Αυτές είναι οι άγνωστες παραβάσεις που χάνεις το δίπλωμα σου

Υπάρχουν παραβάσεις που γνωρίζουμε ότι λόγω σημαντικότητας η ποινή δεν θα είναι μόνο χρηματική, αλλά θα επιφέρουν και την αφαίρεση διπλώματος. Υπάρχουν όμως και μερικές που ίσως δεν γνωρίζετε ότι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ανανεώνεται κάθε χρόνο και ενημερώνονται οι διατάξεις του για να συμβαδίζουν με την εποχή μας. Σίγουρα, εάν τον διαβάσετε όλο θα βρείτε ορισμένες που ίσως θα ήθελαν επικαιροποίηση και καλύτερη διατύπωση για να είναι πιο κατανοητές σε όλους.

Υπάρχουν ορισμένες παραβάσεις που κακώς δεν τους δίνουμε μεγάλη βαρύτητα και αρκετοί τις πραγματοποιούν ασυναίσθητα σε καθημερινή βάση.

Οι επτά παραβάσεις που διαφεύγουν με ευκολία από το νου των οδηγών και μπορούν να τους οδηγήσουν σε αφαίρεση του διπλώματος είναι οι εξής:

  • Η ανάρμοστη συμπεριφορά του οδηγού και η ρίψη αντικειμένων στο περιβάλλον θα οδηγήσουν σε πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 10 ημέρες.
  • Η χρήση ενός αυτοκίνητου από οδηγό που δεν έχει την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα ή δεν έχει την πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες.
  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου, ακουστικών που είναι συνδεδεμένα σε αυτό ή σε κάποια πηγή ήχου και τηλεόρασης (μέσω streaming), θα έχει σαν επίπτωση πρόστιμο 100 ευρώ για τους αυτοκινητιστές και 150 ευρώ για τους δικυκλιστές (μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια), με την αφαίρεση διπλώματος να φτάνει και στις δύο περιπτώσεις τις 30 ημέρες.
  • Η οδήγηση με μουσική στην υψηλότερη ένταση του ηχοσυστήματος απαγορεύεται γιατί παρενοχλεί τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου και υποβαθμίζει τα αντανακλαστικά του οδηγού. Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση έχει καθοριστεί στα 200 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα.
  • Ο οδηγός που χρησιμοποιεί κάποιο μηχανισμό εντοπισμού ραντάρ ταχύτητας, με ή χωρίς jammer, τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες και άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο μήνες.
  • Σε περίπτωση που σας εντοπίσουν να κάνετε ελιγμούς χωρίς να ενημερώσετε τους τριγύρω οδηγούς για τις προθέσεις σας με την χρήση φλας, τότε θα τιμωρηθείτε με 80 ευρώ πρόστιμο και θα χάσετε το δίπλωμά σας για 10 μέρες.
  • Λανθασμένη χρήση της μεγάλης σκάλας των φώτων που εμποδίζει την σωστή ορατότητα των αντίθετα κινούμενων οδηγών, τιμωρείται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 200 έως 700 ευρώ και με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για 30 ημέρες.