Καστοριά: Η must-visit ελληνική πόλη που διαλύει τον ανταγωνισμό

φωτογραφία Christos Zorpidis

Χειμερινές διακοπές δεν σημαίνει υποχρεωτικά χωριό, βουνά και χιόνια, παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι από εμάς κάπως έτσι έχουμε στο μυαλό μας τις αποδράσεις στην καρδιά του χειμώνα. Οι πόλεις της βόρειας Ελλάδας, βλέπεις, ήταν είναι και θα παραμείνουν μία καταπληκτική επιλογή για ζευγάρια, οικογένειες και παρέες φίλων.

Πόσο μάλλον όταν προορισμός μας είναι μία από τις πλέον «χειμερινές» πόλεις της Ελλάδας, που όσοι τη γνωρίζουν, την λατρεύουν απευθείας. Η υπέροχη και γραφική Καστοριά μπορεί να μην ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς της εποχής που διανύουμε, έχει όμως την ομορφιά της, ιδανική ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα προσφέρει ένα απίστευτο πακέτο δραστηριοτήτων για όσους την επιλέξουν.

Η Καστοριά χαρακτηρίζεται από σύγχρονα πολυώροφα κτίρια με κεραμοσκεπές, που χαρίζουν ομοιομορφία στο τοπίο και την υπέροχη λίμνη με φόντο τα πανύψηλα βουνά. Πρόκειται για μία πόλη στην οποία με το που πατήσεις το πόδι σου αντιλαμβάνεσαι την απίστευτη αύρα «επαρχίας» που μυρίζει… χωριό.

Μη διστάζεις λοιπόν. Ετοίμασε βαλίτσες.

Η λίμνη της Καστοριάς

Η λίμνη της Καστοριάς ή αλλιώς Ορεστιάδα, είναι μία από τις πιο όμορφες της χώρας ολόκληρη. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι πως παγώνει για δύο εβδομάδες κάθε χειμώνα, με πάγο τόσο παχύ, που κάποιοι τολμηροί τόλμησαν να την διασχίσουν με το αυτοκίνητό τους. Κουτή κίνηση, σαφώς, αλλά το θέαμα ήταν απλά εντυπωσιακό. Η γυρολιμνιά, ο γύρος δηλαδή της λίμνης, είναι ιδανικός για να κάνεις ποδηλασία. Πρόκειται για μία διαδρομή 7 χιλιομέτρων ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια, βυζαντινούς ναούς και μπροστά από αρχοντικά σπίτια.

Η αλήθεια είναι πως το να πας στην Καστοριά και να μην περπατήσεις έστω γύρω από τη λίμνη τις απογευματινές ώρες, είναι σαν να μην είδες καν την πόλη, γι’ αυτό αν πεις το «ναι» μην παραλείψεις μια θεσπέσια ποδηλατάδα!

Η παλιά πόλη

Το Ντολτσό είναι η παλιά πόλη της Καστοριάς και η πιο φημισμένη. Εκεί θα δεις πετρόχτιστα σοκάκια, παλιά σπιτάκια με χαγιάτια και τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο. Για πολλούς είναι η πιο όμορφη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, το σίγουρο όμως είναι πως πρόκειται για το πιο ιδιαίτερο μέρος της Μακεδονίας, που δεν θυμίζει σε τίποτα εικόνα της σημερινής εποχής.

Τι τρώμε;

Όταν μιλάμε για τη Μακεδονία, το μόνο σίγουρο είναι πως θα φάμε καλά. H τοπική σπεσιαλιτέ είναι το χοιρινό με σταφίδες και δαμάσκηνα, το οποίο θα απολαύσεις σε κάθε ταβερνάκι της πόλης. Τα σαρμαδάκια, οι πιπεριές Φλωρίνης και το ταλσένο (αλοιφή με μελιτζάνα και πιπεριά Φλωρίνης) παίζουν πολύ στο μενού και καλό θα ήταν να τα τολμήσεις. Γιατί -πώς να το κάνουμε;- ένα από τα καλύτερα στοιχεία των ταξιδιών είναι τα τοπικά πιάτα που δεν υπάρχει περίπτωση να μην σε ξαφνιάσουν γευστικά.

Εκδρομές

Αν βρεθείς στην Καστοριά για ολιγοήμερες διακοπές, δεν θα πρέπει να παραλείψεις τη γνωριμία με τα παραδοσιακά χωριουδάκια της. Στη Φωτεινή, το Μαυροχώρι και την Πολυκάρπη θα βρεις γεφύρια που θυμίζουν άλλες εποχές, δάση βελανιδιάς ό,τι πρέπει για πεζοπορία και ιδανικά μέρη στη λίμνη για πικ νικ. Το χωριό του Έλληνα Αξιωματικού του Στρατού και μακεδονομάχου Παύλου Μελά, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Το ίδιο και το σπίτι στο οποίο ο ίδιος δολοφονήθηκε τον Οκτώβρη του 1904, που από το 1963 λειτουργεί σαν μουσείο.

Και από τιμές;

Με 70€ βρίσκεις δωμάτιο σε ξενοδοχεία 4 αστέρων με όλες τις ανέσεις -μέχρι και υδρομασάζ!- συμπεριλαμβανομένου του πρωινού γεύματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένα Σαββατοκύριακο στην όμορφη Καστοριά δεν θα στοιχίσει σε ένα ζευγάρι περισσότερα από 200€ συν τα μεταφορικά του. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πιο οικονομικές επιλογές.

Αναρωτιέσαι ακόμα για ποιο λόγο αξίζει να προσθέσεις την Καστοριά στη λίστα με τους must-visit προορισμούς;

Έθνος