Μάσκα – Τι θα συμβεί αν δεν την καθαρίζετε

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστούν το πλύσιμο ή τον καθαρισμό της μάσκας μετά από κάθε χρήση αν πρόκειται για πολλαπλών χρήσεων.

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην καθημερινότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού είναι η χρήση της μάσκας, ειδικά σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα ή είναι κλειστοί και δεν αερίζονται συχνά. Είτε πρόκειται για μάσκα μιας χρήσεως είτε για υφασμάτινη που έχει σχεδιαστεί για πολλαπλές χρήσεις, εκατομμύρια είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που τις φορούν καθημερινά.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνιστούν το πλύσιμο ή τον καθαρισμό της μάσκας μετά από κάθε χρήση αν πρόκειται για πολλαπλών χρήσεων.

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε την μάσκα

Αν και το συνεχές πλύσιμο, μοιάζει να θέλει πολύ προσπάθεια, οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο για εσάς όσο και για τους γύρω σας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να καθαρίζετε σωστά την μάσκα σας μετά από κάθε χρήση ή αν ακόμα λερωθεί όσο την φοράτε, προκειμένου να μετριάσετε τις πιθανότητες εξάπλωσης της νόσου σε άλλους» δηλώνει ο Δρ. Robert Quigley, αντιπρόεδρος και διευθυντής στο International SOS.

Φοράμε την μάσκα, είτε υφασμάτινη είτε χειρουργική, τόσο για την προστασία των άλλων όσο και για την δική μας υγεία.

Πώς σταματά τον κορωνοϊό η μάσκα;

Ο σχεδιασμός τους περιορίζει την μετάδοση του κορωνοϊού με δύο τρόπους.

Αφενός μειώνοντας την έκθεσή σας σε μολυσμένα σωματίδια άλλων ατόμων, πιθανόν ασυμπτωματικών και αποτρέποντας αφετέρου την διάδοση του ιού από εσάς σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζετε.

Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να μην ξεχνάτε ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ακμής από την συχνή χρήση μάσκας. Ο σχεδιασμός της μάσκας σχηματίζει μια «σφραγισμένη» περιοχή, στην οποία ο ιδρώτας και η υγρασία κυριαρχούν.

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν την καθαρίζετε

Αν δεν την καθαρίζετε, αφού την χρησιμοποιήσετε, τότε είναι πολύ πιθανό να συσσωρεύονται μικρόβια, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους της επιδερμίδας στα σημεία που έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Ορισμένες μάσκες, που είναι κατασκευασμένες από βαριά υλικά, μπορεί να προκαλέσουν εντονότερο ερεθισμό εξαιτίας της τραχιάς υφής.

Οι πιο μαλακές μάσκες μπορεί να συγκρατήσουν βακτήρια ή και να προκαλέσουν ξηρότητα ενώ οι επαναχρησιμοποιούμενες μπορεί επίσης να προκαλέσουν ερεθισμό ή σπυράκια.

Ανεξάρτητα λοιπόν, από την μάσκα που χρησιμοποιείτε θα ήταν καλό να την πλένετε μετά από κάθε χρήση και να μην παραμελείτε την φροντίδα του προσώπου.

Πώς θα την απολυμάνετε

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει πάνω σε πορώδεις επιφάνειες, ωστόσο επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, αναφέρει ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να επιβιώσει έως και 72 ώρες σε πλαστικές ή ανοξείδωτες επιφάνειες.

Τα καλά νέα είναι ότι το σαπούνι και το απορρυπαντικό είναι αρκετά για να τον καταπολεμήσουν, αφού «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει μετά τον σωστό καθαρισμό με άφθονο σαπούνι και νερό» εξηγεί ο Δρ. Robert Quigley.