Αμπάριζα αντί για video games: Τα οφέλη των παλιών παιχνιδιών για τα παιδιά

Τα σημερινά παιχνίδια, δεν είναι όπως αυτά που παίζαμε παλιά σε δρόμους και αλάνες. Λείπει το «έξω», η ανεμελιά, ο αυτοσχεδιασμός κι η αθωότητα. Λείπουν τα παιχνίδια που παίζαμε παλιά, όταν βρισκόμασταν στο δρόμο πάνω από είκοσι παιδιά και παίζαμε με πέτρες και με βόλους, μια μπάλα ή ένα μαντήλι. Τότε που τρέχαμε, γελάγαμε κι ευχαριστιόμασταν ζωή. Παιχνίδια που μας φέρνουν πιο κοντά και βοηθάνε τους γονείς να πλησιάσουν τα παιδιά τους.

Κλείστε τηλεόραση και laptop, μαζέψτε τα παιδιά της γειτονιάς και πηγαίνετε στο κοντινότερο δασάκι να παίξετε παιχνίδια όπως «μήλα» ή «αμπάριζα», «βόλους» ή «κλέφτες κι αστυνόμους». Τα οφέλη είναι πολλά κι αν το καθιερώσετε, οι αλλαγές σε εσάς και στα παιδιά σας θα σας εντυπωσιάσουν.

Καταρχάς, αυτού του είδους τα παιχνίδια συσφίγγουν τις σχέσεις της οικογένειας. Γίνονται όλοι μια ομάδα, συνεργάζονται, γελούν και διασκεδάζουν. Σίγουρα πολύ διαφορετικό από τον παιδότοπο ή ένα εμπορικό γεμάτο μαγαζιά.  Μικροί και μεγάλοι απομακρύνονται από laptop, κινητά, τηλεοράσεις και play station – ένα διάλειμμα από την τεχνολογία που χρειαζόμαστε όλοι!

Τα παιδιά μαθαίνουν τι θα πει ομάδα, συνεργασία και φιλία, εφόδια πολύτιμα για μια ολόκληρη ζωή.  Παίζοντας, και μάλιστα με ανθρώπους όλων των ηλικιών,  μαθαίνουν να χάνουν αλλά και να κερδίζουν. Διδάσκονται την άμυλα και τη συντροφικότητα και πώς να συγχαρούν τον συμπαίκτη τους είτε χάσουν, είτε κερδίσουν.

Κι αν δηλώνετε πως δε θυμάστε τα παιχνίδια που παίζατε μικροί, είμαστε εδώ για να σας τα θυμίσουμε.

Πεντόβολα
Ο κάθε παίκτης παίρνει πέντε πέτρες λείες και στρογγυλές και τις ακουμπά; Μπροστά του. Παίρνει μία από τις πέντε πέτρες και την πετά στον αέρα. Όσο η πέτρα είναι στον αέρα, παίρνει μία δεύτερη με γρήγορες κινήσεις, κι έπειτα πιάνει (με το ίδιο χέρι) την πέτρα που είχε πετάξει νωρίτερα ώστε να βρεθεί με δύο πέτρες στο ίδιο χέρι. Στο μεταξύ πετάει στον αέρα και μία Τρίτη πέτρα, με τον ίδιο στόχο. Ο παίχτης παίζει μέχρι να του πέσει μία πέτρα στο έδαφος, οπότε και παίρνει σειρά ο επόμενος παίχτης. Νικητής είναι ο παίχτης με τις περισσότερες πέτρες.

Αμπάριζα 

Σ’ αυτό το παιχνίδι, όλα τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ένα σημείο εκκίνησης, συνήθως κολόνα ή δέντρο. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι, το παιδί της πρώτης ομάδας «παίρνει αμπάριζα και βγαίνει» προκαλώντας τους παίκτες της άλλης ομάδας να τον  κυνηγήσουν. Ένας παίκτης της αντίπαλης ομάδας δέχεται την πρόκληση, «παίρνει αμπάριζα και βγαίνει» και τον κυνηγάει. Σιγά σιγά βγαίνουν όλοι οι παίκτες και των δύο ομάδων, και κυνηγιούνται. Ο περιορισμός του παιχνιδιού είναι ο εξής:  κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τα παιδιά που βγήκαν πριν απ’ αυτό, αλλά όχι τα παιδιά που βγήκαν μετά. Όλοι μπορούν να επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης και να ξαναβγούν όποτε θέλουν. Όταν ένας παίκτης πιαστεί, πηγαίνει φυλακή (κοντά στο σημείο εκκίνησης) και για να ελευθερωθεί πρέπει να το ακουμπήσει ένας παίκτης της ομάδας του. Τελικός σκοπός του παιχνιδιού είναι ν’ ακουμπήσει ένας παίχτης την κολόνα της αντίπαλης ομάδας.

Τα μήλα
Δύο παιδιά στέκονται απέναντι σε απόσταση δέκα, περίπου, βημάτων το ένα από το άλλο. Τα δύο αυτά παιδιά αποτελούν τα «τέρματα». Ανάμεσά τους, στέκονται όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Τα δύο «τέρματα» πετούν μία μπάλα ο ένας στον άλλον, με στόχο να ακουμπήσει η μπάλα τα παιδιά που στέκονται ανάμεσά τους. Τα παιδιά τρέχουν και κάνουν οποιαδήποτε κίνηση επιθυμούν για ν αποφύγουν την μπάλα. Εάν η μπάλα ακουμπήσει ένα παιδί, εκείνο βγαίνει από το παιχνίδι. Εάν, όμως, καταφέρει να πιάσει την μπάλα κερδίζει ένα «μήλο» το οποίο ισοδυναμεί με μία επιπλέον ζωή. Το «μήλο» μπορεί να το κρατήσει για τον εαυτό του, ή να ξαναβάλει στο παιχνίδι κάποιον συμπαίκτη του που έχει βγει. Σκοπός του παιχνιδιού, τα δύο τέρματα να βγάλουν από το παιχνίδι όλα τα παιδιά. Όταν θα έχει μείνει μόνο ένα παιδί, τα δύο «τέρματα» έχουν δώδεκα, συνολικά, ευκαιρίες να το χτυπήσουν. Εάν τα καταφέρουν, κερδίζουν. Εάν όχι, κερδίζουν τα υπόλοιπα παιδιά και το παιχνίδι ξαναρχίζει με νέα «τέρματα».

στο κέντρο τότε παίζονται τα μήλα, δηλαδή θα χτυπηθούν δώδεκα μπαλιές, έξι από κάθε τέρμα. Πρώτα ρίχνει ο ένας λέγοντας “Ένα μήλο”, έπειτα ο άλλος “Δύο μήλα!” κ.λ.π. Το παιδί που είναι στη μέση τρέχει και κάνει κάθε είδους κινήσεις ώστε να αποφύγει την μπάλα. Αν χτυπηθεί τότε χάνει και το παιχνίδι ξαναρχίζει με νέα τέρματα, αν τα καταφέρει να μην χτυπηθεί έχει το δικαίωμα να ξανακαλέσει όλους του παίκτες και να αρχίσει το παιχνίδι με τα ίδια τέρματα.

Το Μπιζζζ!
Μαζεύονται τα παιδιά και αποφασίζουν ποιος θα τα “φυλάει”. Αυτός, λοιπόν, κάθεται σκυφτός σ’ ένα σκαμνί και βάζει το δεξί του χέρι κάτω από την αριστερή του μασχάλη, κρατώντας την παλάμη ανοιχτή προς τα επάνω, ενώ με το αριστερό του χέρι κρατάει κλειστά τα μάτια του.
Οι άλλοι παίκτες στέκονται προς τ’ αριστερά του. Κάποιος τον πλησιάζει, χτυπάει την ανοιχτή παλάμη του κι ύστερα απομακρύνεται μαζί με τους άλλους. Όλοι χοροπηδούν γύρω του και στρυφογυρίζουν το δάχτυλο τους φωνάζοντας “Μπιζζ!” όπως κάνει η μέλισσα. Αυτός που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιος τον χτύπησε. Αν τον ανακαλύψει, τότε αυτός παίρνει τη θέση του αλλιώς το παιχνίδι συνεχίζεται κατά τον ίδιο τρόπο.

Κι αν δεν μπορείτε να βγείτε έξω λόγω βροχής, σας έχουμε προτάσεις και για το σπίτι.

Πετάει-Πετάει 
Το «πετάει-πετάει» παίζεται με δύο παίχτες, κι άλλους πολλούς να το παρακολουθούν!
Ο ένας λέει κουνώντας τα δάκτυλά του πάνω κάτω: «πετάει πετάει» και προσθέτει μετά από αυτό το όνομα ενός πράγματος. Παράδειγμα: «πετάει πετάει ο γάιδαρος;» Σ’ αυτή την περίπτωση, κι αφού ο γάιδαρος δεν πετάει, πρέπει και οι δύο παίκτες να έχουν το δάχτυλό τους κάτω. Εάν κάποιος μπερδευτεί και το σηκώσει, χάνει.

Χαλασμένο τηλέφωνο
Το «χαλασμένο τηλέφωνο» παίζεται με όσα παιδιά θέλετε, αρκεί να είναι πάνω από δύο ετών.
Ο πρώτος από τη σειρά λέει γρήγορα μια δύσκολη λέξη στο αυτί του διπλανού του. Μετά αυτός τη λέει στο αυτί του άλλου παιδιού κ.ο.κ. Ο τελευταίος θα πει τη λέξη δυνατά και αν τη πει σωστά το πρώτο παιδί έχει κερδίσει.

Τυφλόμυγα 
Παίζεται με όσους παίκτες θέλετε. Ένας παίκτης έδενε τα μάτια του με ένα μαντήλι και προσπαθεί να πιάσει κάποιον από τους υπόλοιπους . Όταν τον πιάσει, πρέπει να βρει ποιος είναι μόνο με την αφή. Εάν μαντέψει σωστά κερδίζει και κάνει την «τυφλόμυγα» το παιδί που έπιασε.

Μπίλιες
Το συγκεκριμένο  παιχνίδι απαιτεί ευστοχία, η οποία επιβραβεύεται  κερδίζοντας τις μπίλιες του αντιπάλου. Στήνεις όλες τις μπίλιες λίγα μέτρα μακριά και προσπαθείς να τις «χτυπήσεις» με την μπίλια που έχεις στα χέρια σου. Όποιος χτυπήσει τις πιο πολλές μπίλιες, κερδίζει το παιχνίδι.

mama365