Τα οφέλη της μελάσας στη διατροφή

Η μελάσα είναι μια 100% φυσική γλυκαντική ουσία που εξάγεται από το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο, έχει παχύρρευστη μορφή σαν σιρόπι και μπορεί να αξιοποιηθεί αντί για ζάχαρη, προσφέροντάς μας διάφορα οφέλη στην υγεία και στο ανοσοποιητικό, με την πλούσια θρεπτική αξία της.

Έχει σκούρο χρώμα, λόγω του ότι δεν υπόκειται σε επεξεργασία λεύκανσης, ενώ παράγεται κατά τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής ζάχαρης. Από την μελάσα που προμηθευόμαστε έχει αφαιρεθεί η ζάχαρη και τα φυσικά της σάκχαρα αφομοιώνονται καλά από τον οργανισμό. Το τελικό προϊόν μπορεί να ποικίλλει, αναλόγως με τη μέθοδο εξαγωγής και την ηλικία του φυτού και χρησιμοποιείται ως φυσικό γλυκαντικό με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, αν τη συγκρίνουμε με τη ζάχαρη και το μέλι, χωρίς καμία λιπαρή ουσία με περιεκτικότητα σε πολλά ανόργανα και οργανικά στοιχεία, αλλά και βιταμίνες, που ωφελούν από τον πονοκέφαλο και την ακμή, μέχρι την οστεοαρθρίτιδα και το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα:

Είναι κατάλληλη για διαβητικούς
Αν πάσχετε από διαβήτη και προσέχετε τη διατροφή σας, αλλά αναζητάτε συχνά κάτι γλυκό, η blackstrap μελάσα μπορεί να βοηθήσει καθώς έχει γλυκαιμικό δείκτη 55 (η ζάχαρη έχει 65) και είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη και μεταβολίζεται πιο αργά, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κάνει καλό στα οστά
Αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου, που προωθεί την υγεία των οστών και των δοντιών και συμβάλλει στην απομάκρυνση τοξινών από το έντερο, ενώ προωθεί τη λειτουργία του ενζυμικού συστήματος. Εκτός από την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, το ασβέστιο συμβάλλει στη μυϊκή συστολή, δηλαδή την ιδιότητα των μυών να συστέλλονται έπειτα από ερεθίσματα και να κινούν τα μέρη του σώματος

Ωφελεί σε περιπτώσεις ακμής
Η ακμή είναι μια δυσάρεστη κατάσταση για την υγεία της επιδερμίδας, αλλά η μελάσα μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι πλούσια σε γαλακτικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στον μεταβολισμό υδατανθράκων και κάνει καλό σε διάφορα δερματικά προβλήματα. Προσθέστε τη στη διατροφή σας, μαζί με άλλες τροφές πλούσιες σε γαλακτικό οξύ, όπως τα ζυμωμένα τρόφιμα.

Διατηρεί υγιές το νευρικό σύστημα
Η μελάσα περιέχει μαγνήσιο το οποίο βοηθά τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα, επιτρέποντας στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα να χαλαρώσουν –η υπερβάλλουσα και με αυξημένη ταχύτητα ροή του ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των νεύρων, ενώ η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες, υπέρταση και μυϊκούς σπασμούς.

Προλαμβάνει την κούραση και τον πονοκέφαλο
Η βιολογική μελάσα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του παντοθενικού οξέος και της βιταμίνης Β6. Η έλλειψη σε αυτές τις βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, στρες, άσθμα και αίσθημα κόπωσης. Αν τη συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, θα σας χαρίσει περισσότερη ενέργεια, ώστε ακόμη και να γυμνάζεστε περισσότερο, ενώ η περιεκτικότητά της σε μαγνήσιο θα αποτρέψει το αίσθημα κόπωσης και θα μειώσει τις μυϊκές κράμπες.

Ωφελεί στην οστεοαρθρίτιδα
Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται όταν ο χόνδρος ανάμεσα στις αρθρώσεις αρχίζει να φθείρεται προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η μελάσα ανακουφίζει από πόνο αρθρώσεων και πρήξιμο, που προκαλούν οι αδύναμες αρθρώσεις.

Βοηθά στην αναιμία
Σε μια κουταλιά της σούπας, η μελάσα μας παρέχει περίπου το 5% του μετάλλου που χρειαζόμαστε, κάτι που την καθιστά ιδανική για άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη, χαμηλή φερριτίνη. Είναι επίσης, ωφέλιμη και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως γυναίκες με βαριά έμμηνη ρύση, γυναίκες σε εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση κ.ο.κ.

Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
Όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, μπορούν να προσθέσουν λίγη μελάσα στο καθημερινό διατροφικό τους πλάνο. Ένας αποτελεσματικός συνδυασμός είναι να βάλετε λίγη στο ζεστό γάλα σας πριν τον ύπνο.

Συμβάλλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
Η έλλειψη σημαντικών μετάλλων μπορεί να προκαλέσει τόσο υπέρταση, όσο και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην καρδιά μακροπρόθεσμα και η μελάσα με την περιεκτικότητά της σε μέταλλα, μπορεί να βοηθήσει. Συν τοις άλλοις, το κάλιο συμβάλλει στη σταθεροποίησή της.

Απαλύνει τους πόνους περιόδου
Ο σίδηρος που παρέχει η μελάσα στον οργανισμό μπορεί να αποτρέψει τις διαταραχές που προκύπτουν από την υπερβολική απώλεια αίματος. Τα συμπληρώματα σιδήρου δεν είναι πάντα καλή επιλογή αν δεν ληφθούν σωστά και με την καθοδήγηση γιατρού, καθώς μπορεί να βλάψουν το συκώτι, αν υπάρξει υπερβολική συγκέντρωση σιδήρου από αυτά. Η μελάσα μας χαρίζει άμεση παροχή σιδήρου χωρίς κινδύνους και απειλές για την υγεία, ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέταλλα μπορούν να ανακουφίσουν τις μυϊκές κράμπες.

Προτιμήστε τη βιολογική και βάλτε τη στη διατροφή σας στη θέση της ζάχαρης, σε smoothies, ντρέσινγκ, ροφήματα, μαρινάδες και σάλτσες για καλύτερα αποτελέσματα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα