Η Όμικρον παγώνει τα μέτρα – Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή

Όλα δείχνουν πως το ισχύον πλαίσιο μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό θα παραταθεί για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή.

Εν μέσω της διάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να συνεδριάσει την Τετάρτη (12/01) και όλα δείχνουν παράταση των υφιστάμενων μέτρων.

Συγκεκριμένα, οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας θα τεθούν υπόψιν και αυτοί είναι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Όπως πιθανολογείται πως θα εισηγηθεί στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, οδεύοντας προς παράταση τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ως προς το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Η εισήγηση της Κυβέρνησης στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, είναι να μην υπάρξει καμία αλλαγή και εκτός απροόπτου τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από την Πρωτοχρονιά, θα ισχύσουν το λιγότερο ως τις 23 Ιανουαρίου, ενδεχομένως και ως το τέλος του μήνα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον… προελαύνει.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα

Επισημαίνεται ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν τα μεσάνυχτα, θα απαγορεύονται οι όρθιοι, θα επιτρέπονται έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι, ενώ θα είναι η υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας από τα μέλη του προσωπικού.

Άδωνις Γεωργιάδης

Μολονότι για την κυβέρνηση θα ήταν «ευχής έργον», όπως τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης «αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου», μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, πως «το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε αυτό το σκηνικό, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε χθες πως είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει «σημειακά να μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα», απαντώντας αναφορικά με το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης της μουσικής, αλλά και αύξησης της χωρητικότητας στα γήπεδα, αφού γνωστοποίησε ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Τι είπε ο Υπουργός Υγείας

Τοποθετούμενος για το θέμα των περιορισμών, «τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση» περιέγραψε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ως επαρκή, ενώ πρόσθεσε πως «δεν χρειάζονται επιπλέον». «Αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα» σχολίασε, στον απόηχο της συζήτησης περί χαλάρωσης των περιορισμών ο κ. Πλεύρης και κατέληξε, λέγοντας πως «αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί».

Τα σενάρια για χαλάρωση των μέτρων

Τα σενάρια θέλουν μερική χαλάρωση ορισμένων από τους περιορισμούς με αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι η αύξηση των θεατών στα γήπεδα από το 10% και έως χίλια άτομα στο 20%.

Την ίδια ώρα στο τραπέζι μπαίνει και η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου, χωρίς να μεταβάλλεται ωστόσο καμία άλλη από τις απαγορεύσεις που ισχύουν.

Το μόνο σίγουρο δηλαδή είναι ότι θα παραμείνει το ωράριο έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα, η απαγόρευση των ορθίων, αλλά και τα έξι άτομα ανά τραπέζι.