Το “αισιόδοξο” και το “εφιαλτικό” σενάριο για την κορύφωση της πανδημίας

Με εναλλακτικά σενάρια πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς αξιολογούνται διαρκώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία στόχος είναι να δοθεί πίστωση χρόνου για να δοκιμαστούν τα μέτρα που μπήκαν πρόσφατα σε εφαρμογή. Ωστόσο, η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας – μόνο χθες 105 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους- χτυπά καμπανάκι.

Το «αισιόδοξο» σενάριο προβλέπει πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Ωστόσο, υπάρχει και ένα απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει κορύφωση της πανδημίας κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων με αποτέλεσμα να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, που στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία.

Το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας παραμένει εκτός ατζέντας, με το Μέγαρο Μαξίμου να μην συζητά το αυστριακό «μοντέλο» όπου έχει επιβληθεί lockdown (που θα διαρκέσει έως 20 ημέρες). Αυτό επανέλαβαν χθες σε συνομιλίες που είχαν με κοινοβουλευτικούς συντάκτες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως το 73% του ενηλίκου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και εφόσον κινδυνεύει λιγότερο θα ήταν άδικο να υπάρξουν οριζόντιοι περιορισμοί. Άλλωστε η κούραση των πολιτών από τις διαδοχικές καραντίνες του περσινού χειμώνα καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την επιτυχία ανάλογων κινήσεων.

Βελτιωμένη η κατάσταση όσον αφορά στους νέους εμβολιασμούς

Παράλληλα η κυβέρνηση βγάζει από το τραπέζι και το μέτρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, καθώς δεν συζητά ανάλογες λύσεις. Επομένως, η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Η «μάχη» πρώτης και τρίτης δόσης.

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση όσον αφορά στους νέους εμβολιασμούς και τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού που προγραμματίζονται για την πρώτη δόση είναι γύρω στις 20.000 ανά ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν πως μετά και τα νέα μέτρα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των νεότερων ηλικιών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον από τους περίπου 570.000 πολίτες που είναι άνω 60 ετών και δεν έχουν ακόμα κάνει την πρώτη δόση γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.82 εκατομμύρια δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί (32,6% των δικαιούχων) και περίπου 700.000 άλλοι δικαιούχοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (24,4%). Πρακτικά έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης περίπου στο 57% των πολιτών που μπορούν να την λάβουν.