Τα super foods του φθινοπώρου

Πόσες φορές δεν ευχηθήκατε να υπήρχε κάποιο μαγικό φίλτρο ή χάπι που θα είχε ό,τι χρειάζεστε για να έχετε καλή υγεία, δύναμη και ενέργεια; Μπορεί τέτοιο χάπι να μην υπάρχει, υπάρχει όμως λύση. Είναι οι τροφές που προάγουν την καλή υγεία και τον έλεγχο του βάρους μας και είναι γνωστές ως «υπερτροφές» ή superfoods.

Superfoods, όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται διεθνώς, είναι οι τροφές που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοχημικά και φυτικές ίνες.

Oδεύοντας προς το χειμώνα, χρειάζεται να τονώσουμε όχι μόνο την ψυχολογία μας αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γιατί, ως γνωστόν οι καιρικές μεταβολές αυξάνουν κι ενισχύουν τις λοιμώξεις.

Βοηθήστε λοιπόν τον οργανισμό σας να τονωθεί, ενόψει του χειμώνα, καταναλώνοντας περισσότερο τις τροφές που θα κάνουν αμέσως καλό στο σώμα σας!

Τα μήλα: Είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, και περιέχουν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα (το κάθε μήλο, δηλαδή).

Τα λαχανάκια Βρυξελλών: Είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και πλούσια σε φυλλικό οξύ. Μισή κούπα λαχανάκια βρυξελλών περιέχει περισσότερη από την συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ.

Τα αχλάδια: Πλούσια σε βιταμίνη C και χαλκό (που ναι, είναι απαραίτητο διατροφικό στοιχείο) προσφέρουν τέσσερα γραμμάρια φυτικών ινών το καθένα.

Τα γουλιά: Είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών Α και C.

Το κουνουπίδι: Έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά σημαντικά στον έλεγχο της χοληστερόλης και στην πρόληψη του καρκίνου. Είναι, επίσης, πλούσιο σε βιταμίνη C.

Η κολοκύθα: Είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, και αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α.

Η γλυκοπατάτα: Είναι, και αυτή, άριστη πηγή βιταμίνης Α, πλούσια σε σίδηρο και με αντιφλεγμονώδη δράση.

Τα γογγύλια: Οι ρίζες τους είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ενώ τα φύλλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Κ και φυλλικού οξέος.

Το ρόδι: Πλούσιο σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ. Ο χυμός του έχει διαπιστωθεί ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί.

Οι χουρμάδες: Είναι πλούσιοι σε κάλιο και φυτικές ίνες.

Το ακτινίδιο: Είναι καλύτερη πηγή βιταμίνης C από το πορτοκάλι, ενώ περιέχει και μεγάλες ποσότητες κάλιου και χαλκού.

Το γκρέιπφρουτ: Περιέχει το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C. Είναι, επίσης, καλή πηγή λυκοπενίου και περιέχει πεκτίνη, η οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.

Τα μανταρίνια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη.