Οδηγός για δώρα φιλικά προς το περιβάλλον

Ας κάνουμε τη διαφορά και ας χαρίσουμε στους αγαπημένους μας δώρα με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Σίγουρα όχι το να ανταλλάσσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και ακριβότερα δώρα.

Μπορεί οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και οι αφίσες των πολυκαταστημάτων να επιμένουν στη σύνδεση μεταξύ ευτυχίας και καταναλωτισμού, όμως τόσο η εμπειρία μας όσο και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές αυτό δεν ισχύει. Και αν ισχύει, είναι προσωρινό.

Φέτος, λοιπόν, ας σκεφτούμε έξω από τα συνηθισμένα και ας κάνουμε δώρα ιδιαίτερα, που εκτός από την αγάπη μας στους δικούς μας ανθρώπους θα δείχνουν και τον σεβασμό μας στον πλανήτη και την κοινωνία που ζούμε.

Δώρα με ιστορία

Δεν ξέρω τι εικόνα έχετε για τα vintage και second hand μαγαζιά και τα παλαιοπωλεία, αλλά μέσα σε αυτά βρίσκει κανείς αμέτρητους θησαυρούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για ψάξιμο.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία της εύρεσης δώρων σε αυτά τα καταστήματα είναι λίγο πιο απαιτητική από το να παραγγείλετε κάτι διαδικτυακά ή να πάτε σε ένα πολυκατάστημα. Σκεφτείτε, όμως, πόσο χαρούμενοι θα είναι οι φίλοι σας με τα ιδιαίτερα κομμάτια που θα τους προσφέρετε και πόσο ικανοποιημένοι θα είστε εσείς με τους φυσικούς πόρους που θα έχετε εξοικονομήσει.

Δώρα από τα χέρια σας

Τα δώρα σας μπορεί να είναι υλικά, αλλά δεν χρειάζεται να είναι 100% καινούργια. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε αντικείμενα από παλιά σας ρούχα (π.χ. τσάντες) ή να αναπαλαιώσετε ένα παλιό κομοδίνο. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε αμέτρητα σχετικά tutorials.

Αν, πάλι, τα χέρια σας δεν πιάνουν και δεν το ’χετε με τις μεταποιήσεις και τις κατασκευές, τότε ίσως τα πάτε καλύτερα με τα ψησίματα. Φτιάξτε μπισκότα, ψωμί, μαρμελάδες, βάλτε τα σε μεταλλικά κουτιά και καλάθια, προσθέστε και μερικά βότανα ή λουλούδια και έτοιμο το δώρο σας.

Αναλώσιμα δώρα

Το δώρο απαιτεί σκέψη, γιατί θέλουμε να ταιριάζει στον αποδέκτη του, ώστε να το χαρεί, να το ζήσει. Αν, λοιπόν, έχετε ανθρώπους που αγαπούν τη μαγειρική ή λατρεύουν το τσάι, μια βόλτα π.χ. στην Αθηνάς θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα ωραία πακέτο με βότανα, μυρωδικά, μπαχαρικά, αλάτια. Αν, πάλι, τους αρέσουν τα αιθέρια έλαια, μπορείτε να τους προσφέρετε κεριά και σαπούνια. Τα δώρα αυτά μπορούν στην κυριολεξία να τα απολαύσουν μέχρι την τελευταία τους σταγόνα.

Άυλα δώρα

Καλά τα υλικά αγαθά, αλλά υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που μπορούν να κάνουν τους αγαπημένους σας ευτυχισμένους, χωρίς να επιβαρύνουν επιπλέον το περιβάλλον.

Δώστε τους, για παράδειγμα, ένα κουπόνι για μασάζ ή εισιτήρια για το θέατρο. Κανονίστε μια ξενάγηση σε ένα μουσείο, μια απόδραση από escape room ή ένα δείπνο σε ένα εστιατόριο. Μπορείτε, ακόμα, να πληρώσετε για λογαριασμό τους μια συνδρομή σε σπα, στο αγαπημένο τους περιοδικό ή εφημερίδα, σε ένα γυμναστήριο.

Υπεύθυνες αγορές

Αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο αντικείμενο, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αναζητήστε ανθεκτικά αντικείμενα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά.
  • Αναζητήστε δώρα με περιβαλλοντικό μήνυμα: ένα βιβλίο για τη φύση, έναν φορτιστή μπαταριών.
  • Η αγορά παιχνιδιών καλής ποιότητας σημαίνει ότι στη συνέχεια τα παιχνίδια αυτά μπορούν να δοθούν σε φίλους, συγγενείς ή φιλανθρωπικά ιδρύματα και νοσοκομεία, αποκτώντας έτσι μια δεύτερη ζωή.
  • Αν ψάχνετε να αγοράσετε ηλεκτρικό εξοπλισμό, ελέγξτε την ενεργειακή του σήμανση.
  • Προτιμήστε για τα δώρα σας την τοπική αγορά.
  • Κάποια πράγματα μπορεί να είναι φθηνότερα από τα υπόλοιπα της κατηγορίας τους. Αναρωτηθείτε γιατί. Μήπως χαλάνε γρηγορότερα; Μήπως καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια; Ίσως τελικά να μην είναι η ευκαιρία που φαντάζεστε.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντί για περιτύλιγμα και κορδέλες

Συνήθως το χαρτί περιτυλίγματος και οι κορδέλες που στολίζουμε τα δώρα μας δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος Τροφίμων & Αγροτικών Υποθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης, η ποσότητα χαρτιού περιτυλίγματος που πετιέται τα Χριστούγεννα στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φτάσει μέχρι το φεγγάρι.

Αντί για χαρτί περιτυλίγματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παλιές εφημερίδες και σελίδες από περιοδικά και κόμικς, παλιές αφίσες και χάρτες, ακόμα και ζωγραφιές των παιδιών σας. Μπορείτε ακόμα να τυλίξετε ένα μπουκάλι κρασί ή ένα βιβλίο σε κασκόλ, μαντήλια και μπαντάνες, και να βάλετε τα παιχνίδια σε ψάθινα καλάθια ή μεταλλικά κουτιά. Αν θέλετε, μπορείτε να αποφύγετε τελείως το περιτύλιγμα, διοργανώνοντας για τα παιδιά ένα κυνήγι θησαυρού και κρύβοντας τα δώρα τους μέσα στο σπίτι.

Όσο για τις κορδέλες και τους φιόγκους; Αντικαταστήστε τους με αποξηραμένα λουλούδια και κλαδάκια που κομποστοποιούνται.

Φυσικά, αν σας φέρουν δώρα τυλιγμένα σε γυαλιστερό χαρτί ή σε σακούλες και στολισμένα με κορδέλες, φροντίστε να μην τα καταστρέψετε, για να μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε του χρόνου.

ow