Από τα σχολεία θα προμηθευτούν τα self test όσοι δεν βρήκαν στα φαρμακεία

Μια λύση της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι προωθεί το υπουργείο Παιδείας για όσους γονείς δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν τα self test για τα παιδιά τους, ενώ ανοίγουν τα σχολεία μεθαύριο, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει διαδικασία ενημέρωσης των διευθυντών, ώστε να διανέμουν self test, τα οποία έχουν σε απόθεμα σε μαθητές και καθηγητές.

Η διενέργεια self test για μαθητές και σε εκπαιδευτικούς είναι απαραίτητη προυπόθεση ώστε να εισέλθουν στο σχολείο τη Δευτέρα, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Έτσι, μέχρι σήμερα δίνονται δωρεάν, ώστε μέχρι το βράδυ της Κυριακής, 9 Ιανουαρίου, να δηλωθούν στην πλατφόρμα και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, να ξεκινήσουν τα σχολεία με μαζικό έλεγχο, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει «αγώνας δρόμου» για τους γονείς των μαθητών και για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προμηθευτούν τα δωρεάν self test, με τους φαρμακοποιύς να δηλώνουν ανήμποροι να βοηθήσουν καθώς δεν είχαν ούτε για… δείγμα self test.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διάθεση των δωρεάν self test έδωσαν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας:

Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν self test, μπορούν να διαθέσουν οι σχολικές μονάδες και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα self test. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη σχολική τους επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test για το άνοιγμα της Δευτέρας.