Ποια τα δικαιώματα του πολίτη σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση από αδέσποτο

φωτογραφία αρχείου
Παραμονή των Φώτων δικηγόρος Θεσσαλονίκης δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο ζώο με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό της στο πόδι. Σύμφωνα με καταγγελία της ιδίας προς τον ΔΣΘ, που δημοσιοποίησε και στην προσωπική της σελίδα στο Facebook με σχετικές φωτογραφίες, της επιτέθηκε μπροστά στα δικαστήρια στο ύψος του ΟΤΕ αγέλη αδέσποτων σκύλων, ένα εκ των οποίων την δάγκωσε.

του Παναγιώτη Γεωργιάδη

Ανέφερε μάλιστα ότι στο παρακείμενο φαρμακείο, που προσέτρεξε για πρώτες βοήθειες πληροφορήθηκε ότι δεν ήταν το μόνο περιστατικό των ημερών. Πριν ένα μήνα στο ίδιο ακριβώς σημείο το πρωί είχε δεχθεί παρόμοια επίθεση ο δικαστικός επιμελητής με τον οποίο συνεργάζομαι.

Οι καταγγελίες από πολίτες για επιθέσεις που δέχονται από αδέσποτα σκυλιά κάθε χρόνο είναι εκατοντάδες, ευτυχώς στην συντριπτική πλειοψηφία αφορούν περιστατικά με ελαφρύ τραυματισμό, ωστόσο στην πόλη μας υπήρξαν και μεμονωμένα πολύ σοβαρά περιστατικά, όπως ο θάνατος στις 28 Μαρτίου 2020 του 65χρονου στο Ελαιόρεμα Πυλαίας και ο βαρύς τραυματισμός την επομένη ενός 22χρονου από αντίστοιχη επίθεση αγέλης στο δάσος του Σέιχ Σου.

Το πρόβλημα της διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι χρόνιο, γνωστό σε όλους αλλά παραμένει άλυτο. Κάθε φορά που έρχεται στην επικαιρότητα γίνονται συσκέψεις με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων, ανταλλάσσονται απόψεις, γίνονται προτάσεις που εν τέλει χάνονται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας, ή ακόμη και εάν ψηφιστούν σε κάποιο νομοσχέδιο, ΄΄μένουν στα χαρτιά΄΄, λόγω του διαχρονικού προβλήματος της έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων δεν έχει καταμετρηθεί ποτέ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως εκ τούτου δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Υπολογίζεται ότι στην χώρα μας διαβιώνουν κατά προσέγγιση 2 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι, αριθμός μη διαχειρίσιμος, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών. Ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αδέσποτων τρέφεται ανεπαρκώς, είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής αρρώστιες ελλείψει επαρκούς κτηνιατρικής πρόληψης, πέφτει θύμα κακοποίησης, τραυματισμού ή και θανάτωσης από ανθρώπους. Για όλους τους ανωτέρω λόγους ένας μικρός αριθμός εξ αυτών, εμφανίζουν επιθετική και μη προβλέψιμη συμπεριφορά, με θύματα ανυποψίαστους στην πλειοψηφία πολίτες.

Σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα επίθεσης από αδέσποτο ζώο, μπορεί να στραφεί ποινικά με κατάθεση μήνυσης σύμφωνα με τα άρθρα 15, και 314 ΠΚ κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου, αλλά και αστικά με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια για να διεκδικήσει αποζημίωση από τον οικείο Δήμο, στα όρια του οποίου δέχθηκε την επίθεση. Ειδικότερα έχει κριθεί δικαστικά, ότι βάσει των άρθρων 105 και 106 Εισ.Ν.Α.Κ και 932 ΑΚ υπάρχει ιδιαίτερη νομική υποχρέωση του Δήμου για περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και διασφάλιση ακίνδυνης χρήσης δημόσιων χώρων από τους δημότες, καθώς και για προστασία της ζωής και υγείας των δημοτών (3022/12ΣτΕ, 932/2008 ΜΔΠΠειρ.). Αυτό προκύπτει άλλωστε και από Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τον Ν.3463/2006, αλλά και σύμφωνα με τον Ν. 4830/2021 για την Ευζωία των ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» κλπ που ψηφίστηκε τελευταία. Ειδικότερα στο άρθρο 10 παρ. 1 ρητώς προβλέπεται ότι : «Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους».

Επειδή στην πράξη κανένας Δήμος στην Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις ανωτέρω υποχρεώσεις, οι αποφάσεις των δικαστηρίων κατά συντριπτική πλειοψηφία δικαιώνουν τους πολίτες, επιδικάζοντας τους αποζημιώσεις που κυμαίνονται, ανάλογα με την βλάβη που έχει υποστεί ο παθών, (πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του), από 2.000 ευρώ περίπου για απλό τραυματισμό, έως μεγαλύτερα ποσά για σοβαρότερες περιπτώσεις που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση ή νοσηλεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για το θύμα είναι να μπορεί να αποδείξει ότι δέχθηκε επίθεση αδέσποτου ζώου.

Συνεπώς μετά την χορήγηση των πρώτων βοηθειών, ο πολίτης που θέλει να διεκδικήσει αποζημίωση θα πρέπει να προβεί σε άμεση καταγγελία/μήνυση στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα, να βγάλει φωτογραφίες και να λάβει ιατρική γνωμάτευση, ενώ για τις σοβαρές περιπτώσεις εάν χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση ή και νοσηλεία, θα πρέπει επιπλέον να λάβει αντίγραφα από όλο το ιατρικό του φάκελο. Τέλος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις όχι μόνο ιατρικές αλλά και για κάθε είδους ζημιά έχει υποστεί όπως π.χ. καταστροφή ρούχων, μη δυνατότητα να εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα συνέπεια του τραυματισμού του κλπ. και να απευθυνθεί σε δικηγόρο ο οποίος θα προβεί, εκπροσωπώντας τον στις απαιτούμενες δικαστικές ενέργειες.

*Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι Δικηγόρος  Παρ΄ Αρείω Πάγω Μέλος ΔΣ – Υπεύθυνος Δημοσίων σχέσεων του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ν.ΙΝΚΑ.

parallaximag