Τι λένε για σένα οι εκφράσεις του προσώπου σου

Τα ανασηκωμένα φρύδια μπορεί να δείχνουν έκπληξη ή φόβο… και υπάρχει ένα τρικ για να ξεχωρίζεις πότε είναι το ένα και πότε το άλλο. Καταπληκτικό; Έχουμε κι άλλα τέτοια.

Κοίτα τώρα τι φοβερά ενδιαφέρον συμβαίνει με τη γλώσσα του σώματος –στην οποία περιλαμβάνονται και οι εκφράσεις του προσώπου: Μπορεί όταν διαβάζεις πχ «τα σταυρωμένα στο στήθος χέρια δείχνουν επιφυλακτικότητα» να σκέφτεσαι «α, ενδιαφέρον» αλλά στην πραγματικότητα όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατά κάποιο τρόπο προγραμματισμένοι να αποκωδικοποιούμε τη γλώσσα του σώματος σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο. Για να το πούμε πιο απλά, ξέρεις τι σημαίνουν τα σταυρωμένα στο στήθος χέρια, χωρίς να το διαβάσεις σε μια λίστα σαν αυτή που ακολουθεί. Είναι αυτό που λέμε λαϊκά «το αισθάνεσαι». Απλώς έχει πλάκα να συνειδητοποιείς πράγματα που ήδη ξέρεις, και σε λεκτικό-συνειδητό επίπεδο. Γι’ αυτό σου αρέσει να διαβάζεις λίστες σαν αυτή.

Τα μάτια…

Δείχνουν άγχος ή αμηχανία όταν ανοιγοκλείνουν έντονα, και προσπάθεια κάποιος να κρύψει τι αισθάνεται ή τι σκέφτεται όταν δεν ανοιγοκλείνουν καθόλου –όπως όταν κάποιος σου λέει ψέματα, κοιτώντας σε πολύ έντονα στα μάτια.

Δείχνουν ενδιαφέρον, ή ακόμα και διέγερση (σεξουαλική, ναι) όταν οι κόρες είναι διεσταλμένες.

Δείχνουν θυμό ή ότι ο άλλος σε ακούει με προσοχή όταν είναι αυτό που λέμε «καρφωμένα πάνω σου» και ότι δεν αισθάνεται άνετα μαζί σου όταν αποστρέφει το βλέμμα.

Το στόμα…

Δείχνει περισσότερα απ’ όσα θα μάντευες: Η μία γωνία των χειλιών που παίρνει κλίση προς τα πάνω, για παράδειγμα, δείχνει περιφρόνηση, ενίοτε και αντιπάθεια. Τα ελαφρώς ανοιχτά χείλη σε μη σεξουαλικό πλαίσιο δείχνουν φόβο, περίεργο κι όμως αληθινό. Το να δαγκώνει κάποιος τα χείλη του (και πάλι σε μη σεξουαλικό πλαίσιο) δείχνει άγχος, ενώ το να καλύπτει ασυναίσθητα το στόμα του όταν σου μιλάει είναι σημάδι πως κάτι σου κρύβει.

Τα φρύδια…

Δείχνουν προφανώς έκπληξη όταν είναι ανασηκωμένα, θυμό όταν σμίγουν και στεναχώρια όταν πλησιάζουν μεταξύ τους στις εσωτερικές γωνίες τους. Αλλά αυτά τα ήξερες. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι το στιγμιαίο ανεβοκατέβασμα των φρυδιών, που κάνουμε όλοι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, είναι σημάδι έλξης ή οικειότητας (που υπάρχει ή που θα θέλαμε να υπάρχει) με το άτομο απέναντί μας.

Κοίτα τώρα και κάτι ενδιαφέρον: Τα ανασηκωμένα φρύδια ενίοτε, εκτός από έκπληξη, μαρτυρούν και φόβο. Πώς θα τα ξεχωρίσεις αυτά τα δύο; Από τις ρυτίδες που σχηματίζονται στο μέτωπο: Αν συγκεντρώνονται στη μέση, ακριβώς πάνω από τα φρύδια, είναι φόβος, αν απλώνονται σε όλο το μήκος του μετώπου είναι έκπληξη.

Η μύτη…

Θα έλεγες ότι δεν πολυκινείται, άρα δεν πολυμαρτυράει και τίποτα… και θα έκανες λάθος. Δείχνει θυμό όταν τα ρουθούνια μοιάζουν διεσταλμένα, ή σαν να έχουν μετακινηθεί ελαφρώς προς τα έξω, περιφρόνηση ή και αμηχανία όταν ζαρώνει ελαφρώς. Είναι επίσης πολύ χρήσιμο σημείο για να διακρίνεις την ευτυχία από το συμβατικό χαμόγελο: Παρατήρησε τις δύο γραμμές που σχηματίζονται ανάμεσα στα χείλη και τα μάγουλα όταν κάποιος σου χαμογελάει –αν η γραμμή φτάνει στο ύψος της μύτης δείχνει χαρά, αν τελειώνει πιο κάτω είναι κανονικό, καθημερινό χαμόγελο.

in2life