Μήπως το βήμα σας δεν είναι αρκετά ταχύ;

Το περπάτημα είναι ένας από τους πιο απλούς και καθημερινούς τρόπους να κάνουμε καρδιαγγειακή άσκηση, είτε γίνεται επί τούτου ή παρεμπιπτόντως. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, όμως, είναι ότι η αύξηση του ρυθμού με τον οποίο περπατάτε, μπορεί να σας χαρίσει πλήθος οφελών.

Συγκεκριμένα, μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχει δείξει ότι οι γυναίκες που περπατούν πιο έντονα και με πιο γρήγορο ρυθμό, δηλαδή με περίπου 4,5 χιλιόμετρα την ώρα, παρουσιάζουν κατά 37% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα μελλοντικά, σε σχέση με αυτές που δεν περπατούν καθόλου. Όπως φαίνεται, η μεγαλύτερη ταχύτητα στο περπάτημα ουσιαστικά αναγκάζει την καρδιά να χτυπάει δυνατότερα και γρηγορότερα, μειώνοντας το ενδεχόμενο υψηλής αρτηριακής πίεσης και φλεγμονών.

Για να βρείτε τον ιδανικό ρυθμό, σκεφτείτε ότι θα πρέπει να μπορείτε να μιλάτε καθώς περπατάτε, αλλά όχι να τραγουδάτε. Κι αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μην απογοητεύεστε. Περίπου 20 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα είναι αρκετά για να γλιτώσετε από τον κίνδυνο του εμφράγματος, που στην Ελλάδα σημειώνει κάθε χρόνο 20.000 νέα περιστατικά.

Αυξήστε, λοιπόν, την ταχύτητα στα βήματά σας καθημερινά καθώς πηγαίνετε στη δουλειά ή μετά το μεσημεριανό σας και βάλε μπρος για μια πιο υγιή καρδιά.