Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση του εμβολίου για 285.000 άτομα

φωτογραφία αρχείου
Την ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για την τρίτη δόση ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση αλλά και το εμβόλιο στις εγκύους αναφέρθηκαν η Πρόεδρος της Επιτροπ΄ής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Θεμιστοκλέους: Την επόμενη Τρίτη η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Την επόμενη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση των ανοσοκατασταλμένων σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους: «Ξεκινάμε με ανοσοκατασταλμένους. Αφορά 285.000 συμπολίτες και η πλατφόρμα ανοίγει την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου. Θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS τη Δευτέρα 13/9 για να κλείσουν την αναμνηστική δόση.
Ακολούθως θα ανοίξουν για τις επόμενες κατηγορίες.

Για τον Παλαμά σε εξέλιξη η ΕΔΕ. Έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα. Πιστοποιητικό έχουν πάρει λίγα άτομα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη διενέργεια εικονικών εμβολιασμών. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας. Είναι έκνομη δραστηριότητες με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Παρόμοια περιστατικά και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σχεδόν σε όλες. Σε αρκετές περιπτώσεις ανακαλύπτεται ότι τα άτομα που έχουν λάβει πλαστο πιστοποιητικό, όταν νοσήσουν και καταλήξουν σε νοσοκομείο είναι οι πρώτοι που καταγγέλλουν αυτόν που τους έχει δώσει πλαστό πιστοποιητικό».

Τρίτη δόση για άνω των 60 ετών

Σχετικά με την τρίτη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Να δοθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό και η τρίτη δόση ενέχει τη θέση της συμπληρωματικής. Ο δεύτερος στόχος είναι να δοθεί σε άτομα που λόγω της ηλικίας χρειάζονται ενίσχυση του επιπέδου των αντισωμάτων. Σε προηγούμενη ενημέρωση είχαμε αναφέρει το θέμα της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Να θυμίσω ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Επιτροπή είχε γνωμοδοτήσει υπέρ του εμβολιασμού ατόμων σε αυξημένο κίνδυνο κατ’ αρχάς. Μεταμοσχευμένοι, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια, νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία που μειώνει ανοσιακή αντίδραση. Το επιχειρησιακό σχέδιο για την έναρξη του εμβολιασμού αυτής της ομάδας θα σας το αναφέρει ο Θεμιστοκλέους.

Στη συνέχεια μελετάμε τα δεδομένα για τον καθορισμό ομάδων πληθυσμού που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Στις τελευταίες συναντήσεις της Επιτροπής έχουμε καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν και είναι η ομάδα όσων διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τα άτομα άνω των 60. Η πρόταση είναι σε τελική φάση επεξεργασίας και αξιολογούνται τα δεδομένα για την κατάταξη των ομάδων του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν».

Έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 29 έγκυες, κατέληξαν οι 2, απαραίτητο το εμβόλιο

«Εκτός από τα παιδιά και τους εφήβους απασχολεί και στα περιστατικά και τις περιπτώσεις είναι οι έγκυες. Η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, υπαγορεύει συνεχείς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την έναρξη της επιδημίας έχουν νοσηλευτεί 29 έγκυες σε ΜΕΘ οι 25 από τις 29 μέσα στο 2021. Δύο έχουν καταλήξει.

Έχουν δημοσιευτεί τρεις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση. Η τελευταία είναι στις 11 Αυγούστου και έχει τον χαρακτήρα έμφασης λόγω μετάλλαξης Δέλτα. Αφορά σε 2.500 εγκύους και εστιάζεται στους πρώτους μήνες κύησης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλής. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους, μπορούν να γίνουν καθόλη τη διάρκεια της κύησης χωρίς περιορισμό.»

Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά

«Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία. Στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν νοσηλείες που πολλαπλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν σε σχέση με τους εμβολιασμένους.

Η Επιτροπή έχει αναρτήσει ερωταπαντήσεις για τα εμβόλια. Ανάμεσα στους προβληματισμούς επιλέγω έναν που είναι συχνός. Ο εμβολιασμός γίνεται για να προστατευτούν οι ανεμβολίαστοι ενήλικες; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών. Ο εμβολιασμός συστήνεται κυρίως για τη δική τους υγεία. Τη σωματική και την ψυχική, που έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά. Σημαντική η θωράκιση για επιστροφή στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες. Αυτό κάνει τη μαθητική ζωή ευχάριστη.

Η μείωση της διασποράς για να προστατευθούν οι ευάλωτοι κοινωνίας και κοινότητας. Τέλος είναι η πιθανότητα της μείωσης των πιθανοτήτων να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις από τη στιγμή που ο ιός δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στους εμβολιασμένους. Καθοριστικό ρόλο για την ταχεία εμβολιαστική κάλυψη έχουν οι ίδιοι οι γονείς που εγκρίνουν τον εμβολιασμό. Φαίνεται τον τελευταίο καιρό είναι και οι έφηβοι που εκφράζουν επιθυμία για εμβολιασμό».