Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Τα αδέσποτα στην Ελλάδα δεν γιορτάζουν (video)

Δύσκολη είναι η ζωή για τα ζώα στην Ελλάδα.

Εγκαταλείψεις και κακοποιήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι δήμοι προσφέρουν προγράμματα στειρώσεων, εντούτοις ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται.

Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου είναι πολύ χαμηλός, αφού τα ζώα που ζουν στο δρόμο κινδυνεύουν από ασθένειες, από φόλες, κακοποίηση ή από αυτοκίνητα.

Ο πληθυσμός τους αυξήθηκε μέσα στην κρίση, καθώς αρκετοί είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους, τα οποία δυσκολεύονται ή αδυνατούν να προσαρμοστούν στο δρόμο, είτε δεν τα στειρώνουν και κουτάβια ή γατάκια βρίσκονται παρατημένα σε δρόμους, κάδους απορριμμάτων, χωματερές και βουνά.

Περιστατικά όπως αυτό που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι, με κατάκοπα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη να κουβαλούν κάτω από τον καυτό ήλιο μεγάλα φορτία, υπενθυμίζουν ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται πολλές φορές εργαλειακά, χωρίς συναίσθηση ότι πρόκειται για πλάσματα που κουράζονται και υποφέρουν. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόσιτα ζώα, όπως οι κατσίκες και οι αγελάδες που υφίστανται το λεγόμενο «παστούρωμα» για να μην μπορούν να φύγουν μακριά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ζωοφιλίας του δήμου Κηφισιάς, Τερέζα Χλωρακιώτη προέτρεψε για υιοθεσίες από καταφύγια και χώρους φιλοξενίας, ώστε να βρουν σπίτι όλα τα ζώα.

Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται η συνεργασία των δήμων με τις φιλοζωικές για να μπορέσει να γίνει διαχείριση του ζητήματος.

reader.gr