Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής – Όλα τα νέα μέτρα

Στο «χρονοντούλαπο» μπαίνουν τα μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές, τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας και στην απαγόρευση μουσικής από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από το Σάββατο 09/10 και για 15 ημέρες.

Αρχικά τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα κρατήσουν αρχικά για 15 ημέρες. Επιπλέον τόνισε ότι αίρονται όλα τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και πώς «σταματάνε» στην ουσία οι Κόκκινες Περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη.

Δηλαδή δεν θα υπάρχει κανένας τοπικός περιορισμός ή lockdown, και στις επιβαρυμένες περιοχές θα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογική τους εικόνα, όπως τα κρούσματα και το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης.

Επιπλέον τόνισε ότι αν σε μια περιοχή παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων και επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα η επιτροπή θα εισηγείται μέτρα αν χρειαστεί.

Στα μαγαζιά που είναι αμιγής για εμβολιασμένους και στους κλειστούς χώρους, δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός ενώ για τους μεικτούς θα ισχύουν οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη.

Στην συνέχεια ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό (περισσότερα εμβόλια, λιγότερα κρούσματα, ακόμα λιγότερα περιστατικά βαριάς νόσησης). Έτσι, σημείωσε ότι ο ΕΟΔΥ «βάζει πλώρη» για τις περιοχές με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη ώστε να πειστεί ο κόσμος για το εμβόλιο.

Όπως τόνισε, οι εμβολιασμένοι νοσούν πιο δύσκολα και μεταδίδουν πιο δύσκολα, και ξεκίνησε να αναφέρει τις περισσότερες «ελευθερίες» για τους εμβολιασμένους. Όπως σημείωσε, στους χώρους διασκέδασεις με πλήρως εμβολιασμένους πελάτες, δε θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί.

Αναλυτικά τα «νέα μέτρα»

  • Ο «χάρτης» της πανδημίας θα ενημερώνεται για την ενημέρωση των πολιτών δίχως να υπάρχουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, με αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης παύει να ισχύει για τις κόκκινες περιοχές.
  • Στους κλειστούς χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία.
  • Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
  • Οι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους δεν θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα είναι κανονικά με μάσκες, ανεξαρτήτως αν είναι ο χώρος είναι αμιγής ή μεικτός.

Στην ουσία χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού.

Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Δείτε το video με τις ανακοινώσεις: