Τα “Ναι” που πρέπει να μάθεις να λες

Όσο μεγαλώνουμε, πρέπει να μάθουμε να λέμε πολλά όχι. Τι θα γίνει όμως με τα μεγάλα Ναι που πρέπει να λέμε; Πότε θα μιλήσουμε για αυτά;

Όσο περνάει ο χρόνος και ωριμάζουμε, μαθαίνουμε να λέμε μια πολύ σημαντική, ισχυρή λέξη: Όχι. “Όχι” σε πράγματα που μας κάνουν κακό, “όχι” σε καταστάσεις που δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα και “όχι” σε ανθρώπους που θέλουν μόνο να μας κρατάνε πίσω. Το να ξέρουμε πότε να αρνηθούμε κάτι – και να μην αισθανόμαστε ενοχές – είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ενηλικίωσης, αλλά τι συμβαίνει με τα Ναι που πρέπει να μάθουμε να λέμε;

Επειδή κανείς δεν συμπαθεί τους αρνητικούς ανθρώπους.

“Ναι” στα ρίσκα
Αν κάτι σε τρομάζει – και δεν έχει πιθανότητες να σε σκοτώσει, όπως το να πηδήξεις από ελικόπτερο – αυτό είναι πολύ καλό σημάδι ότι πρέπει να το κάνεις. Αν δεν τρομάξεις τον εαυτό σου, αν δεν κάνεις αυτά τα πράγματα που πάντα ήθελες, πώς θα φτάσεις πιο ψηλά;

“Ναι” στις προκλήσεις
Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες, αλλά αυτές τις δυσκολίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα, μπορείς να περνάς υπέροχα έχοντας βρει μερικές καλές συνήθειες, αλλά οι δοκιμασίες είναι το αλατοπίπερο στην ζωή. Και συνήθως έχουν τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες ανταμοιβές.

“Ναι” στις εξόδους
Θέλουν οι φίλοι σου να βγείτε έξω; Ναι. Θέλεις να βγεις μόνος σου, επειδή δεν έχεις όρεξη να δεις κόσμο, αλλά αποκλείεται να μείνεις στο σπίτι; Πάλι ναι. Όταν σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να ξεκουνηθείς από το γραφείο ή από τον καναπέ, εσύ να την αρπάζεις. Αλλά, επίσης…

“Ναι” και στο μέσα
Μερικές φορές θες να κλειδαμπαρωθείς στο σπίτι. Κι αυτό δεν είναι κακό. Και, σοκ, το ξέρουμε, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάνε φάσεις που θέλουν να βγαίνουν, και φάσεις που θέλουν να… μένουν. Ζήσε την φάση σου, όποια κι αν είναι, δεν οφείλεις εξηγήσεις σε κανέναν.

“Ναι” στον ύπνο
Επειδή ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, αλλά θρέφει ακόμα καλύτερα τους συνειδητοποιημένους ενήλικες που καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν πια με τέσσερις ώρες και τρεις καφέδες.

“Ναι” στις μαύρες πέτρες
Και αισθητικά, ως ντεκόρ, επειδή είναι ωραίες, αλλά κυρίως εκείνες που ρίχνουμε πίσω μας. Επειδή πολλές καταστάσεις και άτομα αξίζουν να μην ασχοληθούμε ποτέ ξανά μαζί τους. Συνεπώς εμείς προχωράμε, και αφήνουμε πίσω μας όλα αυτά που δεν μας αφήνουν να εξελιχθούμε και να γίνουμε καλύτεροι.

“Ναι” στις νέες γνώσεις
Επειδή κρατάνε το μυαλό μας σε εγρήγορση, και επειδή ο σοφός λαός λέει “μάθε τέχνη κι ασ’ τηνε”. Μια καινούρια γλώσσα, μαθήματα ζωγραφικής, ζογκλερικά, pole dancing, ό,τι κι αν θέλεις να μάθεις, μόνο καλό μπορεί να σου προσφέρει.

“Ναι” στις “ένοχες” απολαύσεις
Απλά χωρίς τις ενοχές, και με περισσότερο μέτρο, εντάξει;

“Ναι” στο κάτι παραπάνω
Είναι πολύ λογικό – και αναμενόμενο, από μια ηλικία και μετά – να ζητάς κάτι παραπάνω. Να μην ικανοποιείσαι με ημίμετρα. Και επειδή η στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις πόσο τέλειο είναι να ζητάς (ακόμα και να απαιτείς) αυτά που αξίζεις, είναι από τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου.

“Ναι” στην φροντίδα
Ενυδατική; Μάσκα για τα μαλλιά; Ειδικές σταγόνες για να μην σου κοκκινίζουν τα μάτια από το πολύ PC; Ναι σε όλα. Επειδή το σώμα σου είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχεις, και το καλό που σου θέλουμε να το φροντίζεις. Και να νιώθεις γ#μάτος όσο το κάνεις αυτό.

in2life.gr