Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι για τις επιδοτήσεις της πανδημίας σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ βρίσκονται χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή για να διαπιστωθεί αν πράγματι δικαιούνταν τα ποστά που έλαβαν ή είχαν προχωρήσει σε παραποίηση στοιχείων.

Έλεγχοι όμως θα πραγματοποιηθούν και σε σειρά τροποποιητικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από φυσικά πρόσωπα για αναδρομικά και εισοδήματα παρελθόντων ετών καθώς έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών και σε εκείνα που συμπληρώνονται στις τροποποιητικές δηλώσεις.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι είχαν μεγάλη μείωση τζίρου και είχαν σπεύσει να υποβάλουν λίγο πριν κάνουν αιτήσεις επιδότησης από το Δημόσιο ως πληττόμενοι για να ωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης κατά του κορονοϊού.

Όπως έχει διαπιστωθεί πολλοί επαγγελματίες είχα δηλώσει μόλις 200-300 ευρώ τζίρο τον μήνα, είχαν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ ή είχαν εκδώσει τιμολόγια σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που έπρεπε.

Επιπλέον θα ελεγχθούν και περίεργες προσλήψεις ενώ όσοι πιαστούν στη τσιμπίδα της ΑΑΔΕ κινδυνεύουν όχι μόνο να επιστρέψουν όλο το ποσό αλλά και να πάει ο φάκελος στον εισαγγελέα.

Αποπληρωμή των ποσών

Την ίδια ώρα συζητείται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει αργότερα από τον Ιανουάριο η αποπληρωμή των ποσών που πρέπει να επιστραφούν από τους 7 κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Άλλωστε έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν που προβλέπουν τόσο τον τρόπο αποπληρωμής αλλά και των διαφόρων εκπτώσεων που έχουν ανακοινωθεί.

Το μόνο όμως που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δοθεί παράταση γαι τη ρύθμιση χρεών της πανδημίας όπως ζητούν οι επιχειρηματικοί φορείς.