Η παρουσίαση της Furmark στην Καστοριά

Αλλαγή δεδομένων στον κλάδο της γουνοποιίας εξασφαλίζοντας την καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, ως απάντηση προς τους επικριτές.

Με την έναρξη ενός πλήρους παγκόσμιου συστήματος πιστοποίησης και ιχνηλασιμότητας που εγγυάται την καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, ήτοι Furmark®, οι πελάτες μπορούν πλέον να αγοράσουν και να φορέσουν φυσική γούνα με απόλυτη σιγουριά. Στη μεγαλύτερη ριζική αλλαγή της βιομηχανίας μέχρι σήμερα, η αγορά γούνας αλλάζει τον τρόπο επεξεργασίας φυσικής γούνας μέσω της εφοδιαστικής της αλυσίδας.

Τα προϊόντα της Furmark®, παγκοσμίως διαθέσιμα και ανεπτυγμένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γούνας (IFF)—με τη συνεισφορά του Ομίλου LVMH (του μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας παγκοσμίως) και βασικών εμπορικών σημάτων—είναι ανιχνεύσιμα, εγκεκριμένα και εγγυούνται την πλήρη διασφάλιση αναγνωρισμένων προτύπων.

Η Furmark® θα αλλάξει τον τρόπο αντίληψης της γούνας και θα την οδηγήσει σε μία ολοκαίνουργια αγορά και κοινό: ως απάντηση προς τις αβάσιμες κατηγορίες όσων αντιτίθενται στο εμπόριο γούνας. Ο τομέας, οι βιομηχανικοί κολοσσοί, οι επιστήμονες, οι ηγέτες βιωσιμότητας και οι ειδικοί περί ευημερίας συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο αναγνωρισμένων προτύπων —με βάση την επιστήμη, την ανεξάρτητη επιθεώρηση και τη διαφάνεια— καθώς και σε ένα παγκόσμιο σύστημα επισήμανσης, το οποίο πρόκειται να εκσυγχρονίσει τη φυσική γούνα.

Τα πιστοποιημένα προϊόντα της Furmark® διαθέτουν έναν μοναδικό αλφαριθμητικό κωδικό ετικέτας που παρέχει πλήρεις λεπτομέρειες ιχνηλασιμότητας (τύπος γούνας, προέλευση γούνας, πρόγραμμα καλής διαβίωσης των ζώων, κατασκευαστής και τόπος κατασκευής), εξασφαλίζοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράζουν φυσική γούνα χωρίς καμία αμφιβολία.

Με την πιστοποίηση της Furmark® συνεπάγονται πρότυπα με συνέπεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα: συμπεριλαμβάνει μόνο άγρια ή καλλιεργημένη φυσική γούνα από τα κορυφαία προγράμματα καλής διαβίωσης των ζώων (συμπεριλαμβανομένου του πρώτου προγράμματος καλής διαβίωσης των ζώων που προωθείται μέσω της πρωτοβουλίας αυτορρύθμισης και συρρύθμισης στο νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήτοι WelFur) που πωλείται μέσω δημοπρασίας.

Τα πλήρως πιστοποιημένα προϊόντα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία από πιστοποιημένους κομμωτές και βαφείς που πληρούν τις προϋποθέσεις του προτύπου SafeFur Standard (το οποίο συμπεριλαμβάνει τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια χρήσης χημικών ουσιών, εκπομπών και προϊόντων), περιλαμβάνοντας δοκιμές από τρίτους. Τα πιστοποιημένα προϊόντα της Furmark® μπορούν να κατασκευαστούν μόνο από επιχειρήσεις υποβληθείσες σε ελέγχους δέουσας επιμέλειας που διενεργούνται από ειδικούς περί προστασίας εμπορικών σημάτων και καταπολέμησης της παραποίησης/απομίμησης. Όλα τα στάδια της διαδικασίας καταγράφονται μέσω ενός στοιχείου ιχνηλασιμότητας προσβάσιμο στον πελάτη, εξασφαλίζοντας διαφάνεια σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Όλα τα προγράμματα βιωσιμότητας και καλής διαβίωσης των ζώων διαθέτουν ένα λεπτομερές, ανεξάρτητα αναπτυγμένο και βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία πρωτόκολλο ή πρότυπο. Στη συνέχεια, τα αντίστοιχα προγράμματα υπόκεινται σε αξιολόγηση από τρίτους και πιστοποιούνται από αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης. Η αυστηρή και ενεργή εφαρμογή διασφαλίζεται μέσω επισκέψεων και αξιολογήσεων: όσοι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα αποκλείονται από το πρόγραμμα πιστοποίησης καθώς και το σύστημα της Furmark®.

Μία νέα παγκόσμια έρευνα κατέδειξε ότι το 70% του κοινού είναι εν μέρει “θετικό” προς τη χρήση φυσικής γούνας από σχεδιαστές και εμπορικά σήματα. Η πλειοψηφία (65%) αυτών απάντησαν θετικά στη Furmark® και περισσότεροι του ήμισυ (56%) αναφέρουν ότι “πολύ θετικά” ή “θετικά” τους αλλάζει την άποψη για τη φυσική γούνα.

Ο Mark Oaten, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνής Ομοσπονδίας Γούνας, δήλωσε: «Αλλάζουν τα δεδομένα: αν οι άνθρωποι είχαν αμφιβολίες σχετικά με την αγορά ή τη χρήση φυσικής γούνας, τότε έχουν πάρει την απάντηση τους από τη Furmark®».

«Η μακραίωνη αγορά μας υφίσταται τον σημαντικότερο μετασχηματισμό του μέχρι σήμερα. Τα ανιχνεύσιμα και βιώσιμα προϊόντα αντιπροσωπεύουν την πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι στη «γρήγορη μόδα».

Όχι μόνο εγγυάται την καλή διαβίωση των ζώων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα, αλλά και αποδεικνύει την κοινή μας φιλοδοξία να παρέχουμε μια διαφανή και ευνόητη πιστοποίηση. Αυτό σημαίνει, εν συντομία, ότι οι άνθρωποι μπορούν με σιγουριά να αγοράσουν βιώσιμη φυσική γούνα.

«Η Furmark® παρέχει παγκόσμια, αναγνωρισμένα πρότυπα, απευθείας στον καταναλωτή»

Δείτε τις δηλώσεις του Paul Stockall και του Άκη Τσούκα στα παρακάτω video: