι εισφορές.
  • Η Ελλάδα καταγράφει χαμηλότερο βαθμό αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, σε σχέση με τον μέσο όρο για το 2019, ούσα 24η ανάμεσα στις 26 ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ παράλληλα σημειώνει την 8η υψηλότερη επιβάρυνση από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές (14 ημέρες πάνω από τον μέσο όρο) στις 26 χώρες του δείγματος, για το ίδιο έτος.

Ημερησία