Πέθανε ο διεθνούς φήμης Καστοριανός τενόρος Παύλος Ράπτης

Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή 21 Νοεμβρίου ο διεθνούς φήμης τενόρος, Παύλος Ράπτης, στη Βαρσοβία.

Ο τενόρος είχε συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για περισσότερα από 30 χρόνια, από το 1973, ενώ από το 1988 υπήρξε μόνιμο στέλεχος.

Γεννήθηκε στο Τρίλοφο Καστοριάς στις 29 Φεβρουαρίου 1936. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου εκπατρίστηκε στην Αλβανία και στη Ρουμανία, καταλήγοντας το 1950 στην Πολωνία. Εκεί σπούδασε σε μουσικό γυμνάσιο και αργότερα φωνητική στη Μουσική Ακαδημία του Πόζναν αποφοιτώντας με άριστα.

Με χαρισματική φωνή και τεχνική, ιδιαίτερη θεατρικότητα επί σκηνής, καθαρό, ευγενή, γεμάτο λάμψη ήχο, διακρίθηκε σε διαφορετικά είδη μουσικής: Από την όπερα, την οπερέτα, το ορατόριο και τις καντάτες μέχρι τις σερενάτες και τα τραγούδια. Δραστήριος μέχρι πρόσφατα, ασχολήθηκε συστηματικά και με τη διδασκαλία.

Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

Ο Παύλος Ράπτης είχε τραγουδήσει σε διάσημες όπερες και οπερέτες (Οι αλιείς μαργαριταριών, Τραβιάτα, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Μποέμ, Ριγολέττος, Ευγένιος Ονιέγκιν, Χαίνζελ και Γκρέτελ, Το ελιξίριο του έρωτα κ.ά.). Παράλληλα, είχε λάβει μέρος και στις πρώτες παρουσιάσεις των έργων «Η πολιορκία της Κορίνθου», «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», «Η μνηστή του τσάρου».

Η πρώτη του εμφάνιση είχε γίνει το 1961, στην όπερα «Οι αλιείς μαργαριταριών», στην Όπερα του Βρότσλαφ στην Πολωνία και για πολλά χρόνια υπήρξε σολίστ στο Μεγάλο Θέατρο του Λοτς και το Μεγάλο Θέατρο της Βαρσοβίας. Από τη δεκαετία του 1980 συνεργάστηκε με λυρικά θέατρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, εμφανίστηκε, επίσης, σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Μελβούρνη, Μόσχα, Παρίσι κ.ά., ενώ πραγματοποίησε πολυάριθμες ηχογραφήσεις σε πολωνικές δισκογραφικές εταιρείες.

Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν, σε ανακοίνωσή τους, τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό του.