Τι ώρα να κοιμηθείτε για να έχετε καρδιά που δεν.. τα παρατά

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθείτε ώστε να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή.

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία. Καθώς κοιμάστε, το σώμα σας εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών σας, ρυθμίζει την όρεξη, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και επιδιορθώνει τυχόν βλάβες στους μυς, την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία. Ο ποιοτικός ύπνος ενισχύει την πνευματική διαύγεια, βελτιώνει την διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας αλλά και τις πολύτιμες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Τι ώρα να κοιμηθείτε για δυνατή καρδιά

Παρόλο που υπάρχουν πολλές συστάσεις που επικεντρώνονται στο πόσες ώρες πρέπει να κοιμάστε, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal δείχνει ότι ο ύπνος μεταξύ 10 και 10:59 μ.μ. μπορεί να είναι η ιδανική ώρα για να θωρακίσετε την καρδιά σας.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 88.026 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων βιοϊατρικής έρευνας. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συνήθειες των συμμετεχόντων πριν τον ύπνο δύο φορές, μέσω ενός monitor που φορούσαν στον καρπό τους.

Η μελέτη συνέλεξε αυτά τα δεδομένα μεταξύ 2006 και 2016, κατά μέσο όρο 5,7 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων παρακολούθησης, το 3,6% (3.172 συμμετέχοντες) ανέφεραν διαγνώσεις καρδιαγγειακής νόσου από την πρώτη τους αξιολόγηση.

Σε αυτή την περίπτωση, η καρδιαγγειακή νόσος περιλάμβανε παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ένας κοινός πρόδρομος του εγκεφαλικού).

«Αν και τα ευρήματα δεν δείχνουν αιτιότητα, η ώρα που κοιμάται κανείς έχει αναδειχθεί ως ένας πιθανός παράγοντας καρδιακού κινδύνου ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου και χαρακτηριστικά ύπνου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης.

Συμβουλές για ποιοτικό ύπνο

Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να κοιμάστε επτά έως και εννέα ώρες κάθε βράδυ, όπως επισημαίνουν οι συστάσεις του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου. Για πιο ποιοτικό ύπνο, οι ειδικοί επίσης συνιστούν να αποφεύγετε τις οθόνες (ναι αυτό συμπεριλαμβάνει και το scroll στο κινητό), καθώς το μπλε φως μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πρακτικές χαλάρωσης όπως το ζεστό μπάνιο, τον διαλογισμό, τις ήπιες διατάσεις, την ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής, τις βαθιές συνειδητές αναπνοές, οτιδήποτε δηλαδή θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, προετοιμάζοντας το σώμα σας να αποκοιμηθεί.