Γιατί είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Ο χρόνος με τον εαυτό σας σάς δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθείτε από τις κοινωνικές πιέσεις και να εξερευνήσετε τις δικές σας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και οι κοινωνικές συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη συναισθηματική όσο και για τη σωματική μας ευημερία. Ωστόσο, ο χρόνος με τον εαυτό μας παίζει επίσης κεντρικό ρόλο στην ψυχική υγεία μας. Το να είστε κοντά σε άλλους ανθρώπους έχει οφέλη, αλλά δημιουργεί επίσης κάποιο στρες, καθώς μπορεί να ενδιαφέρεστε να είστε αρεστοί και να προσαρμόζετε τη συμπεριφορά σας για να αποφύγετε την απόρριψη και να ταιριάξετε με την υπόλοιπη ομάδα.

Ο χρόνος με τον εαυτό σας σάς δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθείτε από τις κοινωνικές πιέσεις και να εξερευνήσετε τις δικές σας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες.

Γιατί είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μόνοι σας

Προσωπική εξερεύνηση

Το να νιώθετε άνετα περνώντας χρόνο με τον εαυτό σας μπορεί να σας δώσει τον χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσετε πραγματικά τις δικές σας σκέψεις χωρίς παρεμβολές. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να δοκιμάσετε νέα πράγματα, να ασχοληθείτε με θέματα που σας συναρπάζουν, με νέα χόμπι, να αποκτήσετε γνώσεις, ακόμη και να εξασκήσετε νέες μεθόδους έκφρασης του εαυτού σας.

Όταν περνάτε χρόνο μόνοι σας έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε αυτά τα πράγματα χωρίς τις πιέσεις και τις κρίσεις που μπορεί να επιβάλλουν οι άλλοι. Ο χρόνος για τον εαυτό σας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς σας. Αντί να ανησυχείτε για τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις που μπορεί να έχουν οι άλλοι, ο χρόνος με τον εαυτό σας σάς επιτρέπει να εστιάσετε σε εσάς τους ίδιους.

Δημιουργικότητα

Ο χρόνος με τον εαυτό σας είναι μια ευκαιρία να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας. Χωρίς την ανάγκη να φροντίζετε ή να αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους, μπορείτε να αγνοήσετε τις εξωτερικές επιρροές και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας.

Ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το να περνάει κανείς χρόνο μόνος του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τείνουν περνούν σκόπιμα χρόνο μόνοι τους, τείνουν επίσης να είναι εξαιρετικά δημιουργικοί.

Σε μια άλλη μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα στα νευρωνικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη φαντασία. Όταν αντιμετωπίζει έλλειψη κοινωνικών ερεθισμάτων, ο εγκέφαλος ενισχύει τα δημιουργικά του δίκτυα για να καλύψει το κενό.

Καλύτερη κοινωνική ζωή

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα πιο πλούσια κοινωνική ζωή και περισσότερη ενέργεια στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, συγκριτικά με τους ανθρώπους που συμβιώνουν με άλλους. Μάλιστα, στο πλαίσιο μελέτης, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι περνούν περίπου το 11% του χρόνου τους μόνοι τους βίωσαν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα σε επακόλουθες απαιτητικές κοινωνικές εμπειρίες.