Nέα απάτη μέσω POS – Πώς υποκλέπτουν τα pin καρτών

Νέους τρόπους για να υφαρπάζουν σημαντικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες έχουν βρει κυκλώματα, αυτή τη φορά μέσω POS

Νέα μορφή απάτης από κυκλώματα που πλέον επιστρατεύουν POS εντοπίζεται όλο και συχνότερα από την ΕΛΑΣ, με τους δράστες να μην προφυλακίζονται αλλά να συνεχίζουν ακάθεκτοι την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών.

Η νέα απάτη στηρίζεται στην υποκλοπή κωδικών συναλλαγών με ανενεργά POS, αλλά και τη βοήθεια συνεργών-οδηγών οχημάτων που κορνάρουν, τάχα αγανακτισμένοι από την «καθυστέρηση», ώστε να προκαλέσουν σύγχυση στο θύμα και να επιτρέψουν στον συνεργό τους να απομακρυνθεί.

Οι πολίτες, μάλιστα, σε πρώτη φάση δεν αντιλαμβάνονται την απάτη, καθώς το πόσο που τους ζητείται είναι σχετικά μικρό, ενώ στόχος των δραστών είναι βασικά η υφαρπαγή του pin.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα περιγράφει 73χρονος στην Κυψέλη που έπεσε θύμα επιτήδειων.

Σύμφωνα με την δικογραφία που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα»:

“Σήμερα 2 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, ένας άγνωστος άντρας σταμάτησε με ένα γκρι αυτοκίνητο στη συμβολή των οδών Κυψέλης και Κοδριγκτώνος και, προσποιούμενος ότι είναι γνωστός των παιδιών μου, μου είπε ότι ονομάζεται Θεοδωρόπουλος και πως ο γιος μου έχει παραγγείλει μελάνια, που θα αποσταλούν με κούριερ. Τότε, αφού του έδωσα το κινητό του γιου μου, αυτός προσποιήθηκε ότι τον κάλεσε και μου είπε να του μιλήσω. Εγώ φοβούμενος λόγω κορονοϊού του απάντησα πως δεν χρειάζεται και του είπα να μου δώσει εμένα τα υλικά να τα πάω στον γιο μου. Επειτα μου ζήτησε το ποσό των 62 ευρώ το οποίο προθυμοποιήθηκα να πληρώσω με κάρτα. Αυτός βγάζοντας ένα POS μου ζήτησε να πατήσω τον κωδικό, τον οποίο και πληκτρολόγησα κρυφά από αυτόν. Πλην όμως, από αυτό το μηχάνημα ακουγόταν μία φωνή που επαναλάμβανε τον κωδικό που πατούσα. Εκείνη τη στιγμή ένα άλλο όχημα άρχισε να κορνάρει. Τότε ο δράστης μου είπε πως πάει να κάνει έναν κύκλο και επιστρέφει, έχοντας πάρει μαζί του και την κάρτα. Αφού πέρασαν μερικά λεπτά και δεν επέστρεφε άρχισα να καταλαβαίνω πως έχω πέσει θύμα απάτης. Ακύρωσα την κάρτα, όμως η τράπεζα με ενημέρωσε πως είχε ήδη γίνει ανάληψη 600 ευρώ, πιθανόν από ΑΤΜ της Κυψέλης. Επισημαίνω ότι ακριβώς πίσω από το όχημα του δράστη ακολουθούσε άλλο που κόρναρε συνεχώς με πρόφαση ότι θέλει να περάσει. Είμαι σίγουρος ότι ήταν συνεργός του…”

Οι δράστες δεν προφυλακίζονται και συνεχίζουν τις απάτες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδα, οι διωκτικές αρχές εξαρθρώνουν 40 – 60 τέτοιου είδους κυκλώματα ετησίως, ενώ υπολογίζεται πως κάθε μήνα – μόνο στην Αττική – δηλώνονται περί τα 30 συμβάντα,.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί προβληματισμό είναι ότι οι πρωταγωνιστές αυτής της νέας μορφής απάτης δεν προφυλακίζονται. Κάπως έτσι, επανέρχονται άμεσα στην εγκληματική δράση και την υφαρπαγή σημαντικών χρηματικών ποσών από χιλιάδες πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους.

Είχε συλληφθεί άλλες 19 φορές… αλλά δεν προφυλακίστηκε

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 37χρονος πρωταγωνιστής της προαναφερόμενης απάτης είχε τουλάχιστον 40 θύματα σε όλη την Αττική και λεία που ξεπερνούσε τα 60.000 ευρώ, ενώ είχε συλληφθεί άλλες 19 φορές για παρόμοια αδικήματα.

Ο άνδρας όχι μόνο συνέχιζε απρόσκοπτα τη δράση του, αλλά δεν προφυλακίστηκε ούτε για την τωρινή υπόθεση, παρά τη σοβαρότητα των κατηγοριών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ατιμωρησία των δραστών έχει οδηγήσει στην εισήγηση – από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου – προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου οι απάτες αυτές να οδηγούν σε προφυλάκιση των κατηγορουμένων ή οι εφέσεις τους στο δικαστήριο να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.