Με ποιες τροφές θα νικήσετε την κόπωση του Σεπτέμβρη;

Ο δύσκολος αυτός μήνας μετάβασης από τις διακοπές στη νέα σεζόν έχει τα «κουμπιά» του. Με τις κατάλληλες τροφές θα μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε με ενέργεια και δύναμη.

Από τη μία ο καιρός δροσίζει και απελευθερωνόμαστε από τις εξοντωτικές υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, από την άλλη, όμως, αποχαιρετάμε και την ξεγνοιασιά των διακοπών και μπαίνουμε βίαια στη νέα σεζόν με υποχρεώσεις, δουλειές, πανδημία… Αν όλα αυτά σας κάνουν να αισθάνεστε κόπωση και μελαγχολία, βάλτε στο πιάτο σας τα παρακάτω και συνδυάστε τα με ευχάριστες δραστηριότητες στην καθημερινότητα, που θα σας φτιάξουν το κέφι και θα σας δώσουν την ώθηση που σας λείπει.

Σύκα
Είναι για λίγο ακόμη στην εποχή τους και η κατάλληλη περίοδος να τα απολαύσετε φρέσκα και λαχταριστά. Τα σύκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που θα σας χαρίσουν ενέργεια και θα σας βοηθήσουν με τη δυσκοιλιότητα (κάτι που σίγουρα φτιάχνει τη διάθεση), ενυδατικά με 80% περιεκτικότητα σε νερό, με πρεβιοτικά που «ταΐζουν» τα καλά βακτήρια στο έντερο, βιταμίνη Α και C για γερό ανοσοποιητικό, αλλά και κάλιο και φώσφορο. Είναι ιδανική τροφή για ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.  

Σταφύλια
Μην σας ανησυχεί η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Τα σταφύλια περιέχουν γλυκόζη και λεβουλόζη, δύο είδη φυσικών σακχάρων που μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα και σε μικρές ποσότητες μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και από διαβητικούς. Τα σάκχαρα και οι φυτικές τους ίνες είναι αυτά που θα σας χαρίσουν ενέργεια και γλυκιά γεύση αν αναζητάτε κάτι με περισσότερη γλυκύτητα, που δεν θα προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, ενώ ταυτόχρονα τα σταφύλια μας παρέχουν βιταμίνες Α και Β1, C και πολλά μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και νάτριο. Η κατανάλωσή τους διεγείρει την ηπατική λειτουργία, αποτοξινώνει και συμβάλλει στην καταπολέμηση της αναιμίας, ενώ ακόμη και τα κουκούτσια τους έχουν οφέλη ενάντια στη χοληστερίνη.

Μήλα
Τα αγαπημένα μήλα αποτελούν τεράστια πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών παραγόντων και ταυτόχρονα η πηκτίνη που περιέχει η σάρκα και η φλούδα τους συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές, η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στον οργανισμό μας από το να λαμβάνουμε το ενεργό συστατικό τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η επίδραση της πηκτίνης συνδυάζεται με τη βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά του μήλου κι έτσι λαμβάνουμε όλα τα οφέλη στο μέγιστο. Οι φυτικές του ίνες και τα φυσικά του σάκχαρα μας βοηθούν να αποκτήσουμε ενέργεια με λίγες θερμίδες κι αν τα συνδυάσετε με φυτικό βούτυρο, μπορείτε να βάλετε και την πρωτεΐνη στο παιχνίδι και να νιώσετε κορεσμό που θα κρατήσει για μεγαλύτερο διάστημα. Επιλέγετε βιολογικά μήλα, για να μπορείτε να τα καταναλώνετε με ασφάλεια με τη φλούδα.

Φασόλια
Μια πλούσια διατροφική «βόμβα», τα φασόλια έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, Β, C και Ε, όπως επίσης κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και λεκιθίνη που προωθεί την καύση του λίπους, αποτρέποντας τη συσσώρευση στο σώμα. Όλες οι ποικιλίες περιέχουν απαραίτητες φυτικές ίνες και ο συνδυασμός φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, αλλά και φυτικής πρωτεΐνης σίγουρα θα σας χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεστε και θα καλύψει τις διατροφικές σας απαιτήσεις.

Μαύρη σοκολάτα
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο, η μαύρη σοκολάτα όχι μόνο θα σας χαρίσει ενέργεια, αλλά θα σας φτιάξει και τη διάθεση και θα σας διεγείρει λόγω της περιεκτικότητά της σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη. Τα αντιοξειδωτικά της αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος σε όλο σας το σώμα κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κόπωσης και της κακής διάθεσης. Προτιμήστε αυτή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο για περισσότερα αντιοξειδωτικά και πασπαλίστε την στο γιαούρτι ή το smoothie σας ή απολαύστε τη σκέτη!

Γλυκοπατάτα
Εκτός από πεντανόστιμες, οι γλυκοπατάτες είναι μια σημαντική διατροφική πηγή για όσους αναζητούν λίγη έξτρα ώθηση. Σε μερίδας ενός φλιτζανιού, οι γλυκοπατάτες μας παρέχουν 25 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων, 3,1 γραμμάρια φυτικών ινών, το 25% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης μαγγανίου και το… 564% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α. Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, περνούν στην πέψη αργά κι έτσι μας παρέχουν μια σταθερή δόση ενέργειας.

clickatlife