Τα νέα μέτρα για θέρμανση και ρεύμα – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πακέτο μέτρων τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ για τον περιορισμό των συνεπειών από το «ράλι» των τιμών στην ενέργεια θα παρουσιάσει σήμερα στις 11:00 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν μετά από σύσκεψη την Πέμπτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Στην έκτακτη σύσκεψη κατέληξαν στο πλαίσιο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας που απειλεί τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Το πακέτο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα2 και ο Αναπληρωτή Υπουργός Οικονομικών. Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, αναμένεται να ανακοινώσουν:

  • επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα αποτυπωθεί στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου και χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η ραγδαία αύξηση στις τιμές χονδρικής οδήγησε την κυβέρνηση να διπλασιάσει το κονδύλι το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Με τα νέα δεδομένα το κονδύλι για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα φτάσει συνολικά τα 300 εκατ ευρω, με την επιδότηση να φτάνει τα 13-15 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) έναντι 9 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης.
  • οριζόντια παρέμβαση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου μέσω της ΔΕΠΑ, προκειμένου να απορροφηθεί το 25% της αύξησης της τιμής . Το μέτρο θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών και με αυτό τον τρόπο θα καλύψει μέρος της επιβάρυνσης που θα υποστούν οι καταναλωτές, ακόμα και για αυτούς που μένουν εκτός επιδόματος θέρμανσης εξαιτίας των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • διεύρυνση των δικαιούχων λήψης του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και των υπολοίπων καυσίμων που καλύπτει το επίδομα (φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα- πέλετ).

Το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων έως και 30% σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων. Μετά την αύξηση, τα νέα εισοδηματικά όρια για τους άγαμους από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθούν στις 16.000 ευρώ, για τους έγγαμους από τις 20.000 ευρώ θα φτάσει ως και τις 26.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν από τις 22.000 στις 28.000 ευρώ. Αυξημένη θα είναι και η προσαύξηση για κάθε τέκνο μετά το πρώτο, καθώς αναμένεται από τις 2.000 να πάει στις 3.000 ή στις 4.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

Το επίδομα από την περσινή περίοδο έχει αλλάξει από επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγινε επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούχοι δεν είναι μόνο όσοι για να ζεσταθούν καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Όσον αφορά τους δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης την περασμένη περίοδο ήταν:

1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για φέτος είναι αμετάβλητα και είναι:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.