Η χειρονομία των 3” που μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μας

Την ιδανική διάρκεια μιας χειραψίας μελετούν οι ερευνητές και διαπιστώνουν ότι όταν αυτή η απλή χειρονομία υπερβαίνει κάποιο συγκεκριμένο χρόνο τότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε άβολα, γελάμε λιγότερο και βιώνουμε περισσότερο άγχος

Ερευνητές από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Dundee βρήκαν ότι οι χειραψίες διάρκειας μεγαλύτερης των τριών δευτερολέπτων είναι δείγμα ότι οι άνθρωποι απολαμβάνουν λιγότερο τις προσωπικές τους συναντήσεις και ακόμα ότι αυτός ο χρόνος επηρεάζει το πόσο συχνά γελούν.

Η Δρ. Emese Nagy, η οποία ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Perceptual and Motor Skills, ανέφερε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χειραψίας για την παρουσίαση του εαυτού μας.

«Οι χειραψίες είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός χαιρετισμός και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις σχέσεις που διαμορφώνουμε. Υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι αρκετές συμπεριφορές, όπως οι αγκαλιές, διαρκούν περίπου τρία δευτερόλεπτα και η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι οι χειραψίες που εμπίπτουν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι πιο φυσικές για όσους συμμετέχουν στον χαιρετισμό», αναφέρει η ειδικός.

Παρόλο που η μεγαλύτερης διάρκειας χειραψία μπορεί σε πρώτη ανάγνωση να φαίνεται μια ζεστή χειρονομία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων, ακόμα και μετά το τέλος της. Οι πολιτικοί, για παράδειγμα, έχουν ιδιαίτερη τάση για παρατεταμένες χειραψίες, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται ως έκφρασης θέρμης, αλλά και ως επίδειξη ισχύος.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι παρόλο που μια τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακή στις τηλεοπτικές κάμερες, στην πραγματικότητα μπορεί να θέσει εξαρχής σε κίνδυνο την ποιότητα της συνεργασίας και των προσωπικών σχέσεων των δύο πλευρών, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους», σημειώνει η Δρ. Nagy.

Για να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια συνέντευξη με τους 36 συμμετέχοντες στη μελέτη κι έπειτα τους γνώρισαν έναν δεύτερο ερευνητή, ο οποίος είτε τους έσφιξε το χέρι «φυσιολογικά» (λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα), «παρατεταμένα» (περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα) ή καθόλου. Οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν τη σημασία της χειραψίας κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, με τους επιστήμονες να αναλύουν τις μετέπειτα αντιδράσεις τους.

Οι ερευνητική ομάδα βρήκε ότι μετά από μια μακράς διάρκειας χειραψία, οι συμμετέχοντες έδειχναν λιγότερη απόλαυση από τη διαδραστική επαφή, γελούσαν λιγότερο και παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα άγχους. Αντίστοιχα, οι μικρότερης διάρκειας χειραψίες είχαν ως αποτέλεσμα λιγότερο μετέπειτα χαμόγελο συγκριτικά με τις παρατεταμένες χειραψίες, αλλά ήταν πιο φυσικές για όσους συμμετείχαν. Τέλος, καμία συμπεριφορική αλλαγή δεν σχετίστηκε με την ομάδα ελέγχου που δεν έκανε χειραψία.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εργασίας της Δρ. Nagy από το 2011 η οποία επιβεβαίωσε ότι μια αγκαλιά διαρκεί όσο και οι περισσότερες άλλες ανθρώπινες ενέργειες και υποστηρίζει τη θεωρία ότι περνάμε τη ζωή μας εκλαμβάνοντας το παρόν ως μια σειρά συνεχειών τριών δευτερολέπτων.