Οι πιο σημαντικές συμβουλές για ολική επαναφορά μετά τις γιορτές

Εντάξει, ήπιατε λίγο παραπάνω, φάγατε λίγο παραπάνω, ξενυχτίσατε λίγο παραπάνω και τώρα νιώθετε ότι ήρθε η ώρα να… πληρώσετε τον λογαριασμό. Δεν χρειάζεται, όμως, να αυτοτιμωρείστε, απλώς να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να βρει ξανά τη χαμένη του ενέργεια και ισορροπία.

Είναι λογικό μετά τις γιορτές να αισθάνεστε πεσμένοι, χωρίς ενέργεια, κουρασμένοι, με πεπτικά προβλήματα, πιθανή δυσκοιλιότητα, κακόκεφοι. Όλα αυτά δεν προέρχονται μόνο από το ότι τέλειωσαν οι γιορτές και η άδεια και τώρα μελαγχολείτε για την επιστροφή στην καθημερινότητα χωρίς… λαμπάκια, αλλά και στο ότι το προηγούμενο διάστημα κατά πάσα πιθανότητα καταπονήσατε τον οργανισμό σας με υπερκατανάλωση φαγητού, γλυκών, αλκοόλ και κακό ύπνο. Όλα αυτά φέρνουν ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου –γι’αυτό και οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα ίσως να έχουν αλλάξει-, κάτι το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το ανοσοποιητικό και τη διάθεση. Μπορείτε, όμως, να τα διορθώσετε όλα με τις παρακάτω συμβουλές.

Επικεντρωθείτε σε φυτικές τροφές
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι οι φυτικές τροφές που πρέπει να μονοπωλήσουν το πιάτο σας αυτό το διάστημα, για να λάβετε ξανά τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που όχι μόνο έλειψαν στις γιορτές, αλλά αντικαταστάθηκαν με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Προσπαθήστε να κάνετε φυτικές, φυσικές επιλογές, με πλήθος διαφορετικών τροφών (μην ξεχνάτε ότι κάθε φρούτο και λαχανικά έχει διαφορετικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, άρα τα χρειάζεστε όλα) και να οργανώσετε τα γεύματα σας έτσι ώστε να είναι τακτικά, να έχουν χρώμα και ποικιλία.

Ενυδατωθείτε
Ήρθε η ώρα να απομακρυνθείτε από το αλκοόλ που περίσσεψε από τις γιορτές και να επιστρέψετε στο αγνό και απαραίτητο νερό, κατά προτίμηση φιλτραρισμένο και απαλλαγμένο από χλώριο και βαρέα μέταλλα. Μην μειώνετε την κατανάλωση επειδή είναι χειμώνας. Κρατήστε το στα περίπου 2 λίτρα νερό ή υγρό την ημέρα για σωστή ενυδάτωση, που σε συνδυασμό με τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και ροφήματα βοτάνων, θα επαναφέρει τον οργανισμό σας σε ισορροπία.

Μπείτε σε κίνηση
Είτε αυτό σημαίνει περπάτημα, είτε γυμναστήριο, είτε ασκήσεις στο σπίτι, είτε τρέξιμο, είτε χορός, φροντίστε να κρατιέστε σε φόρμα, να εκτονώνεστε και να κινείστε, κάτι που θα βοηθήσει και στην καλή διάθεση και στην απώλεια ενδεχόμενων περιττών κιλών που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα.

Αποδράστε
Τα Σαββατοκύριακα ή όποτε έχετε ελεύθερο χρόνο σύμφωνα με το ατομικό ή οικογενειακό σας πρόγραμμα, φροντίστε να αφιερώνετε μια ημέρα ή μερικές ώρες σε αποδράσεις με στόχο την επαφή με τη Φύση, το πράσινο, τη θάλασσα, τον καθαρό αέρα, τις νέες εικόνες. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αποσυμφορηθείτε, να καταπολεμήσετε τη μελαγχολία και το στρες και να πάρετε ανάσες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Φροντίστε τον ύπνο σας
Στο τέλος της ημέρας, η ξεκούραση και ο ποιοτικός ύπνος είναι αυτά που μας φορτίζουν για να ξεκινήσουμε από την αρχή την επόμενη ημέρα, με καλή διάθεση και ενέργεια. Φτιάξτε τη ρουτίνα του ύπνου σας με λίγο διαλογισμό, ένα ζεστό ντους, ελαφρύ γεύμα 2 ώρες πριν τον ύπνο, αποφυγή αλκοόλ και οθονών και αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στρες, αναζητήστε βοήθεια σε ειδικούς, είτε ψυχολόγους, είτε επαγγελματίες υγείας ολιστικής ιατρικής, όπως ομοιοπαθητικούς, βελονιστές κ.ο.κ. που μπορούν να σας βοηθήσουν.

clickatlife