Ποιες είναι οι παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα 15/11 ο Μάριος Θεμιστοκλέους και η Μαρία Θεοδωρίδου ενημέρωσαν για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία μίλησε για τη γνώση που έχουμε συγκεντρώσει τόσο καιρό για τον ιό. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία διέψευσε τα αισιόδοξα σενάρια που ανέφεραν πως με το εμβόλιο θα «εξαφανίζαμε» τον κορονοϊό.

Σημείωσε ότι αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο κορονοϊός θα παραμείνει «ενδημικά», όπως η γρίπη, στη ζωή μας για καιρό.

Ακολούθως μίλησε για την τρίτη δόση του εμβολίου, υπενθυμίζοντας πάντως πως το πιο σημαντικό βήμα είναι φυσικά η πρώτη δόση.

Οι παρενέργειες από την τρίτη δόση του εμβολίου

Η ίδια μίλησε για τις πιθανές παρενέργειες, θέλοντας να καθησυχάσει όσους τυχόν φοβούνται και λέγοντας πως οι συχνότερες είναι οι ίδιες με τις δύο προηγούμενες δόσεις.

Δηλαδή πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος που συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες.

Από 0,3% έως 1% μπορεί να εμφανιστεί μια διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων που μπορεί να διαρκέσει ως ένα μήνα και επανέρχεται χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.