Μάρκος Σπυρόπουλος: Ο Καστοριανός που γύρισε όλο τον κόσμο με το σκάφος του (Video)

Ο Μάρκος Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Από μικρός ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα στην κατηγορία Optimist και λίγα χρόνια μετά, με την κωπηλασία, ένα άθλημα στο οποίο κατάφερε να κερδίσει πολλές διακρίσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σε ηλικία 18 ετών δίνει πανελλήνιες εξετάσεις και εισάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης στον Όμιλο Μακεδονίας Θράκης όπου και εργάστηκε ως προπονητής.

Ως και το 1990 συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Το 1985 κέρδισε το αργυρό κι το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας αντίστοιχα, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα σταθεί στην κορυφή του βάθρου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα.

Το 1987 θα βρεθεί στην Αθήνα και τότε ξεκινά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως skipper, συνεχίζοντας παράλληλα να συμμετέχει σε αγώνες κωπηλασίας κατακτώντας 4 ακόμα μετάλλια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας: ένα χάλκινο (1988), ένα αργυρό (1987) και δύο χρυσά (1989 & 1990) είναι ο απολογισμός τα αμέσως επόμενα έτη.

Λίγα χρόνια αργότερα, η εμπειρία που έχει αποκτήσει ως επαγγελματίας skipper στα μεγάλα ιστιοφόρα που δούλεψε, θα τον ωθήσει στο επόμενο μεγάλο του βήμα. Έτσι, το 2013-2014 θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Oyster World Rally, φέρνοντας μία πρώτη, μία τρίτη και μία ενδέκατη θέση στους αγώνες Tahiti Pearl Regatta International Multihulls, Oyster Regatta Antigua και Tahiti Pearl Regatta TPR Racing Trophy αντίστοιχα.

Επόμενος στόχος είναι το Mini Transat το 2019 όπου ο Μάρκος είναι ο πρώτος Έλληνας στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης που θα διεκδικήσει μία θέση ανάμεσα σε περισσότερους από 80 ιστοπλόους απ’ όλο τον κόσμο, διασχίζοντας solo τον Ατλαντικό με ένα σκάφος μήκους μόλις 6,5 μέτρων. Με μοναδικό εξοπλισμό τους απαραίτητους ναυτικούς χάρτες, ένα βασικό GPS πλοήγησης και το VHF, και χωρίς καμμία εξωτερική βοήθεια, ο αγώνας αυτός ανήκει αδιαμφισβήτητα στην κατηγορία EXTREME.

Αξίζει να διαβάσετε:

Ο Καστοριανός Μάρκος Σπυρόπουλος 3ος στους προκριματικούς του Mini Transat

Συνεχίζεται η προσπάθεια του Καστοριανού Μάρκου Σπυρόπουλου στο Mini Transat

Οι Έλληνες Ιστιοπλόοι συγκαταλέγονται στην ελίτ της Παγκόσμιας Ιστιοπλοΐας